Boprisförväntningarna dämpas – trots fallande räntor
Trots räntesänkning och besked om troliga ytterligare räntesänkningar framöver från Riksbanken, sjönk bostadsägarnas förväntningar på bostadspriserna tillbaka något mot slutet av augusti jämfört med i juni. Det är dock alltjämt en betydligt större andel som tror på stigande än fallande priser. 61 procent spår att bostadspriserna ska stiga på ett års sikt medan 2 procent tror att de ska sjunka. Främsta skälet till prisuppgången anges vara sjunkande räntor. Av de som tror på stigande bostadspriser tror ungefär 4 av 5 att priserna kommer att stiga med maximalt 5 procent på ett års sikt. Det är i linje med SBAB:s egen prognos över bostadspriserna på samma tidshorisont.
De flesta bostadsägarna tror på stigande bostadspriser – men förväntningarna har dämpats något på senare tid
SBAB har, via Verian (Sifos webbpanel), frågat knappt 1 200 bostadsägare om vad de tror om bostadsprisernas utveckling framöver (se tabell 1). Undersökningen genomfördes den 22–26 augusti, det vill säga strax efter att Riksbanken valde att sänka styrräntan för andra gången i år och också aviserade troliga kommande sänkningar. Indextalet HPE som fångar prisförväntningarna på ett års sikt är positivt (se diagram 1), viket visar att det är fler som tror på stigande än sjunkande bostadspriser. 61 procent av de svarande tror på stigande priser medan 2 procent i stället tror på fallande priser. 26 procent tror på stillastående priser. Bland de som tror på stigande priser hänvisar 3 av 4 till sjunkande räntor och drygt hälften till ett högt efterfrågetryck. Bland de fåtal som i stället tror på fallande priser anges en svag efterfrågan vara det huvudsakliga skälet.
På tre års sikt är det 66 procent som tror på stigande priser, varav drygt 4 av 5 tror på prisökningar upp till 10 procent och knappt 1 av 5 på prisökningar över 10 procent. 1 procent tror i stället på fallande priser på samma tidshorisont. Bland de som tror på stigande priser anger 74 procent sjunkande räntor som ett skäl för detta. Det fåtal som tror på sjunkande priser anger stramare krav på bankernas kreditgivning som huvudskäl för detta.
– De flesta bostadsägarna tror på stigande bostadspriser det kommande året. Däremot ser vi ingen uppgång i optimismen efter att Riksbanken valde att sänka styrräntan igen och samtidigt aviserade fler troliga kommande sänkningar än tidigare. Vi ser tvärtom en liten nedgång. Det är dock tydligt i vår undersökning att tron på stigande bostadspriser ändå i huvudsak beror på förväntningar om sänkta bolåneräntor framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
– Av de 61 procent som tror på stigande bostadspriser på ett års sikt tror 4 av 5 att priserna kommer att stiga med maximalt 5 procent. Det ligger mycket väl i linje med vår egen prognos på samma tidshorisont, säger Robert Boije.
– Även om gruppen som tror på fallande bostadspriser på tre års sikt är liten är jag förvånad över att huvudskälet som anges till detta är mer strikta krav på kreditgivningen. Min gissning är att den utredning som nu analyserar bland annat bolånetaket och amorteringskraven kan komma att föreslå vissa lättnader i dessa, men jag kan ha fel. Sen ska ju förvisso även regeringen säga sitt efter den sedvanliga remissrundan, där troligen såväl Finansinspektionen som Riksbanken kommer med invändningar, beroende på hur förslagen kommer att se ut. Samtidigt har ju regeringen själva tidigare i år gått ut och föreslagit en höjning av bolånetaket, säger Robert Boije.
Bostadsägare som grupp är mer optimistisk än andra grupper
När SBAB:s indikator – som utgår från bostadsägarnas prisförväntningar – jämförs med SEB:s, där även boende i andra upplåtelseformer tillfrågats, och Erik Olssons indikator, där gruppen bostadsspekulanter tillfrågats, framgår att bostadsägarna som grupp är mer optimistisk om prisutvecklingen än andra (se diagram 1). Det ligger i linje med hur det sett ut historiskt.
– När man jämför vår indikator med SEB:s och Erik Olssons, inte bara nu utan över tid, är det tydligt att bostadsägare som grupp som vanligt är lite mer optimistiska om bostadsprisernas utveckling än andra, säger Robert Boije.
Se bifogat pressmeddelande för samtliga tabeller och diagram.
Om granskningen:
Undersökningen genomfördes 22 – 26 augusti 2024 av Verian på uppdrag av SBAB. Undersökningen genomfördes online via Kantars Sifopanel. Knappt 1200 individer (alla bostadsägare) mellan 18–79 år har svarat på frågorna. Sifopanelen består av slumpmässigt rekryterade individer från ett riksrepresentativt urval avseende kön, ålder och region. Det finns ingen möjlighet att själv gå med i panelen. De som deltagit i undersökningen har blivit slumpmässigt utvalda. Samtliga redovisade siffror är avrundade till närmsta hela procentenhet och behöver därför inte nödvändigtvis summera till exakt 100 procent.
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Dokument
Länkar
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 291 000 och 652 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 008. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
SBAB höjer räntan på bundna bolån10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB höjer räntan på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,05–0,20 procentenheter. Räntejusteringen beror på att marknadsräntor med längre löptider har ökat vilket lett till ökade upplåningskostnader för banken. Förändringen träder i kraft fredagen den 10 januari.
Oförändrad temperatur på bostadsmarknaden i Sverige som helhet men stigande i Skåne och Malmö9.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar på en i stort sett oförändrad temperatur på bostadsmarknaden som helhet i december. I Göteborg och Stockholm sjönk temperaturen tillbaka något. Skåne län samt Malmö kommun och innerstad var positiva undantag. Innerstads-områdena i samtliga tre storstäder ligger nu för första gången sedan april 2022 på eller relativt nära normala temperaturer. De faktorer som alltjämt tynger marknaden mest är det stora antalet återpublicerade bostäder och utbudet. Försäljningstiderna är också fortsatt långa. Budpremierna är den faktor som stigit mest påtagligt på senare tid.
Fallande bostadspriser avslutade året2.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bostadspriserna sjönk med 1,2 procent i december i Sverige som helhet. Störst prisfall på lägenheter var det i Storstockholm och på villor i Norra Sverige. I två av sex regioner steg villa- och lägenhetspriserna (men i olika regioner för villor respektive lägenheter). Trenden, där normala prisfall i december och andra tillfälliga effekter rensats bort, pekar mot helt stillastående priser. Under hela 2024 steg bostadspriserna med 4,2 procent för Sverige som helhet. Med det ligger bostadspriserna ändå drygt 11 procent under maxnoteringarna från våren 2022. Detta visar SBAB Booli Housing Price Index (HPI) för december.
Ljusnande framtid och lättade bolånekrav bra enligt mäklarna23.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
53 procent av mäklarna bedömer att bostadspriserna stiger första kvartalet nästa år. 45 procent att de står stilla. En tydlig majoritet tror att utbudet av bostäder kommer att fortsätta öka. Den andelen har dock gått ner markant jämfört med bedömningen inför innevarande års sista kvartal. En majoritet av mäklarna tror samtidigt att även efterfrågan kommer att öka, även om denna andel inte ökade lika mycket som den minskade för utbudet. En majoritet av mäklarna spår att försäljningstiderna kommer att sjunka. Drygt 7 av 10 mäklare bedömer därtill att höjt bolånetak och sänkta amorteringskrav skulle underlätta för förstagångsköpare. 13 procent tror att det inte har någon avgörande betydelse medan 15 procent menar att de negativa aspekterna överväger i form av höjda bostadspriser och/eller skulder.
SBAB justerar sparräntan20.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB sänker den rörliga sparräntan för privatkunder med 0,25 procentenheter. Den nya räntan är 2,25 procent. Räntejusteringen är främst en följd av Riksbankens sänkning av styrräntan. Förändringen träder i kraft idag fredag 20 december.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum