Øresundsbron

Øresundsindex: Flera rekord för trafiken över Öresund med bil, tåg och färja

Dela

Fler människor, bilar och gods tar sig över Öre­sund, visar Øresundsindex/Trafikstatistik för årets andra kvartal.

Varje dag gjordes i genomsnitt 18 685 pendlarresor över Öresund med bil, tåg eller färja under årets andra kvartal.

Pendlarresorna över Öresund – med färja och över bron – ökade med 17,3 procent i perioden april-juni i år jämfört med samma period i fjol. Det blev det bästa andra kvartalet under Øresundsindex mätperiod 2016-2023.

– Pendlingen över sundet ökar med tåg, bil och färja. Det är en hög efterfrågan på arbetskraft i Danmark, men vi bedömer också att distansarbetet minskat jämfört med för ett år sedan, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron.   

Personresorna med färja och över bron ökade totalt med 4,7 procent jämfört med det andra kvartalet 2023. Med i genomsnitt 111 458 personresor per dag sattes trafikrekord för det andra kvartalet. Öresundstågstrafikens ökning med 16,9 procent bidrog till personresornas framgång.

Här finns hela Øresundsindex/Trafik Q2

Øresundsindex/Trafik baseras på resande- och trafikstatistik från aktörer som är verksamma över Öresund. Øresundsinstituttet står för datainsamling och analys på Øresundsbro Konsortiets uppdrag.

Fakta: Øresundsindex/Trafikstatistik

  • Trafik per dygn, Q2 2024 jämfört med Q2 2023. Personresor: 111 458 (+4,7%), pendlarresor: 18 685 (+17,3%), personbilar: 22 402 (+0,7%) och godstransport: 3 485 (+2,2%).
  • Trafikutveckling Q2 2024 jämfört med Q2 2019: Personresor: +6,8%, pendlarresor: +7,2%, personbilar: -6,6%, godstransport: +3%.

Fakta: Trafikutvecklingen i korthet

  • Pendlarresor: Antalet pendlarresor över Öresund ökade under årets andra kvartal med 17,3 procent jämfört med samma kvartal 2023. Alla trafikslagen - bil, tåg och färja - noterar en ökning och sammanlagt gjordes det i genomsnitt 18 685 pendlarresor varje dygn. Det innebär ett nytt rekord för ett andrakvartal under Øresundsindex mätperiod, som för pendlarresorna går tillbaka till 2016.
  • Personresor: Personresor med bil, tåg och färja över Öresund fortsatte att slå rekord under årets andra kvartal. I genomsnitt gjordes 111 458 personresor per dygn över Öresund under andra kvartalet i år, en ökning med 4,7 procent jämfört med samma kvartal 2023. Det var det högsta antalet personresor över Öresund någonsin under ett andrakvartal. För första gången gjordes mer än fyra miljoner personresor med Öresundståg över bron under ett enskilt kvartal.
  • Godstransporter: Efter flera kvartal med negativ utveckling bjöd våren 2024 på en vändning för godstrafiken över Öresund. Under det andra kvartalet i år ökade godstrafiken över Öresund med 2,2 procent jämfört med samma kvartal 2023. Antalet godstågsvagnar ökade med 4,3 procent medan antalet last- och varubilar över bron ökade med 2,3 procent och via färja med 1,3 procent. Totalt färdades 3 485 varubilar, lastbilar och godstågsvagnar över Öresund under årets andra kvartal. Det kan jämföras med toppnoteringen på 3 832 godsenheter under andra kvartalet 2022.

Fakta: Vad är Øresundsindex?

  • Øresundsindex ger ett återkommande mått på hur Öresundsregionen utvecklas inom nio områden – allt från trafik och arbetsmarknad till näringsliv och vardagsintegration. Øresundsindex 2024 presenterades i maj 2024.
  • Øresundsindex kompletteras med Øresundsindex/Trafikstatistik under året, som bygger på resande- och trafikstatistik från infrastruktur- och transportaktörer som är verksamma över Öresund.
  • Øresundsbro Konsortiet är finansiär och initiativtagare till Øresundsindex, men analys och datainsamling görs av det oberoende dansk-svenska kunskapscentret Øresundsinstituttet på uppdrag av Øresundsbro Konsortiet. 
  • Genom ett partnerskap med DSB/Skånetrafiken, Helsingborgs hamn och Öresundslinjen samlas statistik för få en samlad bild av trafikutvecklingen i Öresundsregionen.

Här finns hela Øresundsindex/Trafik Q2

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om oss

Øresundsbron bygger broar mellan människor, möjligheter och upplevelser i hela Öresundsregionen. Øresundsbro Konsoriets uppdrag är att äga och driva Øresundsbron – en bro, en tunnel och den konstgjorda ön Peberholm. Tillsammans utgör Øresundsbron en 16 kilometer fast förbindelse mellan Danmark och Sverige.

Följ Øresundsbron

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Øresundsbron

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye