Tufft att skilja sig i ekonomiskt svåra tider
Svåra ekonomiska tider kan vara ett hinder för de som vill gå skilda vägar. Inte minst för kvinnor som generellt tjänar mindre än män. SBAB har kartlagt möjligheten för kvinnor och män med två minderåriga barn att efter en separation kunna köpa varsin trea i Sveriges 25 största kommuner. Resultatet visar att varken kvinnor eller män med medianinkomst har råd att köpa en genomsnittlig trea i någon av kommunerna.

Under 2023 registrerades 21 231 skilsmässor, enligt SCB:s årliga befolkningsstatistik[1]. Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade under pandemin, men också på det ekonomiska läget som sätter käppar i hjulen för de par som vill gå skilda vägar.
– Att skilja sig är dyrt. De senaste årens ekonomiska turbulens har inte gjort det lättare. För många innebär en skilsmässa en livsomvälvande förändring, alltifrån en känslomässig berg-och-dalbana till förändrade familjerelationer och nya logistiskutmaningar. Att behöva hitta ett nytt boende i en sådan situation kan vara oerhört stressande, säger Catharina Henriksson, presschef på SBAB.
SBAB har kartlagt möjligheten för kvinnor och män med två minderåriga barn att kunna köpa varsin trea på 75 kvadratmeter efter en separation. Vid granskningen har SBAB utgått från det genomsnittliga bostadsrättspriset och medianinkomsten i kommunen. Kartläggningen omfattar Sveriges 25 största kommuner. Av sammanställningen framgår att varken en man eller kvinna givet dessa förutsättningar kan köpa en trea till sig och sina barn i någon av kommunerna.
– För många är boendefrågan den svåraste nöten att knäcka, vilket vår kartläggning bekräftar. Att varken kvinnor eller män med medianinkomst har råd med en ändamålsenlig lägenhet vid en skilsmässa är oroväckande. Risken blir att man stannar i en relation som man inte mår bra i, vilket även påverkar barnen negativt, säger Catharina Henriksson.
Lägre bostadspriser äts upp av höjda räntor och ökade levnadskostnader
Bostadspriserna har överlag sjunkit något i Sverige sedan toppnoteringarna våren 2022, men det finns lokala variationer vilket prisutvecklingen för 3:or i de 25 kommuner SBAB har granskat visar. I Kristianstad har en medelpristrea ökat med 14 procent på ett år, medan motsvarande lägenhet i Norrköping sjunkit med 29 procent. Samtidigt ökade avgifterna i bostadsrättsföreningarna med 8,3 procent i snitt. Även om bostadspriserna är lägre i vissa kommuner så räcker det inte för en singelförälder att få lån. Innan en bank beviljar bolån ser de över familjens ekonomi i en så kallad kvar-att-leva-på-kalkyl (KALP). I den ingår kostnader för lånet, bostaden och skäliga hushållskostnader.
– Lägre bostadspriser underlättar inte om prisfallet är en direkt följd av stigande räntor, då minskar inte boendekostnaderna. Lägre bostadspriser motverkas dessutom av ökade avgifter i bostadsrättsföreningarna och högre levnadsomkostnader såsom mat, transporter och fritidsaktiviteter. De senaste årens löneökningar har inte kompenserat för stigande räntor och hushållens ökade utgifter, och det blir extra kännbart för singelföräldrar som vill köpa bostad, säger Catharina Henriksson.
Tre tips vid separation
- Gör en budget som ger dig koll på dina nya ekonomiska förutsättningar.
- Våga ta hjälp. Av vänner, familj och professionellt om det behövs. Ta hjälp av din bank om du behöver hjälp att se över din ekonomi.
- Ta juridisk hjälp och skriv ett bodelningsavtal som fastställer hur ni delar upp era saker. På så vis minskar ni risken att någon begär en bodelning senare och att konflikter då uppstår.
Tabell 1. Medelpriser för 3:or och medianinkomster i Sveriges 25 största kommuner

Om granskningen:
Uppgiften om genomsnittligt pris och avgift i respektive kommun kommer från Booli. Uppgifterna är hämtade den 2 augusti 2024 och avser de fyra föregående veckorna. Prisstatistiken avser pris på bostadsrätter, exkl. nyproduktion. Avgiften är den genomsnittliga för sålda bostadsrätter.
Inkomststatistiken är framtagen ur SCB:s statistikdatabas. Medianinkomst sorterad på åldern 40–44 år samt kön och kommun. Statistiken är från 2022 vilket är den senaste som finns att tillgå. SBAB har räknat upp inkomsten med 6 procent för att approximera 2024 års medianinkomst. Den sammanräknade förvärvsinkomsten avser alla skattepliktiga inkomster före skatt, till exempel löne- och näringsinkomst, sjukpenning, föräldrapenning, a-kassa och pension. Kapitalvinster och andra kapitalinkomster som ränta och utdelning ingår däremot inte.
SBAB har antagit att personen som ansöker om bolån är 40 år (född 1984) och har två barn som är 15 respektive 10 år. Att hushållet behöver en lägenhet på 75 kvadratmeter och har 15 procent till kontantinsatsen. Personen har inkomst i SEK, är tillsvidareanställd och har varit anställd i mer än 12 månader. Personen får eller ger inget underhållsbidrag, äger inget fritidshus, har ingen bil, har inga andra lån och har heller inte gått i borgen för någon.
[1] https://www.scb.se/pressmeddelande/lagsta-antalet-skilsmassor-pa-manga-ar/
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seDokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 291 000 och 652 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 008. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Mäklarnas optimism avtar – osäkerhet präglar marknadsprognosen1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Enligt SBAB:s Mäklarbarometer förväntar sig över 70 procent av fastighetsmäklarna i Sveriges storstadsregioner ett ökat utbud på bostadsmarknaden inför andra kvartalet 2025. Trots detta tror 45 procent på stigande priser, drivet av en starkare efterfrågan. Optimismen är dock något dämpad jämfört med föregående kvartal, möjligen påverkad av aktuella ekonomiska osäkerheter. Husmäklare visar större optimism än bostadsrättsmäklare, med 53 procent som förutspår prisökningar för villor.
SBAB höjer räntorna på bundna bolån27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB höjer listräntorna på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,10 procentenheter. Räntejusteringen beror på att marknadsräntorna har ökat vilket lett till ökade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 27 mars.
Ljusning för unga på bostadsmarknaden: Fler kan köpa sin första lägenhet24.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB:s senaste kartläggning över ungas möjlighet att köpa sin första bostad visar att läget har förbättrats avsevärt jämfört med förra året. Nu kan en 27-årig kvinna med medianinkomst till exempel köpa en genomsnittlig etta i 15 av landets 25 största kommuner, det är nio kommuner fler än i fjol. En jämnårig man kan köpa motsvarande bostad i 21 av 25 kommuner. Men trots ljusglimtar på bostadsmarknaden kvarstår utmaningen att spara ihop till kontantinsatsen. Löneskillnaden mellan könen skapar dessutom ojämlika förutsättningar att köpa en bostad.
4 av 10 förstår inte vad ett lånelöfte innebär – ny undersökning visar kunskapsglapp20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Våren är traditionellt en intensiv period på bostadsmarknaden. Ett lånelöfte från banken är startskottet för bostadsspekulanter. Termen lånelöfte i sig tycks dock ge upphov till viss förvirring. En ny undersökning från SBAB visar att 40 procent inte förstår innebörden av ett lånelöfte. Det är en preliminär bedömning av lånekapaciteten men många tolkar det som en garanti för lån. Paradoxalt nog har endast 4 procent nekats lån på den nivå som angivits i lånelöftet, trots denna förvirring. Resultat belyser likväl ett behov av ökad kunskap om bostadsfinansiering bland svenska konsumenter.
Riksbanken klämd från två håll19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Inflationen har stigit trendmässigt de senaste månaderna och legat tydligt över Riksbankens mål två månader i rad. Även om det finns vissa faktorer, till exempel att företagen planerar för fler prishöjningar, som i ökad utsträckning pekar mot höjda priser även framöver, bedöms uppgången vara temporär. Svensk ekonomi går på knäna, arbetslösheten fortsätter att öka, och hushållen håller hårt i plånboken. Svensk ekonomi är betjänt av ytterligare en sänkning av styrräntan. Den senaste tidens uppgång i både långa och korta marknadsräntor har bidragit till att bolåneräntorna har gått upp. En sänkning av styrräntan kan få den rörliga bolåneräntan att sjunka något igen. På ett års sikt bedöms de längre bundna bolåneräntorna ligga något högre än idag. Valet av räntebindningstid är inte självklart.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum