Europaparlamentet

EU-valet 2024: Prognos för mandatfördelningen i det nya Europaparlamentet

Dela

Prognos för mandatfördelningen i det nya Europaparlamentet baserad på preliminära valresultat i 23 länder och beräkningar och information före valet för fyra länder (fram till 00.17).

Prognosen ovan baseras på:

  • Preliminära valresultat från 23 EU-medlemsländer: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Grekland, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
  • Uppskattningar och information före valet för de återstående fyra länderna: Frankrike, Irland, Italien och Polen.


Preliminära siffror indikerar att valdeltagandet i hela EU hamnar på cirka 51 procent. Prognoserna för Europaparlamentets sammansättning baseras på strukturen i det avgående parlamentet och dess politiska grupper, men påverkar inte sammansättningen av nästa parlament vid dess konstituerande sammanträde.

Alla nationella partier som inte har en nuvarande officiell grupptillhörighet och som inte ingår bland de ”grupplösa” (non-attached) i det nuvarande Europaparlamentet hamnar i en särskild kategori som kallas ”övriga”, oavsett deras politiska inriktning.

Prognoserna för antalet platser kommer även fortsättningsvis att uppdateras och publiceras på https://results.elections.europa.eu/sv/.

På https://results.elections.europa.eu/sv/ finns också nationella resultat, mandat per politisk grupp och land, fördelningen mellan nationella partier och politiska grupper och information om valdeltagande. Det kommer också gå att jämföra resultat, kontrollera majoriteter eller skapa en widget.

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye