Nu måste korken sitta fast
Skräpiga plastkorkar kan snart vara ett minne blott i Sverige och Europa. Redan på onsdag träder den nya lagen i kraft. Nu måste korkarna sitta kvar på flaskor och andra behållare för dryck under hela användningen.
–Med tanke på hur många plastkorkar som hamnar utanför systemet kommer den nya lagen inte en dag för tidigt, menar Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Från och med den 3 juli måste producenter av dryckesbehållare utforma sina behållare så att korkar och lock som är gjorda av plast är fästa vid behållaren under hela användningen. Enligt Naturvårdsverket får exempelvis matbutiker sälja slut flaskor och förpackningar som redan tagits in i butik, även om korken inte sitter fast, medan producenter direkt måste sluta sälja dryckesbehållare med lösa korkar.
Lagen är en del av EU:s engångsplastdirektiv som syftar till att minska konsumtion och nedskräpning av vissa engångsprodukter i plast.
–Vi måste strypa tillförseln av plastföremål i natur och hav. Med den nya lagen blir det lättare att göra rätt och fler plastkorkar kommer förhoppningsvis att följa med in i pantsystemet, återvinningen eller åtminstone papperskorgen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
De nya fastsittande korkarna har väckt blandade känslor hos svenska folket. Vissa menar att de utöver att vara bättre ur ett nedskräpningsperspektiv också är säkrare för små barn som nu slipper riskera att få korkarna i halsen. Andra menar att de nya korkarna är svåra att öppna, hälla eller dricka ur.
–Det vi ser nu är första generationens korkar som sitter fast. Producenterna behöver fortsätta utveckla designen och så småningom vänjer sig nog konsumenterna vid de nya funktionerna, säger Johanna Ragnartz.
Hur vanligt skräp är egentligen plastkorken?
Plastkorkar är ett vanligt skräp på svenska stränder och riskerar att bli mikroplast i havet. På Bohuskusten ser vi indikation på en uppåtgående trend bland mängden plastkorkar som hittats de senaste 10 åren och data från 2023 visar att det finns 38 plastkorkar per 100 meter strand. Det motsvarar ungefär en plastkork var tredje steg du tar.

Det finns gott om lösa korkar och lock som blivit skräp på land också.
I den nationella skräpmätningen som Håll Sverige Rent gjorde på uppdrag av Naturvårdsverket 2020 visade resultaten från kommunernas centralorters stadskärnor att nästan 130 000 lösa korkar och lock hade slängts - under en enda vecka.
Kontakter
Cecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder

Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Snus, snacks och toapapper vanligaste skräpet i fjällen16.6.2025 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
Sommaren är här och den 19 juni öppnar Svenska Turistföreningen (STF) upp sina fjällstationer för säsongen. Inför att tiotusentals svenskar och internationella turister beger sig ut på vandring i fjällen går STF och Håll Sverige Rent ut med en tydlig uppmaning: ta med er skräpet tillbaka
Skräphjältar: 374 ton skräp borta tack vare barnen i Skräpplockardagarna11.6.2025 11:15:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora kampanj Skräpplockardagarna är slut för den här gången. I år deltog 664 462 personer, varav 572 464 barn, i det som är Sveriges största miljöaktion för unga. Nästan vart tredje barn i åldern 1–16 år har varit med. De kommuner som engagerade högst andel barn var Arjeplog, Vaxholm och Malå. Sett till län var Gävleborg bäst i landet på engagemang. Flest till antal var de i Stockholm. Tillsammans har deltagarna sett till att 374 ton skräp rensats bort från vår natur.
Fiskestädardagen – ny satsning för renare fiskevatten10.6.2025 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Den 14 juni är det premiär för Fiskestädardagen – en ny rikstäckande ideell städdag där sport- och fritidsfiskare går samman för att rensa sjöar och vattendrag från förlorade fiskeredskap och annat skräp. Initiativet kommer från B8Shield i samarbete med Håll Sverige Rent och iFiske.
Havet svämmar över av skräp – nu uppmanas alla svenskar agera på Världshavsdagen4.6.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Den svenska kusten svämmar över av skräp. Längs Bohuskusten spolas motsvarande fem badkar skräp i land varje timme, varje dag, året runt. Nästan allt är plast. Den 8 juni infaller FN:s internationella Världshavsdagen – en dag då havets välmående uppmärksammas världen över. I Sverige uppmanar Stiftelsen Håll Sverige Rent alla att plocka skräp för att skydda våra hav.
Skräpdyk i Stockholms Ström på Världshavsdagen 8 juni – på jakt efter förlorade fiskeredskap3.6.2025 09:10:00 CEST | Pressmeddelande
Söndagen den 8 juni infaller FN:s internationella Världshavsdag – en dag då havens välmående uppmärksammas världen över. Inom EU-projektet Re:Fish, som leds av Håll Sverige Rent, arrangeras under dagen ett spännande skräpdyk i Stockholms Ström med fokus på att samla in förlorade fiskeredskap. Allmänhet och media bjuds nu in att delta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum