Håll Sverige Rent

Kräftfiske utan skräp – så gör du

Dela

Nu är det högsäsong för kräftfiske i stora delar av landet. Under kommande veckor flockas människor för att fånga kräftor i sjöar och vattendrag. Men med fler fritidsfiskare ute ökar också risken för att fiskeredskap blir till skräp som ligger kvar länge i vattnet och fortsätter fiska utan att någonsin plockas upp.  
–Därför är det viktigt att alla som fiskar har koll på vad som gäller, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Baksidan av traditionen med kräftfiske är så kallat spökfiske. Om en bur förloras eller lämnas kvar, dör fångsten och lockar till sig fiskar och kräftdjur som i sin tur fastnar och dör. Det gör att hela processen återupprepas gång på gång, år efter år. På så sätt kan ett fiskeredskap fortsätta att fånga fisk och skaldjur och skapa onödigt lidande för djuren, utan att fångsten nyttjas. 

Varje år förloras cirka 28 miljoner beten, 11 miljoner sänken och 140 miljoner meter fiskelina i de nordiska länderna. Det är en uppskattning som görs i en rapport från IVL Svenska miljöinstitutet. Studien visar också att 3900 hummertinor varje år blir kvar i djupet längs svenska västkusten. 

–Förlorade fiskeredskap bedöms vara det skräp som orsakar mest skada på det marina djurlivet eftersom de fortsätter att fånga fisk och kräftdjur långt efter att de har gått förlorade. Dessutom är redskapen ofta gjorda av plast och om de förloras bidrar de till ytterligare plast i våra sjöar och hav, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.  

Tre tips för ett skräpfritt kräftfiske 

  1. Säkerställ att din utrustning håller 
    Slitna rep och linor är en vanlig orsak till att fiskeredskap försvinner. Därför är det viktigt att du regelbundet kollar din utrustning och byter ut det som behövs.

  2. Planera din fisketur   
    Tänk på hur du kan placera tinor och burar på säkert avstånd från farleder och båttrafik för att undvika att linor skadas av båtpropellrar eller att redskap dras bort. Håll också koll på strömmar och djup och säkerställ att redskapen verkligen når botten. Placeras de nära sluttningar kan bojen dras ner eller redskapen driva i väg.

  3. Ta hand om ditt skräp 
    Ta med en skräppåse när du fiskar, så kan du enkelt plocka upp småskräp eller trasig utrustning under turen. Kom också ihåg att ta med dig allt skräp från det du har ätit eller druckit. 

Allmänhetens fiske i Vättern 

Det fria kräftfisket i Vättern startar nu på fredag den 23 augusti klockan 17. Du får fiska kräftor med bur och ha högst sex burar per person. Burar med en maskstorlek (sträckt maska) mindre än 50 mm ska ha minst två cirkulära flyktöppningar med en minsta diameter på 28 mm placerade i vardera sida av buren. 

Läs mer på Havs- och Vattenmyndighetens hemsida om vad som gäller när du ska fiska kräftor. 

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Svenskarna oenade kring beslutet om indragen plastpåseskatt8.8.2024 09:20:00 CEST | Pressmeddelande

Om mindre än tre månader försvinner skatten på plastpåsar och svenskarna kan då vänta sig att spara några kronor vid köp av en plastpåse. Men åsikterna om den indragna skatten är splittrade och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra tidigare i år.

Uppmaning till sommarens skärgårdsbesökare – ta med era tomglas tillbaka till fastlandet3.7.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska skräpet på skärgårdsöarna kring Bohuskusten minska. I sommar satsar Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner på bättre källsortering av framför allt tomglas i gästhamnar längs västkusten. –Det handlar om att få fler skärgårdsbesökare att stuva undan tomma glasflaskor och annat skräp i båten och återvinna det i närmaste gästhamn, inte lämna kvar på öarna, säger Anna Ehn, sakkunnig för område natur på Håll Sverige Rent.

Gamla fiskeredskap ska återvinnas på Gotland i sommar25.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska Gotlands uttjänta fiskeredskap samlas in och återvinnas. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna in sina uttjänta metspön, drag, håvar och smånät. Fiskeredskap är ett av de vanligaste skräpföremålen på stränder och genom att återvinna dem minskar risken för spökfiske eller nedskräpning och ökar hållbarheten inom fritidsfisket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye