Europaparlamentet

Europaparlamentet inleder sin tionde mandatperiod

Dela

På tisdagen sammanträdde Europaparlamentet officiellt i Strasbourg för första gången efter EU-valet den sjätte-nionde juni.

  • Ledamöterna väljer talman och 14 vice talmän i dag
  • Omröstning om Ursula von der Leyens andra mandatperiod som EU-kommissionens ordförande på torsdag
  • 54 procent nya ledamöter
  • 39 procent kvinnliga ledamöter

Roberta Metsola (EPP, Malta), avgående talman, ledde öppnandet av plenarsammanträdet. Det efterföljande tillkännagivandet av de föreslagna kandidaterna till posten som ny talman sköttes av Pina Picierno (S&D, Italien), andra vice talman i det avgående parlamentet. Den slutna omröstningen om ny talman kommer att äga rum direkt efter öppnandet av plenarsammanträdet. Åtta ledamöter som valts genom lottning kommer att övervaka processen.

Kandidaterna är följande: Roberta Metsola (EPP, Malta) och Irene Montero (Vänstern, Spanien). Inför omröstningen höll båda kandidaterna kortfattade anföranden i kammaren.

För att bli vald behöver en kandidat få en absolut majoritet av de avgivna giltiga rösterna, det vill säga 50 procent plus en. Om ingen kandidat väljs i den första valomgången kan samma eller andra kandidater nomineras för en andra valomgång på samma villkor. En tredje valomgång kan hållas vid behov, återigen med samma regler. Om ingen av kandidaterna blir vald i den tredje valomgången går de två kandidater som fått flest röster i den valomgången vidare till en fjärde och sista valomgång, där den kandidat som fått flest röster vinner.

När den nya talmannen har valts tar han eller hon över ordförandeklubban och kan hålla ett inledningsanförande.

Nya ledamöter

Under den tionde mandatperioden kommer Europaparlamentet att ha 720 ledamöter, vilket är 15 fler än i slutet av den föregående mandatperioden. 54 procent av ledamöterna är nya (2019 var andelen nya ledamöter 61 procent). 39 procent av ledamöterna är kvinnor (andelen var 40 procent år 2019).

Lena Schilling (De gröna/EFA) från Österrike (23 år gammal) är den yngsta ledamoten och Leoluca Orlando (De gröna/EFA) från Italien (77 år gammal) är den äldsta. Genomsnittsåldern för en ledamot i det nuvarande parlamentet är 50 år.

I början av den tionde mandatperioden finns det åtta politiska grupper, en mer än under den föregående mandatperioden. 33 ledamöter är fortfarande grupplösa.

Mer information

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye