Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Suicid är ett allvarligt folkhälsoproblem. Nationell statistik visar att suicidtalen bland unga personer (10–24 år) har ökat de senaste 20 åren. Det här är barn och unga som kan dyka upp på flera ställen inom sjukvården.
– Med en ny teknisk plattform har vi potential att utbilda alla läkarstudenter i Sverige varje år, vilket vi hoppas kommer att ha en betydande inverkan på framtidens vård av unga patienter i riskzonen för suicid, säger projektledare Anna Lundh. Det finansiella stödet från Tim Bergling Foundation är en viktig möjliggörare för att vi ska kunna utveckla och implementera utbildningen nationellt och vi är mycket tacksamma för det generösa bidraget.
Projektet innebär att Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) vid KI vidareutvecklar en digital utbildning för läkarstudenter över hela landet, med fokus på att identifiera och bemöta suicidalitet hos barn och unga.
Praktiska övningar som ingår vid bedömning av suicidalitet
I utbildningen ingår olika exempel på hur ett samtal kan gå till och studenten får själv öva på hur man skulle vilja uttrycka sig. Stor vikt läggs vid att själv skriva bedömningar och sedan jämföra svaren med återkopplingar från lärare. Utbildningen ger även träning i att hantera samtalets avslut, inklusive att göra en krisplan tillsammans med barn och föräldrar.
Under 2023 genomfördes en pilotstudie med läkarstudenter vid KI. Utvärderingen visade att både utbildningens format och innehåll var uppskattat av studenterna. Nu fortsätter arbetet med att utvärdera effekten av utbildningen.
Projektet leds av Anna Lundh, specialist i barn- och ungdomspsykiatri och adjungerad till NASP vid institutionen för lärande, informatik, management och etik (LIME), Karolinska Institutet. Utbildningen har utvecklats tillsammans med Josefin Ivarson, doktorand vid KI och ST-läkare på BUP Stockholm.
Långsiktigt stöd för att ta fram en ny teknisk plattform
Det finansiella stödet från Tim Bergling Foundation möjliggör utvecklingen av den tekniska plattformen med anpassad funktionalitet för både pedagogiska aktiviteter och forskningsbehov.
– För att stärka ungas psykiska hälsa behöver vi agera på flera nivåer, både genom förebyggande insatser och genom att säkerställa att de som möter unga har rätt kunskap och verktyg. Denna digitala utbildning är ett konkret steg för att rusta framtidens läkare och på sikt fler professioner med den kompetens som krävs för att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Genom att stödja detta initiativ vill vi bidra till en mer trygg och tillgänglig vård där fler får rätt stöd i tid, säger Kanza El Kadiry, projektledare på Tim Bergling Foundation.
Kontakter
Anna LundhInstitutionen för lärande, informatik, management och etik, Karolinska Institutet
Tel:070-484 66 85anna.lundh@ki.seVeronika AzizovaTim Bergling Foundation
Tel:070-781 92 01veronika.azizova@timberglingfoundation.orgBilder

Om oss
Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
Tidigt födda barn får otillräcklig smärtbehandling27.1.2025 15:02:51 CET | Pressmeddelande
En stor andel av de barn som föds mycket tidigt behöver intensivvård som kan vara smärtsam. Men vården lyckas inte ge smärtlindring i full utsträckning. Det visar den hittills största kartläggningen av smärta i neonatalvården som nu publiceras i tidskriften Pain.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum