Svenskt prostatacancertest införs i Europa
Det nya Stockholm3-testet för förbättrad diagnos av prostatacancer får nu pengar från EIT Health, European Institute of Innovation and Technology inom hälsoområdet, för att snabbare nå ut till medborgare i delar av Europa. I ett första steg ska testet utprovas i Tyskland, Holland och Belgien. Bakom testet står forskare vid Karolinska Institutet.
Stockholm3-testet är ett blodtest som hittar 20 procent fler män med aggressiv prostatacancer och samtidigt minskar antalet onödiga vävnadsprov med hälften jämfört med dagens praxis. Testet finns sedan december 2016 tillgängligt för den svenska vården.
Testet kombinerar fem proteinmarkörer, över 100 genetiska markörer, kliniska data och en beslutsalgoritm för att bedöma risken för en behandlingskrävande prostatacancer. Testet baseras på forskning som genomförts vid Karolinska Institutet. Det är utprovat på närmare 60 000 män i åldern 50-70. Resultaten har publicerats i bland annat The Lancet Oncology, Nature Reviews Clinical Oncology och European Urology Focus.
Sedan tidigare är det klart att det brittiska prostatacancerförbundet finansiellt stöttar en validering av testet i det brittiska hälsosystemet.
Forskningen för att ta fram Stockholm3-testet har finansierats av Stockholms läns landsting och utvecklats i samarbete med Thermo Fisher Scientific. Professor Henrik Grönberg har patentansökningar inom prostatacancerdiagnostik.
Mer om forskningen: sthlm3.se
För frågor, kontakta:
Henrik Grönberg, överläkare, professorKarolinska InstitutetTel: 08-52482347 eller 070-3411356E-post: henrik.gronberg@ki.se
Kontakter
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Presstjänsten Karolinska Institutet
08-524 860 77
pressinfo@ki.se
Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att på ett avgörande sätt bidra till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Postcovid-markörer funna – har samband med andningsbesvär30.4.2025 17:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har i en ny studie identifierat biomarkörer i blod som kan kopplas till symtom av postcovid, framför allt svåra respiratoriska besvär. Upptäckten kan bana väg för framtida diagnos och behandling. Resultaten publiceras nu i den högt rankade vetenskapliga tidskriften Nature Immunology.
Höjda cigarettskatter kan förbättra barns överlevnad30.4.2025 00:30:00 CEST | Pressmeddelande
Höjda skatter på cigaretter i låg- och medelinkomstländer kan bidra till att minska barnadödligheten, särskilt bland de fattigaste barnen. Det visar en ny studie ledd av forskare vid Karolinska Institutet som publicerats i The Lancet Public Health.
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum