BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris råd till föräldrar: Så pratar du med ditt barn om skärmtid

Dela

Två till tre timmars skärmtid för barn mellan 13 och 18 år. Bris ger råd till föräldrar om hur de kan prata om Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om skärmtid med sina barn.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

För mycket skärmanvändning kan ha negativa konsekvenser för barn och ungas mående. Det lyfter en rapport som Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten presenterade tidigare i år. Nu följs rapporten upp med rekommendationer om skärmtid för barn och unga. Barn mellan 2 och 5 år rekommenderas att använda skärm max 1 timme per dygn, barn mellan 6 och 12 år max 1 till 2 timmar, och barn mellan 13 och 18 år max 2 till 3 timmar.

– Vi på Bris tycker att det är bra att vi pratar om hur barn och unga påverkas av det som de gör om dagarna. Nätet är en stor del av barns liv och vi behöver prata mer om vad barn gör på nätet och hur det får dem att må. Därför är det viktigt att rekommendationerna inte bara blir strikta regler att följa, utan att vi vuxna pratar om nätet som en del av en helhet, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Skärmtid och barns användande av digitala plattformar kan för många familjer vara en grund till bråk och konflikter. I samtal med Bris beskriver barn bland annat hur föräldrarnas oförståelse för vad barnet gör på nätet kan göra det svårare att prata om hur det påverkar barnet. För att ge stöd till föräldrar för hur det kan prata om skärmtid nu när frågan har aktualiserats har Bris tagit fram en lista med fem råd.



Bris råd till föräldrar inför samtal om skärmtid

  1. Var nyfiken och utforska vad barnet gör
    Prata med barnet och ta reda på vad barnet själv tänker kring sin skärmanvändning. Vad gör barnet när barnet använder nätet? Har de pratat om skärmtid i skolan idag, vad tänker barnet kring det? Vilka tider på dygnet använder barnet nätet och hur tänker barnet kring till exempel att scrolla sent på kvällen?
  2. Vad betyder skärmtid för er?
    Prata om vad skärmtid betyder för er familj. Räknas att se en film på paddan som skärmtid? Att facetajma med mormor? Att kolla klipp eller scrolla på ett sociala medier flöde?
  3. Utgå från barnets mående
    Prata om hur det barnet gör eller ser på nätet får barnet att må? När du vet vilka plattformar barnet använder och ni pratat om hur barnet tänker kring sitt eget användande, utforska hur det får barnet att må. Kom ihåg att du inte behöver vara expert på plattformar för att vara ett bra stöd, prata med varandra.
  4. Hitta andra saker att göra
    Om barnet ska vara mindre på nätet så frigörs tid som ni nu måste fylla med annat. Ta tillfället att prata om vad barnet gillar att göra och vill göra i stället för att använda skärmen. Finns det saker ni kan göra tillsammans?
  5. Håll samtalet levande
    Låt inte samtalet om vad barnet gör på nätet begränsas till att enbart handla om tid eller enskilda plattformar. Håll samtalet levande, prata flera gånger om detta och tänk på så sätt nätet som ett av många områden som påverkar barnet och som ni behöver ha en dialog om.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye