Lantbrukarnas Riksförbund

Ökade möjligheter att hämta hem EU-investeringar i livsmedelsproduktionen

Dela

Regeringens prognos från budgetöverläggningen i Harpsund visar på att det finns en möjlighet att hämta hem närmare en halv miljard kronor per år, fram till 2027. Viktiga investeringar för att utveckla livsmedelsproduktionen och djurvälfärden i hela Sverige. 

Palle Borgström, LRFs förbundsordförande
Palle Borgström, LRFs förbundsordförande Foto: LRF. Fri att använda

”Om regeringen inte agerar kommer investeringarna i svenska lantbruk på närmare en halv miljard kronor per år att brinna inne i Bryssel”.

Säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande, och fortsätter: 

”Det är investeringar som kommer att leverera ytterligare miljöåtgärder och bättre djurvälfärd samt skapa förbättrad konkurrenskraft i jordbruket. Nu finns det ekonomiska medel att hämta hem från Bryssel som stärker naturbetesmarker, hålla ett högt djurskydd, modernisera stallbyggnader, bygga bevattningsdammar och för ett aktivt jordbruk i hela landet”.

Inflationen har urholkat befintliga EU-ersättningar och det behövs många åtgärder för att få fart på den svenska livsmedelsstrategin som är under uppdatering på Regeringskansliet. Det handlar om investeringar i förbättrad livsmedelsberedskap, öka produktion och snabba på den gröna omställningen av jordbruket. Det är tydligt att varenda krona behövs och kan gör nytta för hela Sveriges lantbruk. 

”Kostnaderna har ökat på grund av den svaga kronan. Om regeringen väljer att inte agera, sätter man svenska jordbrukare i en sämre konkurrenssituation jämfört med jordbrukare i andra länder. Det leder till att vi minskar livsmedelsproduktionen i Sverige och att vi blir mer importberoende. Vilket i sin tur går stick i stäv med regeringens ambitioner i samband med den pågående uppdateringen av den nationella livsmedelsstrategin som ska presenteras senare i höst”. Avslutar Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.


Fakta
I statens budget finns pengar för exempelvis investeringar i jordbruket och för att stötta unga bönder. De är kopplade till EUs jordbrukspolitik men är i dagsläget knutna till en gammal valutakurs på 9,30 kronor per Euro. En Eurokursen på 9,30 kr speglar inte att kronan har varit svag och legat runt 11,50 kr under 2023 och 2024. Skillnaden om drygt 2 kr på eurokursen innebär att svenska lantbrukare 2023 och 2024 har gått miste om närmare en halv miljard per år från EU-budgeten och riskerar att gå miste om samma belopp årligen mellan 2025–2027. Avtalet med EU förutsätter dessutom att den svenska staten ska medfinansiera pengarna från EU med ungefär lika mycket nationella budgetmedel. Det handlar alltså om cirka en miljard kr per år i uteblivna ersättningar. Till bilden hör även att inflationen i Sverige kraftigt urholkat befintliga ersättningar, vilket även Jordbruksverket har redovisat till regeringen. 

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Palle Borgström, LRFs förbundsordförande
Palle Borgström, LRFs förbundsordförande
Foto: LRF. Fri att använda
Ladda ned bild

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Sveriges lantbrukare välkomnar förstärkt djurvälfärd och ökad valfrihet29.8.2024 14:35:52 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterades utredningen ”Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”. Flera av utredningens förslag öppnar upp för att Sveriges lantbrukare kan få arbeta med förstärkt djuromsorg och ökad valfrihet. Tillsammans med förslag på produktionsnära forskning och innovationer stärks konkurrensen, en viktig nyckel i Sveriges arbete för att öka vår livsmedelsberedskap.

13 000 underskrifter för minskad vildsvinsstam5.7.2024 09:12:08 CEST | Pressmeddelande

Naturvårdsverket har i ett pressmeddelande gått ut med statistik som visar att trafikolyckor med vildsvin nu ökar. Det är indikationer på en växande vildsvinsstam och är mycket allvarligt. LRF har länge varnat för det stora vildsvinsbeståndet och det är bra att Naturvårdsverket är tydliga med att snabba insatser behövs för att bromsa den mycket oroande utvecklingen. Men det räcker inte att, som Naturvårdsverket skriver, markägare och jägare ska vara uppmärksamma på hur stammen utvecklas lokalt och ta till åtgärder som jakt och skrämsel. Det kan aldrig vara upp till enskilda markägare eller jägare att ensamma bestämma hur mycket vilt vi kan tolerera i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye