EnergiEngagemang

Trippel nytta i Sveriges första kombinerade sol- och getpark

Dela

I Sveriges första kombinerade sol- och getpark ger solpanelerna skugga och svalka för 110 getter och binder fukt i marken samtidigt som de producerar billig, grön el.

Getterna söker skugga under solpanelerna på Löt gårdsmejeri
Getterna söker skugga under solpanelerna på Löt gårdsmejeri

På Löt gårdsmejeri strax söder om Linköping har Sveriges första kombinerade sol- och getpark anlagts. I Solparken, som byggts av EnergiEngagemang på uppdrag av Tekniska verken, produceras årligen drygt 300 000 kWh billig grön el samtidigt som 110 mjölkgetter har sitt bete på samma plats. Förutom att erbjuda getterna skugga hoppas man genom att uppföra en solpark även kunna skapa bättre förutsättningar för marken att hålla en högre fuktighet då man tidigare haft problem med torka på det aktuella området. 

"Getterna har nu betat i parken i en drygt månad och trivs väldigt bra. Sommaren har varit varm och solig och vi ser tydligt hur getterna söker skugga under panelerna", säger Erik Garberg på Löt gårdsmejeri. 

Första gången en solpark anpassas för getter 

Att maximera markanvändningen genom att kombinera solbruk med någon form av jordbruk, också kallat agrivoltaics, är något vi ser allt oftare såväl i Sverige som internationellt.  Ofta handlar det om att odla vall mellan panelborden eller kombinera solparkerna med fårbete. Det här är dock första gången vi ser en solpark anpassad för getter.  

"Vi byggde vår första solpark anpassad för bete redan 2018, utanför Uddevalla. Då var det får som skulle beta i solparken. Getter kräver lite mer anpassning och vi har gjort en del justeringar, såsom upphöjda panelbord och skydd av kablage, men i övrigt har arbetet flutit på som i vilket projekt som helst", säger Timmie Hagström, installationssamordnare på EnergiEngagemang. 

Getter har ett rykte om sig att kunna orsaka skador genom att klättra eller tugga på saker, de åtgärder som genomförts har dock varit lyckosamma. 

"Man måste våga för att vinna. Vi gick många rundor i parken för att säkerställa att allt kablage var säkrat och vi har hittills inte sett några skador", säger Erik. 

Demoanläggning för lantbrukare 

Solparken kommer att fungera som en demoanläggning för intressenter inom lantbruket som vill lära sig mer om hur man kan utnyttja sina betesmarker för solelproduktion. I solparken har därför tre olika montagesystem kombineras, ett vertikalt, ett öst-väst- samt ett sydsystem.  

Lokalt producerade produkter med internationell marknad 

På gårdsmejeriet produceras sedan drygt 15 år tillbaka genuina hantverksostar och mejeriprodukter gjorda på mjölk från gårdens egna getter och mjölk från granngården Kettestad. Mejeriet drivs av Erik och Björn och har gjort sig kända för sina högkvalitativa ostar och namnkunniga kunder. Ostarna serveras på ett flertal Michelinrestauranger men går också att köpa i den lilla gårdbutiken på Löt.   

"Vi exporterar som längst till en trestjärnig Michelinrestaurang i Singapore", säger Erik. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Getterna söker skugga under solpanelerna på Löt gårdsmejeri
Getterna söker skugga under solpanelerna på Löt gårdsmejeri
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om oss

EnergiEngagemang har sina rötter i Södermanland och är idag en av de ledande aktörerna inom solenergi och energilagring i landet. Vi är specialiserade lantbruk-, fastighets- och markinstallationer och har byggt upp värdefull kunskap kring den här typen av stora projekt. Varje läge och byggnad är unik och det är viktigt att anläggningen anpassas utifrån de lokala förutsättningarna. EnergiEngagemang är sedan 2021 en del av Axel Johnsonsgruppen.

Följ EnergiEngagemang

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EnergiEngagemang

EnergiEngagemang vinner upphandling – tar över service för Vasakronans solcellsanläggningar12.6.2024 13:42:49 CEST | Pressmeddelande

EnergiEngagemang vinner upphandling med Vasakronan för service och tillsyn av bolagets alla solcellsanläggningar som inte längre omfattas av garanti, i dagsläget 57 anläggningar. "Vi är mycket stolta över att Vasakronan valt oss som partner för service och underhåll. Det är ett kvitto på att vi har en välfungerande organisation och kunskap som sträcker sig över en bred palett av anläggningstyper och fabrikat", säger Tobias Grundberg på EnergiEngagemang.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye