Aktion för mänskliga rättigheter – med fika på FN-dagen
På torsdag satsar funktionsrättsrörelsen lite extra utanför riksdagen i Stockholm. FN-dagen firas med fika till allmänheten.
Aktionen hålls varje torsdag, med kravet att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska bli svensk lag.
– Vi delar ut flajers till politiker och förbipasserande och pratar med dessa om fördelarna med att konventionen blir lag, berättar generalsekreteraren för Unga rörelsehindrade, Nora Eklöv.
– Genom vår aktion slipper politikerna komma till oss, vi kommer till dem och kan få en direktkontakt med dem där de kan ställa frågor och bjuda in till möten. De blir ständigt påminda om att våra rättigheter behöver tas på allvar och dessutom har vi en chans att bygga upp intresse bland både politiker och allmänheten, säger Nora Eklöv.
Vissa torsdagar har Gruppen även bjudit på fika, och nu på torsdag är det en självklarhet att göra något lite extra.
Aktivisterna har stått utanför riksdagen med sitt krav i nära tre år – med några undantag på grund av vädret.
– Ingen av oss aktivister mår bra av att stå ute i minusgrader, säger Nora Eklöv, generalsekreterare Unga Rörelsehindrade. Vi har därför satt en gräns på minus 1 grader och neråt, för att det ska bli hållbart för oss.
FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning trädde i kraft i Sverige 2009. Sverige har alltså redan förbundit sig att följa den. Men om konventionen dessutom blir svensk lag så skulle det bli svårare att smita undan, såsom ofta sker i dag.
Unga rörelsehindrade ser att konventionen inte tas på allvar bland myndigheter och i rättsväsendet. FN:s barnkonvention har getts i kraft som svensk lag, precis som Unga rörelsehindrade och flera andra organisationer kräver för funktionsrättskonventionen. Även om Sverige förbundit sig att följa en konvention, är den inte bara för detta naturligt implementerad i beslutsfattande på olika nivåer. Detta märks i praktiken och i juridiken.
Flera riksdagsledamöter har motionerat om att göra konventionen till lag men utan att få gehör.
– Våra rättigheter trängs tillbaka, så fort pengarna börjar tryta, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo. Mänskliga rättigheter för oss med funktionsnedsättning är uppenbarligen inte ovillkorliga. Rätt till personlig assistans, till hjälpmedel, till färdtjänst och till annat som behövs för att vi fullt ut ska kunna delta i samhället, beviljas inte för alla som har behov. Varken i alla kommuner, regioner eller av staten via Försäkringskassan.
Inte ens tillgänglighet till alla offentliga lokaler är en självklarhet idag. Det är inte säkert att en person i rullstol kan ta sig in i sitt kommunhus för att lyssna på kommunfullmäktige, till exempel.
– Om konventionen skulle bli lag skulle det också minimera de lokala skillnaderna när det kommer till samhällsstöd, säger Nora Eklöv. Människor skulle garanteras goda levnadsvillkor och det skulle främja lika möjligheter för alla, oavsett funktionsnedsättning. Konkret innebär det också att Sverige inte får dra in på redan givna rättigheter, både när det kommer till politiska satsningar och beslut om samhällsstöd för individer.
Mer info:
Nora Eklöv, generalsekreterare Unga Rörelsehindrade 076 1097171
Åsa Strahlemo DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet 070 508 80 29
Nyckelord
Kontakter
Åsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seBilder
DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
”Jag har fan väntat i hela mitt liv!”4.11.2024 13:08:34 CET | Pressmeddelande
En trasig hiss som inte har åtgärdats, bussar med begränsat utrymme. Brist på tillgänglighet orsakar utanförskap.
Anhörigdagen: Låt oss slippa vara en börda5.10.2024 12:32:01 CEST | Pressmeddelande
Låt anhöriga slippa vara personal.
Vi kan fortfarande inte gå i trappor24.9.2024 16:04:07 CEST | Pressmeddelande
Beredskapsveckan: Vid invasionen av Ukraina lyftes frågan om säkerhet och beredskap även för människor med funktionsnedsättning. Det är fortfarande svårt att ta rullstolen ner i ett skyddsrum, Carl-Oskar Bohlin!
Skönhet, användbarhet och urholkade bidrag - nytt nummer ute nu23.9.2024 16:21:24 CEST | Pressmeddelande
#3/24 Skönhet, användbarhet och urholkade bidrag. Tillgänglighet och arbetsmarknad står i fokus i höstnumret av Funktionshinderpolitik.
Nej, Svantesson, skatten sänks inte för alla19.9.2024 17:05:29 CEST | Pressmeddelande
Budgeten. Sjukersättning och aktivitetsersättning ingår inte i er skattesänkning. Regeringen berömmer sig av att sänka skatterna, bland annat för att öka hushållens köpkraft. Återigen är det de hårdast drabbade som glöms bort.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum