Sveriges geologiska undersökning

SGU borrar i Skåne inför framtida koldioxidlagring

Dela

Utanför Skånes sydkust kan det finnas goda möjligheter att lagra koldioxid i syfte att minska utsläppen. Därför undersöker nu Sveriges geologiska undersökning (SGU) berggrunden i sydligaste Skåne som har samma uppbyggnad som den ute till havs. I morgon, den 30 augusti, drar djupborrningarna igång i Smygehamn i Trelleborgs kommun.

Under veckan har den så kallade Riksriggen etablerats på platsen där det ska borras. Bilden är från tidigare borrningar på södra Gotland.
Under veckan har den så kallade Riksriggen etablerats på platsen där det ska borras. Bilden är från tidigare borrningar på södra Gotland. Foto: Jan-Erik Rosberg

SGU kommer under hösten 2024 och våren 2025 att borra på två platser på sydkusten inom Trelleborgs kommun för att få underlag till bedömning av berggrundens lämplighet för koldioxidlagring. Detta inom ramen för det regeringsuppdrag myndigheten har, om att undersöka förutsättningarna för geologisk lagring av koldioxid till havs som en del i miljö- och klimatarbetet.

De bedömningar som tidigare gjorts över vilka områden i Sverige som kan vara intressanta för koldioxidlagring har baserats på äldre information. Nu ska kunskapsunderlaget förbättras.

– Ett av de möjliga områden som de äldre studierna pekat på är havsområdet utanför Skånes sydkust. På 1200 till 1600 meter finns berggrund med bland annat den så kallade Arnager-grönsanden som kan ha de egenskaper som lämpar sig för koldioxidlagring, säger Lena Yotis, projektledare för regeringsuppdraget.

I dagsläget saknas dock detaljerad information om berggrunden som gör det möjligt att bedöma sandstenens och den överliggande berggrundens lämplighet.

– Borrning på land är avsevärt mindre komplicerad och billigare i jämförelse med borrning till havs. Därför är det i nuläget tillräckligt att göra undersökningsborrningarna på land nära kusten för att vi ska kunna bilda oss en uppfattning av berggrundens lämplighet till havs. Vi börjar med att borra i orten Smygehamn, säger Lena Yotis.

Under veckan har etableringen av en borrigg, som kallas Riksriggen, ägt rum på platsen. Med start i morgon, fredag, påbörjas så kallad kärnborrning, det vill säga borrningar ned till 1500 meters djup och upptagning av borrkärnor. Själva borrningen kommer att pågå fram till mitten av november. 

I samband med kärnborrningen kommer SGU även att genomföra markseismiska undersökningar längs med olika vägsträckor i Trelleborgsområdet. Berörda fastigheter kommer att få information kring dessa undersökningar.

Nyckelord

Kontakter

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen20.9.2024 08:35:00 CEST | Pressmeddelande

För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye