Sigtuna kommun

Sigtuna kommun erbjuder skräddarsydd hälsocoachning till alla seniorer

Dela

Enligt FINGER-studien finns det fem åtgärder att ta fasta på för att som äldre förbättra sitt minne och bli snabbare i tanken. De som deltagit i Sigtuna kommuns pilotprojekt Livsstil och hjärnhälsa vittnar om att det fungerar. Därför blir satsningen nu permanent.

Efter ett lyckat pilotprojekt satsar Sigtuna kommun stort på sina seniorers hälsa. Det evidensbaserade programmet Livsstil och hjärnhälsa öppnar nu upp för alla invånare från 65 år och uppåt.
Efter ett lyckat pilotprojekt satsar Sigtuna kommun stort på sina seniorers hälsa. Det evidensbaserade programmet Livsstil och hjärnhälsa öppnar nu upp för alla invånare från 65 år och uppåt. Foto: Maskot Bildbyrå AB/Johnér. Bilden är copyrightskyddad av Johnér bildbyrå.

Sigtuna kommun har sedan i höstas drivit ett pilotprojekt med syfte att optimera de äldre invånarnas hälsa. Projektet har nu utvärderats och det var tydligt att deltagarna upplevde förbättringar i sitt mående och att alla önskade en fortsättning - vilket det blir.

Alla invånare i Sigtuna kommun från 65 år välkomnas nu till programmet som ska göra det enklare att förändra sin livsstil. Programmet kommer dessutom att bli ännu mer individanpassat än under det gångna test-året.

Janette Blomberg är hälsocoach och den som, tillsammans med demensvårdsutvecklare Linda Nordenstam, arbetar med satsningen. Hon säger:

- Det är otroligt lyxigt att kunna erbjuda individuell hälsocoachning till så många invånare.

Linda Nordenstam fyller i:

- Äldre är inte en homogen grupp utan alla befinner sig i olika faser och behöver hjälp med olika saker. Vi vill erbjuda deltagarna precis det som de behöver.

Det handlar om olika typer av fysisk aktivitet, kognitiv träning, social gemenskap och hälsosam kost.

- Det är skönt att vi verkligen kan ta på resultaten och se svart på vitt att deltagarna faktiskt mår bättre, säger Linda Nordenstam.

I juli lade regeringen fram förslag till en ny socialtjänstlag som skulle innebära att kommunernas ansvar för att arbeta förebyggande och evidensbaserat kommer att öka. Sigtuna kommuns satsningar på Livsstil och hjärnhälsa tog alltså fart långt innan förslaget presenterades.

- Det är tydligt att kommunerna nu behöver ställa om till ett mer förebyggande perspektiv och fånga upp behov innan de blivit för stora. Vi var lite före vår tid och det är vi väldigt stolta över.

Livsstil och hjärnhälsa i korthet

  • Programmet syftar till att optimera äldres livsstil inom områdena fysisk aktivitet, kognitiv träning, sociala aktiviteter, hälsosam kost och vaskulär riskkontroll, samt till att bryta ofrivillig ensamhet.
  • I programmet erbjuds alla kommunens invånare från 65 år att delta i en rad aktiviteter, som kartläggning av nuvarande livsstil, motiverande samtal, fysisk träning, hemmaträningsprogram för hjärnan samt inspirerande föreläsningar och workshops.
  • Programmet är en vidareutveckling av en vetenskaplig studie från Karolinska institutet som kallas FINGER-studien. Studien undersökte om man kunde förebygga kognitiv försämring hos äldre genom att göra flera olika livsstilsförändringar samtidigt.
  • Programmet leds av demensvårdsutvecklare Linda Nordenstam och hälsocoach Janette Blomgren samt anhörigstöd.

Nyckelord

Kontakter

I Sigtuna kommun bor 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye