Beteskravet kan slopas – “En sorglig dag för svenskt djurskydd”
Idag presenteras resultatet av utredningen “Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”. Utredningen tillsattes av regeringen i början av 2023 och hade som uppdrag att bland annat undersöka om beteskravet för kor är värt att behålla ur ett konkurrenskraftsperspektiv. Trots de fördelar som beteskravet har för djurskyddet, står det nu klart att utredningen föreslår att betesrätten slopas, någonting som Djurens Rätt är starkt kritiska till.
När Astrid Lindgren fyllde 80 år gav Sveriges dåvarande regering henne en ny djurskyddslag i present. Den nya lagen var enligt Astrid otillräcklig på många punkter, men att kor enligt lag skulle få beta gräs på sommaren var hon nöjd med. Med dagens besked – att den utredning som regeringen tillsatte föreslår att kors rätt till bete ska slopas – kan det som vi länge har sett som en självklar del av svenskt djurskydd, bli historia.
–Det här är en sorglig dag för svenskt djurskydd. Sveriges djurskyddslag slår fast att djur har rätt att kunna bete sig naturligt, så betesrätten borde inte ens diskuteras, men jag upphör aldrig att förvånas över vad politiker är beredda att genomföra i konkurrenskraftens namn, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.
Betesrätten innebär att alla nötdjur över sex månader, förutom tjurar, måste ges möjlighet att få komma ut på bete under sommaren. Bland partierna i riksdagen är det bara Kristdemokraterna som aktivt har motionerat om att avskaffa beteskravet, och de stöttas av stora aktörer som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Växa Sverige, en av LRF:s medlemmar, genomför en studie där 1500 kor har hållits inomhus under 18 månader, för att undersöka om och hur djurvälfärden påverkas av att korna inte får komma ut på bete. I sin ansökan hänvisade de till utredningen.
– Alla som har sett kor på bete förstår att det är en del av deras naturliga beteende och något som de mår bra av och behöver, oavsett om korna hålls uppbundna eller i lösdrift utanför betessäsongen. Det har också visats i forskning. Djurens Rätt arbetar för att beteskravet ska behållas för alla kor och att även kalvar och tjurar ska omfattas. Beteskravet borde utvecklas, inte avvecklas, och det är tydligt att det finns en stark opinion för det, säger Camilla Bergvall.
Det som har hänt är att utredningen har överlämnat sitt betänkande, och betänkandet förslår att betesrätten ska tas bort för alla de kor som hålls i lösdrift vilket motsvarar åtta av tio kor i Sveriges mjölkfabriker. Huruvida regeringen väljer att gå vidare med förslaget återstår att se.
Som en motreaktion har Djurens Rätt tillsammans med andra organisationer drivit namninsamlingen Jag vill beta, som i skrivande stund är uppe i över 80 000 underskrifter. Dessa ska överlämnas till landsbygdsminister Peter Kullgren inom kort.
– Nu förväntar jag mig att de partier som värnar svenskt djurskydd höjer sina röster ordentligt, och jag hoppas att de regeringspartier som inte varit drivande i att tillsätta den här utredningen vågar dra i bromsen nu, avslutar Camilla Bergvall.
För ytterligare kommentarer eller intervjuförfrågningar, kontakta Djurens Rätts pressjour på press@djurensratt.se eller via telefon 070-649 20 41 (ej sms).
Nyckelord
Kontakter
Linn ÅkessonKommunikationschef
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seNanna ThydénPresskommunikatör
Tel:070-649 20 41press@djurensratt.seBilder
Länkar
Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Svältande kycklingar och frätskador hos Guldfågeln: Djurens Rätt kräver åtgärder3.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bakom två av de största kycklingslakterierna i Sverige står varumärket Guldfågeln, där kycklingar har utsatts för ett allvarligt lidande enligt Djurens Rätts nya kartläggning. Under förra året hade slakterierna brister i djurskyddet gällande bland annat svält och hög dödlighet i transporterna. Levande kycklingar har också hittats i sopor och kycklingar har riskerat att skållas levande. Djurens Rätt menar att politiker och företag behöver ta krafttag för att stoppa lidandet.
Ny rapport: Hotell- och restaurangbranschen måste ta ansvar för att minska köttkonsumtionen1.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag, på vegetariska världsdagen, lanserar Djurens Rätt en rapport som uppmanar företag inom hotell-, restaurang- och snabbmatsbranschen att minska sina inköp av animaliskt protein och i stället satsa på växtbaserade alternativ. Att byta ut en djurart till en annan är varken en djurvänlig eller hållbar lösning, enligt organisationen.
Allvarliga brister hos Kronfågel: Sämst bland svenska kycklingfabriker26.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2023 har Kronfågels slakteri i Katrineholm haft fler djurskyddsbrister än någon annan kycklingfabrik i Sverige. Dessutom har slakteriet försökt få undantag från djurskyddslagstiftningen. Det visar en ny kartläggning av djurskyddskontroller som har sammanställts av Djurens Rätt.
Historiskt genombrott i EU: Djurskyddskommissionär inrättas19.9.2024 15:21:54 CEST | Pressmeddelande
I veckan meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att en kommissionär nu kommer att ha djurskydd som en del av sin titel. Detta är en viktig framgång för Djurens Rätt, som kan glädjas åt att djuren får en starkare och tydligare röst inom EU.
110 927 uppmanar Kullgren att låta kor fortsätta beta17.9.2024 18:34:21 CEST | Pressmeddelande
Idag överlämnade Djurens Rätt namninsamlingen ”Jag vill beta”. 110 927 personer har skrivit under och kräver att det lagstadgade beteskravet för kor i lösdrift ska bevaras, och utökas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum