Svenska Ishockeyförbundet

En ny era av europeisk damhockey – Women’s Euro Hockey Tour till 2028

Dela

Under de kommande fyra åren kommer Sverige, Tjeckien, Finland och Schweiz delta i Women’s Euro Hockey Tour. 

Svenska Ishockeyförbundet Fri för användning

De fyra europeiska toppnationerna gör således gemensam sak och kommer under de kommande fyra säsongerna jobba tillsammans, inom ramen för Women’s Euro Hockey Tour, för en fortsatt sportslig och kommersiell utveckling.

– Vi ser för varje år att antalet flick- och damspelare ökar, intresset är på frammarsch och den sportliga konkurrensen i världstoppen blir större och större för varje säsong. Att vi har nått fram till det här upplägget, gör att vi ökar möjligheterna för fortsatt utveckling inom både sporten och den kommersiella sidan, säger Svenska Ishockeyförbundets Generalsekreterare Christer Plars. 

Till skillnad från herrarnas motsvarighet, kommer inte turneringarna se exakt likadana ut vid varje enskilt tillfälle. Vid ett antal tillfällen kommer turneringen spelas som en 5-nationersturnering, där Tyskland i egenskap av Europas femte bästa landslag kommer att bjudas in. 

Dessutom kommer USA och Kanada att delta i decemberturneringen under de säsonger som inte innefattar ett Olympiskt spel. 

– Väldigt glädjande att vi har kommit fram till ett gemensamt upplägg, för att fortsätta driva utvecklingen framåt. Vi och de övriga lagen i Women’s Euro Hockey Tour är på stark frammarsch och med detta upplägg säkerställer vi en struktur där vi årligen kommer spela matcher som främjar utveckling. Att vi dessutom har säkerställt att vi kommer att möta USA och Kanada i andra sammanhang än mästerskap, under tre av de kommande fyra åren, är väldigt goda nyheter, säger Anders Lundberg, Landslagschef Svenska Ishockeyförbundet.

En annan nyhet i avtalet är ett ökat krav på respektive arrangörsförbund, ur ett organisations- och arenaperspektiv. Exempelvis ska varje turnering spelas i en arena med minimumkapacitet av 2000 sittande åskådare. 

I avtalet finns också en gemensam vision om att samtliga matcher från turneringarna, ska produceras av respektive rättighetsinnehavare i arrangerande nation. I Sverige är det SVT som är rättighetsinnehavare under samtliga fyra säsonger. 

– Ett viktigt steg i arbetet för att öka intresset är att vi får till fler matcher med Damkronorna som visas i nationell TV. Framför allt är det bärande för arbetet med att skapa fler förebilder för alla unga tjejer och killar som spelar ishockey, och med förhoppningen om att fler tjejer vill komma till vår sport, säger Christer Plars. 

Sveriges kommer under de kommande fyra säsonger stå värd för säsongens andra turnering som avgörs i novemberuppehållet, och som utöver Damkronorna innehåller Finland, Tjeckien och Schweiz. 

Nyckelord

Kontakter

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1912. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle. Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet. Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Hockeyettan: Överklagandenämnden avslår samtliga överklaganden22.7.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svenska Ishockeyförbundets Överklagandenämnd avslår överklaganden som Bäcken HC, KRIF Hockey, Kristianstads IK och Strömsbro IF skickat in. Därmed står Licensnämndens beslut fast och de fyra klubbarna nekas elitlicens och degraderas till Hockeytvåan. Klubbarna och ligaorganisationen Hockeyettan är informerade. Nu när Överklagandenämnden fastslagit Licensnämndens beslut inleds arbetet med att tillfråga lag i Hockeytvåan om plats i Hockeyettan säsongen 2024/2025. Sedan tidigare har ligaorganisationen Hockeyettan och Svenska Ishockeyförbundet meddelat att de tredjeplacerade lagen i kvalserierna till Hockeyettan 2023/2024 kommer att tillfrågas, men inte de fjärdeplacerade lagen. Treorna i kvalet till Hockeyettan 2023/2024 är i rangordning 1) KB 65 2) Malungs IF 3) Värmdö HC. Arbetet med utformningen av Hockeyettans serieindelning utförs av Svenska Ishockeyförbundet i nära samverkan ligaorganisationen Hockeyettan och Tävlingsutskottet. Ny serieindelning med tillhörande spelschema kommer att

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye