Europaparlamentet

Påminnelse: Europaparlamentet träffar gymnasieelever i Linköping och Norrköping inför EU-valet

Dela

Hur kan unga påverka beslut i EU? Varför är det viktigt att rösta? Tillsammans med riksdagens talman besöker Europaparlamentets kontor i Sverige två gymnasieskolor i Linköping och Norrköping inför det stundande EU-valet.

Den 3-4 juni 2024 besöker riksdagens talman Andreas Norlén och Per Johansson, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige, två gymnasieskolor i Linköping och Norrköping.

Temat för besöken är det stundande EU-valet den 9 juni. Vad står på spel, och varför är det viktigt att använda sin röst i allmänna val? Eleverna får även möjlighet att ställa frågor om EU-valet och riksdagens arbete med EU-frågor.

Moderator för samtalen är Karin Flordal, utbildningsansvarig på Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps).

Program

Måndag den 3 juni
Plats:
 Berzeliusskolan i Linköping, Gustav Adolfsgatan 25
Tid: Föreläsning i aulan kl. 10.00-11.00, tid för intervjuer kl. 11.45-12.15

Tisdag den 4 juni
Plats: 
Hagagymnasiet i Norrköping, Hagagatan 36
Tid: 
Föreläsning i aulan kl. 10.00-11.00, tid för intervjuer kl. 11.45-12.15

Bakgrund

Berzeliusskolan och Hagagymnasiet deltar i Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram, som syftar till att främja medvetenheten om Europa och europeisk parlamentarisk demokrati bland ungdomar. Detta genom att ge unga aktiva kunskaper om EU och i synnerhet Europaparlamentet.

Valdeltagandet i EU-valet 2019 i Sverige var 55,27 %. Motsvarande siffra i Linköpings kommun var 59,69 %. I Norrköpings kommun röstade 51,23 %.

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye