Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 27 augusti

Dela

Förstudie ska genomföras för ett nytt produktionskök

En förstudie för ett nytt produktionskök för Region Uppsalas behov av patientmat ska genomföras, detta till en kostnad om högst 500 000 kronor. Det beslutade regionstyrelsen vid sitt möte.

Bakom beslutet finns en lång tidigare historik. Regionfullmäktige beslutade i augusti 2018 att det skulle uppföras produktionskök och restaurang vid Akademiska sjukhuset. Men båda de upphandlingar som genomfördes fick avbrytas, då det endast inkom ett anbud i båda fallen, och dessa anbud därtill kraftigt översteg budget.

Därtill har förutsättningarna ändrats sedan 2018. Bland annat har kraven skärpts kring beredskap och att produktionsvolymerna ska kunna täcka hela regionens behov. Det har dessutom blivit ännu trängre att bygga på Akademiska sjukhusets område, då det även fattats beslut om byggande av en spårväg.

Sammantaget har bedömningen blivit att bygget av ett nytt produktionskök inte är beroende av en lokalisering till Akademiska sjukhusets nuvarande område. En ny lokalisering med goda förbindelser och nära tillgänglighet till Akademiska sjukhuset kan, enligt ärendets handlingar, innebära en möjlighet att bygga ett produktionskök med en bättre ekonomisk hållbarhet än tidigare alternativ. Därför fattade regionstyrelsen dagens beslut.

(M), (L), (KD) och (SD) yrkade avslag. De ville istället se en fortsättning av nuvarande lösning, med en gemensam kostverksamhet med Region Västmanland. De reserverade sig därför mot beslutet. 

Prognos om minus 1,5 miljarder kronor

Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till närmare minus 1,5 miljarder kronor, efter utgången av juli månad. Det innebär att prognosen i stort sett är oförändrad sedan april. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 999 miljoner kronor, vilket är 999 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat.

För att nå budgeterat resultat arbetar förvaltningarna med att genomföra effektiviseringsåtgärder under 2024. Utöver detta har regiondirektören på uppdrag av regionstyrelsen beslutat om utökade besparingsåtgärder, för att intensifiera arbetet med att anpassa kostnadsnivån. Det handlar bland annat om att minska personalkostnaderna. Återrapportering ska ske månadsvis och en första återrapportering ska göras i samband med bokslut per augusti månad.

Revisorer får svar kring åtgärder mot exploatering av arbetskraft

Regionens revisorer har genomfört en granskning av regionens arbete med åtgärder mot exploatering av arbetskraft i upphandlade byggnads- och underhållsprojekt. Den sammanfattade bedömningen är att regionens arbete inte är ändamålsenligt. Därefter har revisorerna lämnat ett antal rekommendationer.  

Vid sitt möte klubbade nu regionstyrelsen svaret till revisorerna. Av svaret framgår bland annat att Fastighet och service kommer att börja använda den fristående organisationen Rättvist byggande som initierats av byggherreföreningen. Syftet med Rättvist byggande är att fortlöpande utföra kontroller på byggarbetsplatsen. Bland annat vad gäller lag- och avtalskrav, samt de arbetsrättsliga villkoren för kollektivavtal med lön, arbetstid och semester. Som vanligt kan svaret i sin helhet läsas i de handlingar som bifogas detta utskick.

Nyckelord

Länkar

Uppsnabbat innehåller korta sammanfattningar av ett urval av de beslut som fattats i Region Uppsalas styrelser och nämnder. För en fullständig redovisning hänvisas till protokollet, som publiceras tillsammans med handlingarna till aktuellt möte.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 26 augusti26.8.2024 16:51:17 CEST | Nyheter

Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter juli månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Underskottet beror bland annat på resurs- och kapacitetsbrist som driver kostnaden för löner och köpt vård. Kostnaden för medicinskt material och läkemedel är också högre än budgeterat, på grund av inflationen och ökade volymer. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping är också oförändrad och ligger på minus 30 miljoner kronor. Svar på initiativ om taligenkänning och AI Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende som väckts av Malin Sjöberg Högrell (L), My Borg Åmansson (M), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD). I initiativet föreslogs bland annat att samtliga sjuksköterskor och läkare som vill använda taligenkänning ska få göra det utan att det kräver krångliga beslut, att utbildning och support för användarna ska finnas tillgänglig och att en redovisning ska tas fram om hu

Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden 24 juni25.6.2024 09:02:52 CEST | Pressmeddelande

Riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden har fattat beslut om riktlinjer för reklam i kollektivtrafiken. Syftet med riktlinjerna är att klargöra vilken typ av reklam som är tillåten, och innebär att reklam kan förekomma utanpå fordonen, i väderskydden och ombord på bussarna. De fem kategorier av reklam som kan förekomma är samhällsinformation, event, reklam som uppmanar till ökat kollektivt resande, kommersiell reklam och politisk och annan idéburen annonsering. Reklamen ska vara i linje med Region Uppsalas värdegrund, och reklam för alkohol, droger, nikotinprodukter - förutom rökavvänjningsprodukter - eller spel om pengar är inte tillåtet. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Få förändringar i trafikplanen för buss år 2025 På grund av det ekonomiska läget kommer Region Uppsala inte göra några större utökningar av busstrafiken under 2025. Beslut fattades om att förlänga linje 14 i Uppal

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 juni24.6.2024 16:50:29 CEST | Pressmeddelande

Årsprognos på minus 1 165 miljoner kronor för Akademiska Efter maj månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset på minus 1 165 miljoner kronor (nästan 1,2 miljarder kronor). Det är exakt samma prognos som föregående månad. Lasarettet i Enköping har en årsprognos på minus 30 miljoner kronor, även det är oförändrat sedan föregående månad. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 24 miljoner kronor. Det ger en årsprognos på minus 1 171 miljoner kronor för sjukhusstyrelsens totala verksamhet. Programarbete för en ombyggnation av akuten ska startas Vid sitt möte tillstyrkte sjukhusstyrelsen en start av programarbetet för en Ombyggnation av akutmottagningen. Detta till en investeringsutgift om högst 5 410 000 kronor (cirka 5,4 miljoner). Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset tar emot ungefär 55 000 besökare årligen, samtidigt som Region Uppsalas befolkning stadigt ökar. Lokalerna är dock föråldrade och lever inte upp till dagens krav på arbetsmiljö, samt en lugn

Ökad ersättning till vårdcentralerna för jämlik vård i hela länet20.6.2024 12:19:04 CEST | Pressmeddelande

Vid sitt möte beslutade vårdstyrelsen att ändra på ersättningsmodellen för Uppsala läns samtliga vårdcentraler. Bland annat ökar den fasta ersättningen för listade patienter från dagens 80 procent av den totala ersättningen till 90 procent. Beslutet är ett sätt att styra resurserna mot vårdbehov, samt stärka landsbygdens vårdcentraler. I det nya ersättningssystemet kommer ekonomiska resurser att tillföras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye