Stockholms studentbostäder, SSSB

Minskade kötider för studentbostäder i Stockholm

Dela

Under senaste decenniet har studentbostadsbestånden i Stockholm kraftigt ökat då många nya studentbostäder byggts runt om i länet. Kötiderna för att få en studentbostad i Stockholm har minskat under samma period. Det visar statistik från Stiftelsen Stockholms Studentbostäder.

Nya bostäder på Campus Lappis
Nya bostäder på Campus Lappis

Snittkötiderna har minskat mer för korridorsrum än egen lägenhet men kötiderna varierar kraftigt under året. Inför terminsstart är snitt kötiden till ett korridors rum nere på bara 8 månader. Ett decennium tillbaka var kötiden mer än dubbelt så mycket för samma bostad. Campusnära och egen bostad är det som attraherar studenterna mest vilket vi tydligt ser då kötiden för egen lägenhet inte minskar i samma takt. 

  • Vi har lyckats öka antalet förmedlade bostäder, vilket så klart bidrar till att kötiderna minskar för studenter som söker bostad hos oss. Under de senaste åren har vi producerat nya bostäder, men också förbättrat rutinerna för att säkerställa att studenter som har rätt till studentbostad är de som är hyresgäster hos oss, säger Mattias Carrass, vd för SSSB.

Sedan 2020 har SSSB producerat i snitt 380 nya bostäder varje år. Antalet förmedlade bostäder har ökat från 1335 korridorsrum under 2013 till 1645 korridorsrum under 2023, samt från 1426 lägenheter under 2013 till 2128 lägenheter under 2023.

– Det är glädjande att kötiderna minskar och ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete för fler studentbostäder, tillsammans med bostadsaktörer och studentkårer, ger resultat. I Stockholms stad har utbudet av studentbostäder ökat från drygt 8 000 till 15 100 mellan åren 2013 och 2023. Det gör det möjligt för fler att tacka ja till en utbildning och stärker Stockholm som kunskapsregion, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stockholms studentbostäder startades av och för studenter. I dag är stiftelsen det största studentbostadsföretaget i Sverige

Stockholms studentbostäder, SSSB, är Sveriges största studentbostadsföretag med mer än 8 500 rum och lägenheter i Stockholm. Företaget förvaltar, förmedlar och bygger studentbostäder. Företaget drivs i stiftelseform där Stockholms studentkårers centralorganisations studentråd, utser Stockholms studentbostäders styrelse. Stockholms studentkårer grundade Stiftelsen Stockholms studentbostäder 1958. Stiftelsens ändamål är att tillhandahålla bostäder för studenter som är medlemmar i en SSCO-ansluten elev- eller studentkår.

Följ Stockholms studentbostäder, SSSB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms studentbostäder, SSSB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye