Projekt ska stärka läkemedelssäkerheten i östra Afrika
Tillgången till läkemedel och vacciner har på senare år ökat i många afrikanska länder, men systemen för att observera effekter av behandlingar och rapportera in biverkningar behöver fortfarande utvecklas. Karolinska Institutet ska nu leda ett internationellt samarbetsprojekt för farmakovigilans - läkemedelssäkerhet - i fyra länder i östra Afrika.

I projektet kallat PROFORMA deltar, utöver forskare från Karolinska Institutet, forskare och experter från universitet och tillsynsmyndigheter i Etiopien, Kenya, Tanzania och Rwanda samt några regionala och internationella intresseorganisationer inom läkemedelssäkerhet. Projektanslaget på 6 miljoner Euro bekostas till stor del av EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horizon2020, via organisationen European and Developing Countries Clinical Trials Partnership Association (EDCTP). Men bland de viktigare finansiärerna finns även den svenska biståndsmyndigheten SIDA. - Vårt huvudsakliga mål med projektet är att stärka den nationella infrastrukturen för läkemedelssäkerhet i våra afrikanska partnerländer. Det handlar om utveckling av regelverk, rutiner för övervakning och inrapportering och utbildning av personal inom hälso- och sjukvården respektive olika tillsynsmyndigheter, säger Eleni Aklillu, forskare vid institutionen för laboratoriemedicin vid Karolinska Institutet och vetenskaplig koordinator för hela projektet. Just nu befinner hon sig i Etiopien för att delta i ett nationellt kick off-möte för PROFORMA. PROFORMA beräknas pågå i fem år. I projektet ingår även att organisera utbildning på master- och doktorandnivå och bidra till kunskapsutbyte generellt mellan forskare och experter. - Ökningen av antalet kliniska studier och olika former av massvaccinerings- och läkemedelsprogram i länder i Afrika understryker behovet av att stärka samverkan och infrastruktur när det gäller farmakovigilans. Ett viktigt verktyg är att förbättra samarbetet lokalt mellan universitet och tillsynsmyndigheter i de berörda länderna, här har vi redan kommit långt under de få månader vi arbetet med projektet, säger Eleni Aklillu.
Fakta om PROFORMA Projektnamn: Pharmacovigilance infrastructure and post-marketing surveillance system capacity building for regional medicine regulatory harmonization in East Africa (PROFORMA Anslag: Totalt 6 miljoner Euro, fördelat på fem år, varav cirka 3 miljoner Euro från Horizon2020/EDCTP. Övriga finansiärer är SIDA, Karolinska Institutet, Pharmacy and Poisons Board (Kenya), Muhimbili University of Health and Allied Sciences (Tanzania) och Tanzania Food and Drugs Authority. Projektperiod: 1 mars 2018 - 28 februari 2023 (60 månader). Koordinator: Docent Eleni Aklillu, Karolinska Institutet. Webbsida: proforma.ki.se
Kontakter
För ytterligare frågor, kontakta:
Eleni Aklillu, docent, vetenskaplig koordinator
Telefon: 08-585 878 87 eller 075116131
Mobilnummer under resa: +251-968101763
Skype: eaklillu
E-post: Eleni.Aklillu@ki.se
Hanna Gador, projektadministratör
Tel: 0737-12 13 10
E-post: Hanna.Gador@ki.se
Kontakta KI:s presstjänst och hämta bilder (http://ki.se/pressrum)
Bilder


Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att på ett avgörande sätt bidra till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
Margareta Persson och Leif Lundblad blir hedersdoktorer vid Karolinska Institutet4.3.2025 11:27:47 CET | Pressmeddelande
Karolinska Institutet har beslutat att utse Margareta Persson, förespråkare för funktionsrättsfrågor, och Leif Lundblad, entreprenör och forskningsfinansiär, till hedersdoktorer. De promoveras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 16 maj i år.
Barn med ätstörningen ARFID löper högre risk för flera sjukdomar17.2.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn med ätstörningsdiagnosen ARFID har en högre risk för både psykiatriska och kroppsliga sjukdomar enligt en ny studie publicerad i JAMA Pediatrics av forskare från Karolinska Institutet. Studien belyser vikten av tidig identifiering av dessa barn för att förbättra deras vård.
Tidigt födda barn får otillräcklig smärtbehandling27.1.2025 15:02:51 CET | Pressmeddelande
En stor andel av de barn som föds mycket tidigt behöver intensivvård som kan vara smärtsam. Men vården lyckas inte ge smärtlindring i full utsträckning. Det visar den hittills största kartläggningen av smärta i neonatalvården som nu publiceras i tidskriften Pain.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum