ManpowerGroup

Utveckling på jobbet får stå tillbaka i lågkonjunkturen

Dela

Att få högre lön är viktigast när svenskarna söker nytt jobb. Var tredje, 33 procent, uppger att högre lön är den enskilt viktigaste faktorn, visar en ny undersökning genomförd på uppdrag av ManpowerGroup. Utmanande arbetsuppgifter och kompetensutveckling, som tidigare varit viktigast i liknande mätningar, hamnar nu längre ner på listan.

– I den rådande lågkonjunkturen är det förståeligt att högre lön rankas högt bland viktiga faktorer när man söker nytt jobb. Samtidigt ska man vara medveten om att möjligheten att utvecklas och lära sig nytt är avgörande för att lättare få jobb framöver, säger Per Johansson, Managing Director på Jefferson Wells i Sverige.

De allra viktigaste faktorerna när vi söker nytt jobb 2024:

  1. Högre lön
  2. Intressanta arbetsuppgifter
  3. Bra kollegor

Högre lön är den viktigaste faktorn när vi söker nytt jobb, enligt undersökningen som ManpowerGroup har låtit göra bland 536 arbetande svenskar. Var tredje, 33 procent, uppger att högre lön är den enskilt viktigaste faktorn, och två av tre, 67 procent, listar det som en av de tre viktigaste faktorerna. 

Intressanta arbetsuppgifter är betydligt mindre viktigt jämfört med lönen, bara 19 procent rankar intressanta arbetsuppgifter som allra viktigast. Kompetensutveckling hamnar först på plats åtta bland de allra viktigaste faktorerna när vi söker nytt jobb, endast var femte nämner kompetensutveckling som en av de tre viktigaste faktorerna när de söker nytt jobb.

Det står i kontrast till tidigare undersökningar med liknande frågeställningar som ManpowerGroup genomfört, där personlig utveckling, utmaningar och kompetensutveckling har varit viktigast. Exempelvis rankades intressanta och utvecklande arbetsuppgifter allra högst på listan över viktiga faktorer när man söker nytt jobb i ManpowerGroups Work Life 2022. I denna undersökning kom lönen på andra plats, följt av trevliga kollegor på tredje plats.

– Kompetensutveckling är avgörande för medarbetare både på kort och på längre sikt. Arbetsmarknaden ändras i snabb takt och med den kraven på vad medarbetare ska kunna. Förmågan och viljan att lära sig nya saker är därför mycket viktiga, oavsett om du är ny på jobbet eller jobbat en tid, säger Per Johansson.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes som en webbundersökning under april-maj 2024 av Reputation Leaders på uppdrag av ManpowerGroup. 993 svarande i åldern 18–65 år i Norge och Sverige deltog. Data viktas för att motsvara den arbetsföra befolkningen i varje land efter kön, ålder och region, och länderna är lika viktade. Totalt har 536 yrkesverksamma svenskar i åldrarna 18–65 svarat på frågan: Vad är viktigast för dig när du söker nytt jobb?

Vad är viktigast för dig när du söker nytt jobb? 
Tabellen visar resultat för den allra viktigaste anledningen,
rankad som nummer ett.

Totalt

Högre lön

33%

Intressanta arbetsuppgifter

19%

Bra kollegor

14%

Flexibilitet

11%

Värderingar som jag sympatiserar med

6%

Möjlighet att bidra till samhället genom mitt arbete

5%

Möjlighet att göra karriär

5%

Kompetensutveckling

4%

Det senaste inom teknologisk utveckling

1%

Att arbetsgivaren har ett aktivt klimatarbete

1%

Annat (specificera)

1%

Inget av ovanstående

1%

Antal svarande

536

Vad är viktigast för dig när du söker nytt jobb? (3 val möjliga)
Tabellen visar sammanslagna resultat för samtliga tre viktigaste
anledningarna, utan inbördes rangordning.

Totalt

Högre lön

67%

Bra kollegor

57%

Intressanta arbetsuppgifter

54%

Flexibilitet

33%

Värderingar som jag sympatiserar med

24%

Kompetensutveckling

19%

Möjlighet att bidra till samhället genom mitt arbete

14%

Möjlighet att göra karriär

12%

Det senaste inom teknologisk utveckling

7%

Att arbetsgivaren har ett aktivt klimatarbete

6%

Annat (specificera)

2%

Inget av ovanstående

1%

Antal svarande

536

Kontakter

Länkar

Om ManpowerGroup

ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2024 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för femtonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye