Paralympics visar att funktionsnedsättning inte måste vara hinder
Fler ska kunna vara aktiva, både på elitnivå och som fritid. Det tycker DHR och Parasport Sverige.
Under onsdagen drog Paralympics igång i Paris. DHR:s förbundsordförande kommer att vara på plats.
– Paralympics är en manifestation över att funktionsnedsättning inte är ett hinder för utöva sin favoritsport, ens på elitnivå, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet.
DHR:s förbundsordförandes resa till Paralympics var Parasports jubileumsgåva, då DHR firade 100 år förra året.
– I tonåren så tränade jag friidrott och rullstolsbasket. Så det är grenar som jag tycker är extra roligt att följa, berättar Åsa Strahlemo. För att klara mig bättre ute i stadsmiljön i Paris så kommer jag att ha med mig ett så kallat freewheel att koppla på rullstolen. Jag har tur och bor i rätt kommun för att få ett sådant förskrivet.
– Freewheel gör att jag har lättare att ta mig fram där det är ojämnt underlag, säger Åsa Strahlemo. Men tyvärr är det långt ifrån en självklarhet att få hjälp med sådant av sin kommun eller region, fritidshjälpmedel som kan användas för idrott och fritid.
– Att röra på sig och vara aktiv, att ingå i ett nätverk och umgås med folk, det är hälsosamt för nästan alla människor, oavsett hur våra kroppar fungerar. Den möjligheten skulle jag vilja att fler människor med funktionsnedsättning kunde få i Sverige, säger Åsa Strahlemo.
Svensk parasport har inte återhämtat sig efter pandemin. Samtidigt är fysisk aktivitet avgörande för att förbättra psykisk och fysisk hälsa hos personer med funktionsnedsättning, påpekar Parasport Sverige och PwC Sverige i rapporten ”Idrott som förändrar liv” som lanserades inför Paralympics i Paris.
– Som vi ser i rapporten behöver vi jobba mer tillsammans civilsamhället, politiken och näringslivet. Det är fantastiskt att vi kan samarbeta med DHR, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Parasport Sverige
Nu vill Parasport Sverige ta ett större grepp för att organisera idrotten och öka antalet deltagare inom parasporten.
– Att delta i parasport är för många personer med funktionsnedsättning en väg mot ett självständigt liv, arbete, gemenskap och en aktiv vardag. Men vi behöver ökade resurser och ett större engagemang från fler aktörer. Vi kan bättre! säger Åsa Llinares Norlin, ordförande, Parasport Sverige.
Rapporten Idrott som förändrar liv – Parasportens värde för individ och samhälle är framtagen av Parasport Sverige och PwC Sverige.
För mer information:
Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR +46 70-508 80 29
Elias Håkansson, pressansvarig Parasport Sverige +4670-34 123 06
Nyckelord
Bilder


DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
Fem saker vi kan göra för att stärka ALLA kvinnors rättigheter8.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kvinnors utsatthet är en välkänd realitet, men för kvinnor med funktionsnedsättning är den särskilt påtaglig. År efter år kommer ny statistik som visar att kvinnor drabbas oerhört hårt av våld i nära relationer och kvinnor med funktionsnedsättning är kraftigt överrepresenterade bland dessa.
Varför ska inte studenter ha tillgängliga hem?18.2.2025 20:44:21 CET | Pressmeddelande
DHR: Backa inte in n framtiden. -Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Sverige har tyvärr långt kvar när det gäller tillgänglighet generellt. Att då sänka kraven på studentbostäder är att backa in i framtiden. Det säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo, som deltar i ett riksdagsseminarium om studentbostäder på onsdag 19 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum