Samarbete ökar möjligheterna att testa för covid-19
Genom samarbete med en leverantör i Kina, ekonomiskt stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och samordning med sjukvården, kan Karolinska Institutet (KI) konkret medverka till att förstärka vårdens kapacitet när det gäller diagnostik av viruset.
Karolinska Institutets kapacitet samordnas nu med sjukvårdens resurser för diagnostik av viruset. Samordningen sker genom ett samarbete med Kina och den svenska nationella infrastrukturen Science for Life Laboratory (SciLifeLab). Dessutom har Wallenbergstiftelsen aviserat att man avsatt 50 miljoner kronor för omedelbart stöd till coronatestning, både till kliniska laboratorier och till forskningsinsatser. Detta för att öka förståelsen för hur viruset smittar och hur snabbt det muterar.
Den här satsningen har gjorts möjlig genom ett internationellt samarbete med forskningsinstitutet BGI/MGI i Shenzhen i södra Kina där automatisk provhantering och sekvenseringsinstrument för storskalig DNA-analys av Coronavirus har utvecklats.
– Det här är en viktig åtgärd för att öka kapaciteten och för att säkerställa snabb och säker provtagning. För att kunna genomföra det här har ett flertal frivilliga personer med laboratorievana ställt upp, utöver vår egen personal, säger Lars Engstrand, professor i smittskydd och föreståndare på KI:s och SciLifeLabs Centrum för Translationell Mikrobiomforskning (CTMR).
– Allt stöd och alla initiativ är nu viktiga, både de som sker med ett mera kortsiktigt behov som behöver lösas och de som nu och framöver ökar förståelsen för det nya coronaviruset. Vi har nu säkrat kapacitet för att kunna utföra ett stort antal analyser, säger Lars Engstrand.
Kontakter
Kontakt:
KI:s presstjänst
Tel: 08-524 860 77
E-post: pressinfo@ki.se
Karolinska Institutet (https://ki.se/) är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. (http://ki.se)
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Postcovid-markörer funna – har samband med andningsbesvär30.4.2025 17:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har i en ny studie identifierat biomarkörer i blod som kan kopplas till symtom av postcovid, framför allt svåra respiratoriska besvär. Upptäckten kan bana väg för framtida diagnos och behandling. Resultaten publiceras nu i den högt rankade vetenskapliga tidskriften Nature Immunology.
Höjda cigarettskatter kan förbättra barns överlevnad30.4.2025 00:30:00 CEST | Pressmeddelande
Höjda skatter på cigaretter i låg- och medelinkomstländer kan bidra till att minska barnadödligheten, särskilt bland de fattigaste barnen. Det visar en ny studie ledd av forskare vid Karolinska Institutet som publicerats i The Lancet Public Health.
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum