Nyskapande hypoteser med hög risk ska bidra till ett cirkulärt och biobaserat samhälle
Kaffeavfall som batterimaterial, uttjänta textilier som bidrar till hållbar stålproduktion och lim från bioetanol. Alla är de exempel på områden som några av de nyligen beviljade projekten inom BioInnovation ska undersöka.
I det strategiska innovationsprogrammet BioInnovations ”snabbspår” Hypotesprövning har sex projekt beviljats medel i steg 1 i vårens utlysning. Gemensamt för samtliga är att de tar sin utgångspunkt i en radikal och innovativ frågeställning.
– Projekten visar en stor bredd av exempel på hur andelen biobaserade och cirkulära lösningar kan ersätta dagens fossilbaserade alternativ. Vi på BioInnovation ser mycket fram emot att följa hur dessa spännande idéer utvecklas, säger biträdande programchef Sverker Danielsson.
– BioInnovations satsning på Hypotesprövningsprojekt möter upp ett stort och tydligt behov. Det är vid det här laget hundratals aktörer som har tagit ett första steg med stöd av detta erbjudande, och projekten visar på många nya möjligheter inom cirkulär bioekonomi. Den 3 september stänger vi den sista omgången av Hypotesprövning steg 1, säger programchef Per Edström.
– På pappret är ju vår idé om att lösa ett resursbehov genom att avskaffa ett avfallsproblem för bra för att inte undersökas. Vi ser den korta ledtiden för Hypotesprövningsprojekten i BioInnovation som en viktig faktor i att skapa samverkan i nya konstellationer där man snabbt kan ta reda på om det finns en faktisk potential, säger Sandra Roos, hållbarhetsdirektör på Kappahl, som leder ett projekt kring uttjänta textilier.
– BioInnovations Hypotesprövning ger oss en utmärkt plattform att testa valorisering av kaffeavfall för att möjliggöra mer hållbara och cirkulära batterier och öka EU:s resiliens i batteriproduktion. Vi är stolta över att arbeta med Selecta och Granode om denna hypotes! Och som vi säger: "Genom att dricka kaffe kan vi alla bidra till "grönare" batterier”, säger Dr. Illia Dobryden och Dr. Marie-Claude Béland, RISE Research Institutes of Sweden, som båda arbetar i projektet "Avfall till Watt?".
Följande projekt har beviljats medel i Hypotesprövning steg 1 våren 2024;
Valorisering av kaffeavfall för batterimaterial ”Avfall till Watt?"
Fraktionering av svampbiomassa för valorisering av sidoströmmar från skogsindustrin
Hållbar stålproduktion genom effektivt nyttjande av uttjänta textilier
VAM-baserat lim från bioetanol
Nyckelord
Kontakter
Sverker DanielssonBiträdande programchefBioInnovation
Tel:08-762 79 67sverker.danielsson@skogsindustrierna.seLinda LarssonKommunikationsansvarig BioInnovation
Tel:+46 (0)76 800 94 97linda.larsson@bioInnovation.seBilder
Länkar
Om BioInnovation
BioInnovation är ett strategiskt innovationsprogram initierat av Skogsindustrierna, IKEM och TEKO. Programmet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas inom ramen för den gemensamma satsningen Strategiska innovationsområden samt de intressenter från näringsliv, akademi, institut och offentlig sektor som deltar. Målet är att öka förädlingsvärdet och konkurrenskraften i den svenska biobaserade sektorn genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att ta fram nya biobaserade material, produkter och tjänster. http://www.bioinnovation.se
Följ BioInnovation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BioInnovation
Nio kraftfulla projekt testar idéer för biobaserade lösningar i BioInnovations sista utlysning16.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Tanninbaserade hartser, textil- och specialcellulosa från jordbruksrester och återvinning av cellulosabaserad "frigolit”. Alla är de exempel på områden som några av de sista beviljade projekten inom BioInnovation ska undersöka.
Konferens om biobaserad och cirkulär utveckling – BioInnovations programkonferens 20245.11.2024 09:00:00 CET | Pressinbjudan
Den 7 november arrangerar det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation en dag med fokus på biobaserad och cirkulär utveckling av nya material och produkter. Flera forsknings- och innovationsprojekt presenterar resultat inom områden som cirkulära livsmedelsförpackningar, hållbar textil, blå bioekonomi, klimatsmart träbyggande samt kemikalier från bioråvara. Dessutom presenteras nya analyser av koldioxidflöden i bioekonomin.
Ny rapport visar hur biobaserad industri kan nå en koldioxidfri produktion18.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en områdesanalys som CIT Renergy tillsammans med Chalmers Industriteknik tagit fram på uppdrag av det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation, identifieras tekniker och åtgärder som kan leda till ett högre resursutnyttjande av råvaran i den biobaserade industrin.
Nya projekt ska effektivisera användandet av kol i biobaserade och cirkulära lösningar11.9.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Cirkulär väginfrastruktur, biobaserade material som fiskvandringssystem och fiberbaserad teknologi för hållbara förpackningar. Det är några exempel på områden som ska utforskas i en nyligen startad satsning inom det strategiska forskningsprogrammet BioInnovation.
Bioekonomistrategin behöver främja långsiktiga satsningar på forskning och innovation29.8.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom cirkulär bioekonomi samt en forskarskola för biobaserade lösningar – det är två förslag som det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation tydligt lyfter fram i sitt remissvar till betänkandet SOU 2023:84 En hållbar bioekonomistrategi – för ett välmående fossilfritt samhälle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum