Tusentals vuxna går 116 111 steg med Bris och Charlotte Kalla
Hur långt är du beredd att gå för barns rätt att må bra? Med den frågan utmanar Bris och Charlotte Kalla vuxna att gå 116 111 steg under september.
– Vi är så glada att så många vuxna redan visat sitt stöd för barns rätt att må bra, säger Charlotte Kalla.
Under sommarlovet 2024 hade Bris fler stödjande kontakter med barn och unga än något annat sommarlov. Totalt ökade antalet samtal med nästan 30 procent.
Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till att barn hör av sig till Bris samtalsstöd 116 111. En röd tråd genom samtalen är hur barn beskriver en bristande framtidstro, att de inte ser att någon kan hjälpa dem och att de saknar vuxna som finns där för dem.
Skapar en folkrörelse
Genom att uppmana vuxna att gå 116 111 steg under september – för alla barns rätt att må bra – vill Bris nu sätta strålkastarljuset på att det faktiskt finns många vuxna som vill stötta barn som mår dåligt.
– Känslan av att vuxna har gett upp eller att så många delar av samhällsutvecklingen går åt fel håll kan för många barn förstärka en redan negativ syn på framtiden. Vi kommer inte kunna komma åt den psykiska ohälsan om vi inte också visar att vi arbetar för en bättre framtid för varje enskilt barn. Nu skapar vi en folkrörelse för att visa gemensam kraft, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.
Bris har länge lyft frågan om psykisk ohälsa bland barn och även hur vuxna kan agera för att stötta barn. Ett led i arbetet är den nya uppmaningen, att få alla vuxna att gå 116 111 steg för barns rätt att må bra.
Varje steg räknas
Utmaningen görs av Bris tillsammans med organisationens ambassadör, flerfaldiga olympiska mästaren Charlotte Kalla. Hon har tidigare berättat om hur hon kämpat med stress och press i sin självbiografi ”Skam den som ger sig”. Charlotte Kalla har långt engagemang i Bris och har länge kämpat för barns och ungas psykiska hälsa.
– Alla barn har rätt att må bra. Genom att anta den här utmaningen vill jag visa att vi är många vuxna som bryr oss om hur barn har det. Nu hoppas jag att det är många fler som vill göra detsamma. Varje steg räknas. Promenader kan dessutom öppna för fina samtal kring barns tillvaro, säger Charlotte Kalla.
Fler än 3 000 vuxna har redan anmält sig till utmaningen.
Kort om Bris samtalsstöd 116 111
-
Alla under 18 år kan vända sig till Bris samtalsstöd.
-
Till Bris kan barn ringa och sms:a till 116 111, chatta eller mejla varje dag, dygnet runt.
-
Alla barn som kontaktar Bris har rätt att vara anonyma. Det är gratis att kontakta Bris.
-
Bris har också mottagningar dit man kan söka sig om man inte vill vara anonym. De finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Umeå.
-
Bris hade under 2023 fler än 50 000 stödjande kontakter med barn.
Gå 116 111 steg – så funkar det
-
Anmälningsavgiften är 100 kr och pengarna går oavkortat till Bris arbete. Anmäl dig här.
-
Utmaningen pågår under september, anmälan är öppen till den 30 september.
-
Du bestämmer själv hur du fördelar dina steg under månaden. Inga steg rapporteras till Bris, du går för din egen skull.
-
Alla som anmäler sig får varje vecka ett nyhetsbrev med träningstips från Charlotte Kalla och mycket mer.
-
Utmana vänner och dela dina framsteg på sociala medier med #116111steg.
-
Som bonus deltar även alla som anmält sig i en utlottning av fina priser.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Länkar
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
En fjärdedel av samtalen till Bris kommer på natten17.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Barn som behöver stöd på natten befinner sig i en särskilt utsatt situation. På nätter och lov när alla andra har stängt, har Bris öppet och en fjärdedel av samtalen kommer på natten. ”Det är så jobbigt hemma. Det är bråk hela hela hela tiden.. Stora gigantiska och små.” – Ett barn till Bris klockan 03.29.
Nordiska organisationer går samman för att säkerställa barns rättigheter online12.12.2024 14:16:10 CET | Pressmeddelande
Idag meddelar organisationer från flera av de nordiska länderna att de kommer samman och lanserar ett nordiskt nätverk för att säkerställa barns rättigheter online. NOCTA, Nordic Child Tech Policy Alliance, består för närvarande av sex organisationer från Sverige, Norge och Danmark, som alla har ett starkt fokus på att stärka barns rättigheter i den digitala sfären. Genom att enas kan de nu stärka barnens röst i beslut som fattas av nationella regeringar, EU och relevanta internationella aktörer.
TikTok-drama ska få fler barn som påverkas av gängkriminalitet att söka stöd26.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En berättelse som bygger på barns egna erfarenheter av gängkriminalitet ska få fler barn att söka stöd. Nu släpper Bris en ny kampanj för att nå unga som själva är indragna eller känner någon som är indragen i kriminellt nätverk.
Ny undersökning: Kommunernas arbete med barns delaktighet brister20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är snart fem år sedan barnkonventionen blev lag i Sverige. Trots det går arbetet med att tillämpa lagstiftningen i kommunerna för långsamt. Särskilt brister kommunerna när det gäller barns delaktighet i frågan om krisberedskap. Det visar en ny undersökning från Bris.
Ny rapport från Bris: Stödet till barn som bor i familjehem måste stärkas7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att bo i familjehem är den vanligaste formen av placering för barn och unga som inte kan, vill eller får bo med sina föräldrar. Trots det finns det stora brister i familjehemsvården. Det visar en ny rapport från Bris.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum