DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Paralympics visar att funktionsnedsättning inte måste vara hinder

Dela

Fler ska kunna vara aktiva, både på elitnivå och som fritid. Det tycker DHR och Parasport Sverige.

Under onsdagen drog Paralympics igång i Paris. DHR:s förbundsordförande kommer att vara på plats.

– Paralympics är en manifestation över att funktionsnedsättning inte är ett hinder för utöva sin favoritsport, ens på elitnivå, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet.

DHR:s förbundsordförandes resa till Paralympics var Parasports jubileumsgåva, då DHR firade 100 år förra året.

– I tonåren så tränade jag friidrott och rullstolsbasket. Så det är grenar som jag tycker är extra roligt att följa, berättar Åsa Strahlemo. För att klara mig bättre ute i stadsmiljön i Paris så kommer jag att ha med mig ett så kallat freewheel att koppla på rullstolen. Jag har tur och bor i rätt kommun för att få ett sådant förskrivet.

– Freewheel gör att jag har lättare att ta mig fram där det är ojämnt underlag, säger Åsa Strahlemo. Men tyvärr är det långt ifrån en självklarhet att få hjälp med sådant av sin kommun eller region, fritidshjälpmedel som kan användas för idrott och fritid.

– Att röra på sig och vara aktiv, att ingå i ett nätverk och umgås med folk, det är hälsosamt för nästan alla människor, oavsett hur våra kroppar fungerar. Den möjligheten skulle jag vilja att fler människor med funktionsnedsättning kunde få i Sverige, säger Åsa Strahlemo.

Svensk parasport har inte återhämtat sig efter pandemin. Samtidigt är fysisk aktivitet avgörande för att förbättra psykisk och fysisk hälsa hos personer med funktionsnedsättning, påpekar Parasport Sverige och PwC Sverige i rapporten ”Idrott som förändrar liv” som lanserades inför Paralympics i Paris.

– Som vi ser i rapporten behöver vi jobba mer tillsammans civilsamhället, politiken och näringslivet. Det är fantastiskt att vi kan samarbeta med DHR, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Parasport Sverige

Nu vill Parasport Sverige ta ett större grepp för att organisera idrotten och öka antalet deltagare inom parasporten.

– Att delta i parasport är för många personer med funktionsnedsättning en väg mot ett självständigt liv, arbete, gemenskap och en aktiv vardag. Men vi behöver ökade resurser och ett större engagemang från fler aktörer. Vi kan bättre! säger Åsa Llinares Norlin, ordförande, Parasport Sverige.

 

Rapporten Idrott som förändrar liv – Parasportens värde för individ och samhälle är framtagen av Parasport Sverige och PwC Sverige.

För mer information:

Åsa Strahlemo, förbundsordförande DHR +46 70-508 80 29

Elias Håkansson, pressansvarig Parasport Sverige +4670-34 123 06

Nyckelord

Bilder

Åsa Llinares Norlin, ordförande för Parasport Sverige
Åsa Llinares Norlin, ordförande för Parasport Sverige
Foto: Anton Lernstål
Ladda ned bild
Åsa Strahlemo, ordförande för DHR
Åsa Strahlemo, ordförande för DHR
Foto: Anna Drvnik.
Ladda ned bild

DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta

Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet

Åsa Strahlemo lyfte behovet av en statlig ursäkt till dem som farit illa vid institutioner28.5.2024 14:09:21 CEST | Pressmeddelande

”En ursäkt skulle skicka en kraftfull signal till alla de individer, familjer och andra berörda som har drabbats och erkänna deras lidande och i vissa fall död.” Det sa Åsa Strahlemo, DHR:s förbundsordförande, när hon invigningstalade vid utställningen Inlåst och Utanför: En utställning om Funktionsnedsättning och Institutionsvård i Linköping på tisdagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye