Nu startar en älgjakt präglad av försiktighet
Sedan några år tillbaka startar älgjakten i norra Sverige med fast datum 1 september. I år infaller jaktstarten därmed nu på söndag. Många jägare verkar vilja ta ännu mer ansvar och vara extra försiktiga med att skjuta stora produktiva älgar med anledning av en minskad älgstam.

I gryningen på söndagsmorgon 1 september tar ett stort antal älgjägare plats i jakttornen i hopp om att komma till skott på en av de cirka 60 600 älgar som får fällas i årets älgjakt. Förra året fälldes cirka 50 000 av de tilldelade 71 000 älgarna i landet vilket är en drastisk minskning sedan 2012 då jägarna fällde drygt 95 000 av tilldelade nära 110 000 älgar.
Älgstammens minskning beror på att markägarna – som har makten över tilldelningen – har velat minska betesskadorna.
– För många är älgjakten årets höjdpunkt, när man får möta gamla jaktkamrater, komma ut i skogen och koppla av från vardagen. Man trivs som älgjägare men allt fler känner en olust kopplat till de starka konflikter som tyvärr finns inom älgförvaltningen på olika nivåer. Det om något riskerar som jag ser det vår framtida rekrytering av nya jägare lika mycket som älgtillgången i sig. Många jägare verkar i år vara mån om att få fortsätta jaga älg uthålligt i framtiden och väljer aktivt att exempelvis spara äldre produktiva djur, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i norr.
Tillsammans med knappt 300 000 jägare är Björn en av alla som fyller termosen med kaffe, packar ner godsaker i ryggsäcken, sätter pejlen på sin älghund och ger sig ut i skogen. Till vardags jobbar Björn med planering av just älgförvaltningen i norra Sverige, där en av de viktigaste punkterna är att höja kvalitén i älgstammen.
– För de flesta jägare i norr är älgjakten i det närmste helig och man ser fram emot att åter få fylla frysen med det goda, naturliga och hälsosamma älgköttet, säger Björn Sundgren
Jägarna i södra Sverige får dock vänta en dryg månad till, då älgjakten i syd drar i gång 8 oktober även här med fast datum år från år.
Nyckelord
Kontakter
Björn SundgrenJaktvårdskonsulent Svenska JägareförbundetSvenska Jägareförbundet
Tel:070-330 06 77bjorn.sundgren@jagareforbundet.seBilder

Länkar
Följ Svenska Jägareförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet
Stor kartläggning av klövvilt – och vi behöver din hjälp27.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Hur många älgar finns i skogarna runt Östersund? Hur många vildsvin bökar i Jönköpingsområdet? Svenska Jägareförbundets unika kartläggning av Sveriges klövvilt är i full gång. Och vi behöver din hjälp.
Så ska hotet mot vår fauna stoppas18.12.2024 09:22:47 CET | Pressmeddelande
Invasiva främmande arter som exempelvis mårdhund i Sverige är ett av de största hoten mot den globala biologiska mångfalden. Svenska Jägareförbundet bedriver idag ett framgångsrikt arbete med att stoppa sådana djur och fåglar att få fotfäste i Sverige.
Lyckad flyttning för Sveriges mest hotade fågel26.11.2024 09:54:37 CET | Pressmeddelande
Fjällgåsen är Sveriges mest hotade fågelart. Stammen består idag av cirka 150 fåglar. Tack vare stora insatser som uppfödning av ungar och en ny flyttväg till ett nytt övervintringsområde ökar stammen sakta. – Fjällgåsen flyttar gärna under nätterna. Genom nya data från GPS-sändare vet vi att dessa gäss flyger på cirka 800 meters höjd i 70–100 kilometer i timmen, säger Sarah Nordlinder, projektledare för Fjällgåsprojektet.
Flest viltolyckor sker under vintern21.11.2024 08:41:30 CET | Pressmeddelande
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som älg, hjort, rådjur, vildsvin och älg. – Många djurarter rör sig vid skymning och gryning. När skymning och gryning sammanfaller med tidpunkten när människor åker till och från sin arbetsplats ökar viltolyckorna, säger Jesper Einarsson, ansvarig för Viltolycksarbetet på Svenska Jägareförbundet.
Svenska Jägareförbundet: Så kan du rapportera stora rovdjur14.11.2024 09:39:34 CET | Pressmeddelande
Det enklaste sättet för en privatperson att bidra med fakta om de stora rovdjuren är att ladda ned en app som heter Skandobs. I den kan man sedan enkelt registrera allt från spår, spillning eller om du sett en björn, lo, varg eller järv. – Det går bra att rapportera i appen Skandobs året runt. Men det är observationer från 1 oktober till 28 februari för lo, 1 oktober till 31 mars för varg samt 1 februari till 31 juli för järv som räknas till länsstyrelsernas kvalitetssäkrade rapport, säger Jonatan Lilja, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.