Sverige lever inte upp till FN:s konvention
Sverige har skarpt kritiserats av FN för att inte följa konventionen om rättigheter för människor med funktionsnedsättning. Onsdagens konferens kommer därför att bli intressant.
På onsdag 4 september deltar DHR i konferensen ”Fokus funktionsrätt” om funktionsrättskonventionen i Sverige, arrangerat av Institutet för mänskliga rättigheter.
– Det är ett viktigt ämne och det ska bli otroligt intressant att höra de olika aspekterna av FN:s funktionsrättskonvention, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.
– MR-institutet är ju en väldigt ny myndighet så det är en viktig markering att de tar sig an funktionsrättsfrågor i den här formen, säger Åsa Strahlemo.
– DHR har länge krävt att FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska bli svenska lag. Det är för att vi anser att implementeringen varit alldeles för dålig, sedan 2009 då Sverige tillträdde konventionen, säger Åsa Strahlemo.
På onsdagens konferens ser DHR särskilt fram emot programpunkten ”Vad behövs för att öka genomslaget? Vilka löften om att arbeta med rekommendationerna kan ni ge på lång sikt respektive det närmsta året?” med en panel bestående bland annat av socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.
FN har skarpt kritiserat Sveriges misslyckande med att implementera konventionen. Den 11-12 mars hölls i Genève ett förhör med representanter för svenska regeringen av FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Den gången skulle socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall ha deltagit, men hon ställde in på grund av ceremonin i anslutning till Sveriges inträde i Nato.
– DHR vill lyfta framför allt tre områden där Sverige inte efterlever konventionen, säger Ken Gammelgård, förbundssekreterare för DHR. Dessa områden är: Hjälpmedel – varje individ måste utan kostnad få tillgång till kostnadsfria hjälpmedel utefter behov. Bedömningarna av behoven ska inte skifta kraftigt mellan kommuner och mellan regioner.
– Personlig assistans och hemtjänst – måste beviljas dem som behöver. Jakten på fusk får inte överskugga och begränsa de behov som faktiskt finns.
– Tillgänglighet – allmänna platser och publika lokaler måste vara tillgängliga även för oss med nedsatt rörelseförmåga. Samhällsplaneringen måste genomsyras av krav på tillgänglighet under hela processen.
För mer info:
Åsa Strahlemo förbundsordförande DHR: 070-508 80 29
Ken Gammelgård förbundssekreterare DHR: 073-807 80 30
Nyckelord
Bilder
DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Tel: 08-685 80 20 Post: DHR, Box 43, 123 21 Farsta
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Mänskliga rättigheter behöver erövras varje dag13.11.2024 09:39:18 CET | Pressmeddelande
På torsdag och fredag pågår MR-dagarna 2024 i Skellefteå. DHR är givetvis på plats och förbundsordförande Åsa Strahlemo medverkar i ett panelsamtal om migranter med funktionsnedsättning.
”Jag har fan väntat i hela mitt liv!”4.11.2024 13:08:34 CET | Pressmeddelande
En trasig hiss som inte har åtgärdats, bussar med begränsat utrymme. Brist på tillgänglighet orsakar utanförskap.
Aktion för mänskliga rättigheter – med fika på FN-dagen21.10.2024 16:36:57 CEST | Pressmeddelande
På torsdag satsar funktionsrättsrörelsen lite extra utanför riksdagen i Stockholm. FN-dagen firas med fika till allmänheten.
Anhörigdagen: Låt oss slippa vara en börda5.10.2024 12:32:01 CEST | Pressmeddelande
Låt anhöriga slippa vara personal.
Vi kan fortfarande inte gå i trappor24.9.2024 16:04:07 CEST | Pressmeddelande
Beredskapsveckan: Vid invasionen av Ukraina lyftes frågan om säkerhet och beredskap även för människor med funktionsnedsättning. Det är fortfarande svårt att ta rullstolen ner i ett skyddsrum, Carl-Oskar Bohlin!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum