Kommentar till SVT:s dokumentär ”Experimenten”
I tre program har Sveriges Television granskat den KI-anställde forskaren Paolo Macchiarini. Programmen har visat på uppgifter som är nya för Karolinska Institutets ledning och det kan bli aktuellt att återuppta den utredning om misstänkt oredlighet i forskning som riktats mot Paolo Macchiarini.
— Min slutsats är att vi behöver undersöka och värdera det som framkommit i SVT:s granskning och om det finns skäl till det så kommer vi att öppna ärendet på nytt, säger Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten.
Anders Hamsten reagerar starkt på det som visas i SVT-dokumentären och som bland annat rör operationer som Macchiarini genomfört i Ryssland.
— Vi har sett bilder i SVT:s dokumentär som är förskräckliga, och jag känner starkt med patienterna och deras anhöriga. Många av de förhållanden, såsom de framställs i programmet, är totalt oförenliga med KI:s värdegrund och vad vi förväntar oss av våra medarbetare. Om det skulle vara så som det sägs i programmet att patienter har lurats eller övertalats till att genomgå operationer på tveksamma grunder så är det naturligtvis helt oacceptabelt.
Paolo Macchiarini har nu en ettårig, tidsbegränsad anställning som forskare på Karolinska Institutet. Vad som händer med hans anställning vid KI är för tidigt att säga.
— De uppgifter som har presenterats i SVT-dokumentären och i andra medier är naturligtvis graverande, men vi dömer ingen på medieuppgifter utan vi måste själva gå till botten med det här, säger Anders Hamsten.
Paolo Macchiarini har under 2010-2015 varit deltidsanställd på Karolinska Institutet och haft en godkänd bisyssla i Krasnodar, Ryssland. KI:s ledning har känt till att han opererat och forskat där, men de uppgifter om etiken kring operationerna som beskrivs i dokumentären är nya för Anders Hamsten.
— De tre patienter som Paolo Macchiarini opererat på Karolinska Universitetssjukhuset 2011 och 2012 var svårt sjuka och bedömdes ha mycket kort tid kvar att leva. Vi har utgått från att så även var fallet med de patienter som opererades i Krasnodar.
Karolinska Institutet tillåter inte bisysslor som är förtroendeskadliga och så som Macchiarinis verksamhet i Ryssland beskrivs i Dokument inifrån hade bisysslan inte godkänts enligt Anders Hamsten.
— KI ska nu se över om universitetets bisyssloredovisning behöver utvecklas vidare för att ge större möjlighet att bedöma bisysslors potentiella förtroendeskadlighet.
Med start 2014 genomförde Karolinska Institutet en omfattande utredning om misstänkt forskningsfusk av Paolo Macchiarini. I det beslut i ärendet som fattades i augusti 2015 friades Macchiarini från misstankar om forskningsfusk, samtidigt som han kritiserades för oaktsamhet och för att vissa delar av publikationerna inte nådde upp till KI:s och vetenskapssamhällets högt ställda krav på kvalitet. KI:s utredning handlade inte om vårdfrågor eller sjukvårdsetik kring de operationer som utförts på Karolinska Universitetssjukhuset utan hade att ta ställning till om artiklarna återgav fakta korrekt vid den tidpunkt då de publicerades.
Denna utredning ledde bland annat fram till att KI tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset inlett ett arbete med att se över gränsdragningen mellan hälso- och sjukvård och forskning.
Ansvarsfördelningen mellan KI och Karolinska Universitetssjukhuset är sådan att det medicinska och behandlande ansvaret för de patienter som opererats i Sverige ligger inom ramen för sjukhusets verksamhet. Sedan 2013 har det inte skett några operationer i Sverige, och den sista operationen i Ryssland skedde i juni 2014.
I en artikel i tidskriften Vanity Fair publicerades den 5 januari uppgifter om att Macchiarini ska ha lämnat felaktiga uppgifter i sitt CV i samband med sin anställning vid KI 2010. Detta undersöks för närvarande av Karolinska Institutet.
— Karolinska Institutet har som akademisk institution uppgiften att skapa ny kunskap och för det behövs nytänkande forskare. Under rekryteringen av Paolo Macchiarini 2010 gjordes de gängse bedömningar och kontroller som i de allra flesta fall leder helt rätt. KI har under lång tid strävat efter att bygga upp kunskap inom det nya området regenerativ medicin, och vid den tidpunkten bedömdes det då rätt att anställa Paolo Macchiarini.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Claes Keisu, pressekreterare Tel: 076-215 29 62 E-post: claes.keisu@ki.se
Karolinska Institutet (http://ki.se) är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att på ett avgörande sätt bidra till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40 procent av den medicinska akademiska forskningen och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Följ Karolinska Institutet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Karolinska Institutet
Postcovid-markörer funna – har samband med andningsbesvär30.4.2025 17:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har i en ny studie identifierat biomarkörer i blod som kan kopplas till symtom av postcovid, framför allt svåra respiratoriska besvär. Upptäckten kan bana väg för framtida diagnos och behandling. Resultaten publiceras nu i den högt rankade vetenskapliga tidskriften Nature Immunology.
Höjda cigarettskatter kan förbättra barns överlevnad30.4.2025 00:30:00 CEST | Pressmeddelande
Höjda skatter på cigaretter i låg- och medelinkomstländer kan bidra till att minska barnadödligheten, särskilt bland de fattigaste barnen. Det visar en ny studie ledd av forskare vid Karolinska Institutet som publicerats i The Lancet Public Health.
Karolinska Institutet får stöd från Tim Bergling Foundation till digital utbildning i suicidprevention av barn och unga7.4.2025 11:57:26 CEST | Pressmeddelande
Tim Bergling Foundation bidrar med finansiellt stöd under fyra år, vilket möjliggör Karolinska Institutets satsning på digital utbildning som ska stärka läkarstudenters förmåga att identifiera och bemöta suicidala barn och unga. Målet med projektet är att stärka framtidens läkare i deras förmåga att möta och stödja unga i riskzonen.
Ny metod avslöjar hur hjärnan och innerörat bildas3.4.2025 20:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare vid Karolinska Institutet har utvecklat en metod som visar hur nervsystemet och sinnesorganen formas i ett embryo. Genom att märka stamceller med en genetisk ”streckkod” har de kunnat följa cellernas resa och ta reda på hur innerörat bildas hos möss. Upptäckten, som publicerats i Science, kan ge viktig kunskap för framtida behandling av hörselnedsättning.
Fluorid i dricksvatten kan kopplas till sämre kognition hos barn7.3.2025 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Höga fluoridhalter kan förekomma i brunnsvatten i Sverige, och i vissa länder tillsätter man fluorid till dricksvattnet för att motverka karies. Nu visar en studie från Karolinska Institutet att exponering för fluorid under fosterlivet eller uppväxten kan kopplas till försämrad kognition hos barn. Studien har publicerats i tidskriften Environmental Health Perspectives.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum