Kommunal

Rädda sjukförsäkringen - Kommunal överlämnar vittnesmål

Dela

Kommunals ordförande Malin Ragnegård lämnar idag över Kommunals remissvar kring utredningen ”Sjukförsäkringen i förändring”. Remissen innehåller även över 900 vittnesmål som Kommunal samlat in. Vittnesmålen beskriver bland annat hur hårt det tidigare systemet slog mot välfärdsarbetare.

Malin Ragnegård utanför socialdepartementet med namnunderskrifter för en mänsklig sjukförsäkring. Ansvarig minister har avböjt att ta emot dem.
Malin Ragnegård utanför socialdepartementet med namnunderskrifter för en mänsklig sjukförsäkring. Ansvarig minister har avböjt att ta emot dem. Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal. Foto: Kommunal

Regeringen tycker att för många får sjukpenning och att de egentligen skulle kunna jobba. Förslagen i utredningen ”Sjukförsäkringen i förändring” innebär i princip att ta tillbaka reglerna som gällde innan 2021, och som ledde till att många sjuka förlorade sin försörjning.

- Regeringen verkar vara på ett korståg mot välfärden. De letar febrilt efter sätt att spara in pengar och har skattesänkningar som högsta prioritet. Jag utgår ifrån att medlemmarnas vittnesmål blir den väckarklocka regeringen behöver för att stoppa förslaget, säger Malin Ragnegård, ordförande, Kommunal.

Kommunal önskade att få överlämna remissen tillsammans med vittnesmålen till ansvarig minister, Anna Tenje. Den önskan nekades och Kommunal har blivit ombedda att överlämna remiss med vittnesmål i receptionen på Socialdepartementet.

- Att dela med sig av en tuff erfarenhet är modigt. Detta är riktiga livsöden som Kommunal tar på stort allvar, men regeringens svar visar tydligt att de inte gör samma bedömning. Men för mig är det självklart, du som blir sjuk ska inte straffas ekonomiskt. Sverige har råd att ha en trygg sjukförsäkring, säger Malin Ragnegård, ordförande, Kommunal.

Kommunals krav på en mänsklig sjukförsäkring

  • Lyssna på expertisen och följ läkarnas rekommendationer. Tvinga inte sjuka att söka jobb som inte finns. 
  • Behåll rätten till trygghet under långvarig sjukdom. Ingen ny bortre tidsgräns eller stupstock.
  • Stärk det systematiska arbetsmiljöarbetet. Låt staten tillsammans med arbetsmarknadens parter skapa ett fungerande rehabiliteringssystem. 

Mer om Kommunals initiativ för att rädda sjukförsäkringen finns här: https://www.kommunal.se/radda-sjukforsakringen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård utanför socialdepartementet med namnunderskrifter för en mänsklig sjukförsäkring. Ansvarig minister har avböjt att ta emot dem.
Malin Ragnegård utanför socialdepartementet med namnunderskrifter för en mänsklig sjukförsäkring. Ansvarig minister har avböjt att ta emot dem.
Ladda ned bild

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye