Filmer på arabiska om att ha autism och adhd
Habilitering & Hälsa har tillsammans med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Region Stockholm tagit fram ett flertal korta filmer på arabiska om adhd och autism. Syftet med filmerna är att sprida kunskap om autism och adhd och att berätta om vilket stöd man kan få. Filmerna tar också upp myter och missuppfattningar om diagnoserna.

Diagnoserna adhd och autism ökar och arabiska är det språk som talas av flest personer i Sverige efter svenska. Därför har verksamheterna tagit fram filmad information som riktar sig till den arabisktalande befolkningen i Sverige.
- Med filmerna vill vi öka kunskapen och förståelsen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vi tror att filmerna kan vara ett stöd vid kontakten med vården och hoppas att filmerna får spridning hos både vårdgivare och allmänheten, säger Joakim Lavesson, Verksamhetschef Habilitering & Hälsa
Det är sammanlagt tio korta filmer, sex filmer om adhd och fyra filmer om autism. I filmerna berättar en arabisktalande överläkare vad autism och adhd är, varför det är viktigt med en diagnos och vilket stöd som finns att få.
Alla filmerna finns med svensk och engelsk undertext.
Om BUP Stockholm
Stockholms barn- och ungdomspsykiatri, BUP, är en specialistverksamhet inom den offentligt drivna sjukvården i Stockholms län. Vi erbjuder stöd och behandling till barn och ungdomar från 0 till 17 år som behöver specialiserad psykiatrisk vård.
Other languages (bup.se)
Om Habilitering & Hälsa
Habilitering & Hälsa är en del av Region Stockholm. Våra 30 mottagningar ger stöd och behandling till barn och vuxna med funktionsnedsättning. Vi ger också stöd till anhöriga.
Nyckelord
Kontakter
Ann-Charlotte JönssonKommunikationschef Habilitering & Hälsa
Tel:08-123 350 33ann-charlotte.englund-jonsson@regionstockholm.seJoakim LavessonVerksamhetschef Habilitering & Hälsa
Tel:08-123 350 01joakim.lavesson@regionstockholm.seStockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seLänkar
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Tydligare samarbete mellan vårdcentraler och hemtjänst i Tyresö8.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårdcentraler och hemtjänstutförare i Tyresö kommun samarbetar ökar patientsäkerheten samtidigt som vårdens och omsorgens resurser används mer effektivt. Nu vet alla vem som gör vad på vilket sätt.
Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.
Enklare och säkrare med uppdaterad egenregistrering13.2.2025 08:00:00 CET | Nyheter
Sedan en tid kan patienter som söker vård vid någon av våra närakuter registrera sin ankomst och symtom via Alltid öppet. Nu har funktionen förbättrats, vilket gynnar både patienter och medarbetare i vården.
Vårdcentraler i Huddinge samarbetar med kommun kring äldre7.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom ett nära samarbete mellan kommun och vårdcentraler fångas sköra äldre i Huddinge upp och erbjuds förebyggande insatser.
Närakuterna gipsade 9 000 frakturer förra året5.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fick drygt 9 000 personer hjälp med att få en fraktur gipsad på någon av våra närakuter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum