Nordea och If gör hjärtstartare tillgängliga dygnet runt
I mer än varannan tätort i Sverige finns inte en enda tillgänglig hjärtstartare på vardagskvällar, visar en tidigare genomgång från If. Nu gör Nordea och If en gemensam insats genom att flytta ut flera hjärtstartare på lokala Nordeakontor.

Plötsligt hjärtstopp är det mest livshotande medicinska tillstånd någon kan drabbas av. Med hjälp av en hjärtstartare kan ett hjärta sättas igång med elektriska impulser – men det är bråttom. Därför är det ett stort problem att mer än hälften av alla tätorter saknar en hjärtstartare på kväller och helger.
Insikten om att många hjärtstartare är inlåsta på arbetsplatser och otillgängliga efter arbetstid satte igång ett engagemang hos Nordea.
– Vi på Nordea har bestämt oss för att bidra till att fler hjärtstartare ska vara tillgängliga dygnet runt. Genom att flytta ut Nordeas hjärtstartare vid flera kontor runt om i landet är vi övertygade om att vi kan göra skillnad på riktigt, säger Per Långsved, Sverigechef på Nordea.
If, som är en nära partner till Nordea, har ett pågående engagemang i hjärtfrågan genom projektet ”Hjärtsäkrat grannskap”, för att få ut fler hjärtstartare i bostadsområden och i samhället. Nu stärks engagemanget ytterligare genom samarbetet med Nordea som kommer att leda till ännu fler hjärtstartare som kan rädda liv.
– Vi är väldigt glada att ha kunnat inspirera och stötta Nordea att ta det här steget. Genom att även företag bidrar till fler tillgängliga hjärtstartare minskar vi de vita fläckarna i hjärtstartarregistret, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If.
Var finns din närmaste hjärtstartare? Sök här (Har du hjärtstartaren på rätta stället?): Hjärtsäkra ditt grannskap – Fler hjärtstartare i bostadsområden | If
På dessa orter kommer Nordea att flytta ut sina hjärtstartare och registrera dem som tillgängliga dygnet runt:
Alingsås
Falun
Göteborg - Västra Hamngatan
Halmstad
Huddinge
Kalmar
Karlstad
Linköping
Luleå
Partille
Sisjön
Skellefteå
Sollentuna
Södermalm
Trollhättan
Uddevalla
Uppsala Kungspassagen
Läs mer om bristen på hjärtstartare: Varannan tätort saknar hjärtstartare kvällstid (if.se)
Fakta om hjärtstartare och hjärtstartarregistret:
I dag finns det för få lättillgängliga hjärtstartare i Sverige. Varje år drabbas cirka 10 000 människor i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och i de fall där hjärt-lungräddning påbörjas överlever endast 1 av 10 personer. Forskning har visat att om en hjärtstartare används omedelbart kan så många som 7 av 10 överleva.
En hjärtstartare (även kallad defibrillator eller AED) är en apparat som kan analysera hjärtrytmer och ge råd att vid behov ge en strömstöt. De flesta hjärtstartare är halvautomatiska. Det innebär att när personen med hjärtstopp är ansluten till hjärtstartaren med hjälp av klisterelektroder, så analyseras hjärtrytmen automatiskt. Om en strömstöt rekommenderas, måste du själv trycka på den blinkande knappen för att utlösa strömstöten. Se till att ingen rör personen innan du trycker på knappen. Det är inte farligt att ansluta en hjärtstartare till någon som inte har hjärtstopp.
Det är enkelt och säkert att använda en hjärtstartare. Alla får använda en hjärtstartare om det skulle behövas för att rädda liv, även om man saknar utbildning. HLR-rådet rekommenderar att du går en HLR- eller Första hjälpen utbildning för att kunna använda hjärtstartaren snabbt och effektivt, och för att du ska känna dig trygg och våga ingripa. Det kan vara helt avgörande för den som drabbats av hjärtstopp.
Källa: Sveriges Hjärtstartarregister
Ytterligare information, vänligen kontakta:
Ifs presstjänst, press@if.se, 08 410 023 03
Hugo Laigar, presskommunikatör Nordea, hugo.laigar@nordea.com
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder


Om oss
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum