Bris råd till föräldrar: Så pratar du med ditt barn om skärmtid
Två till tre timmars skärmtid för barn mellan 13 och 18 år. Bris ger råd till föräldrar om hur de kan prata om Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer om skärmtid med sina barn.
För mycket skärmanvändning kan ha negativa konsekvenser för barn och ungas mående. Det lyfter en rapport som Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten presenterade tidigare i år. Nu följs rapporten upp med rekommendationer om skärmtid för barn och unga. Barn mellan 2 och 5 år rekommenderas att använda skärm max 1 timme per dygn, barn mellan 6 och 12 år max 1 till 2 timmar, och barn mellan 13 och 18 år max 2 till 3 timmar.
– Vi på Bris tycker att det är bra att vi pratar om hur barn och unga påverkas av det som de gör om dagarna. Nätet är en stor del av barns liv och vi behöver prata mer om vad barn gör på nätet och hur det får dem att må. Därför är det viktigt att rekommendationerna inte bara blir strikta regler att följa, utan att vi vuxna pratar om nätet som en del av en helhet, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.
Skärmtid och barns användande av digitala plattformar kan för många familjer vara en grund till bråk och konflikter. I samtal med Bris beskriver barn bland annat hur föräldrarnas oförståelse för vad barnet gör på nätet kan göra det svårare att prata om hur det påverkar barnet. För att ge stöd till föräldrar för hur det kan prata om skärmtid nu när frågan har aktualiserats har Bris tagit fram en lista med fem råd.
Bris råd till föräldrar inför samtal om skärmtid
- Var nyfiken och utforska vad barnet gör
Prata med barnet och ta reda på vad barnet själv tänker kring sin skärmanvändning. Vad gör barnet när barnet använder nätet? Har de pratat om skärmtid i skolan idag, vad tänker barnet kring det? Vilka tider på dygnet använder barnet nätet och hur tänker barnet kring till exempel att scrolla sent på kvällen? - Vad betyder skärmtid för er?
Prata om vad skärmtid betyder för er familj. Räknas att se en film på paddan som skärmtid? Att facetajma med mormor? Att kolla klipp eller scrolla på ett sociala medier flöde? - Utgå från barnets mående
Prata om hur det barnet gör eller ser på nätet får barnet att må? När du vet vilka plattformar barnet använder och ni pratat om hur barnet tänker kring sitt eget användande, utforska hur det får barnet att må. Kom ihåg att du inte behöver vara expert på plattformar för att vara ett bra stöd, prata med varandra. - Hitta andra saker att göra
Om barnet ska vara mindre på nätet så frigörs tid som ni nu måste fylla med annat. Ta tillfället att prata om vad barnet gillar att göra och vill göra i stället för att använda skärmen. Finns det saker ni kan göra tillsammans? - Håll samtalet levande
Låt inte samtalet om vad barnet gör på nätet begränsas till att enbart handla om tid eller enskilda plattformar. Håll samtalet levande, prata flera gånger om detta och tänk på så sätt nätet som ett av många områden som påverkar barnet och som ni behöver ha en dialog om.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPress- och opinionsansvarig
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Över 7000 vuxna gick med Bris och Charlotte Kalla1.10.2024 13:08:20 CEST | Pressmeddelande
Under september startade Bris och Charlotte Kalla en utmaning om att få 116 111 steg för barns rätt att må bra. Över 7000 vuxna antog utmaningen och samlade in över 700 000 kr till den nationella stödlinjen för barn. – Vi gjorde det tillsammans! Och finast av allt – vi gjorde det för våra barn och unga. Vi har visat barn att vi ser dem och att det finns vuxna som bryr sig, säger Brisambassadören Charlotte Kalla.
Bris saknar analys av hur budgeten påverkar barn19.9.2024 10:25:13 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterades budgeten, men sedan tidigare har det varit känt att utrymmet för satsningar varit ovanligt stort. Årets budget är 84 miljarder större än förra årets. Bris har tillsammans med Rädda Barnen lyft vikten av att regeringen lägger en budget som stärker barns tillgång till sina rättigheter och som synliggör hur budgetens prioriteringar påverkar barn.
De har nominerats till Brispriset 202416.9.2024 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år delas Brispriset ut till någon eller några som gjort extraordinära insatser för barn. Tillsammans har Bris medlemmar röstat fram årets nominerade – nu presenteras de.
Bris inleder samarbete med Godsent för att främja psykisk hälsa inom gaming13.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Bris och e-sportorganisationen Godsent ingår i ett samarbete för att främja psykisk hälsa inom gamingcommunityt. – Gaming är en del av många barns vardag och vi vill visa att vi finns även i den kontexten, säger Binaji Marouf, kommunikations- och påverkanschef på Bris.
Unikt stöd till barn med PTSD – Bris annonserar vid oväder6.9.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Åska och höga smällar kan utlösa PTSD hos barn som flytt. För att kunna stötta dessa barn riktar Bris annonser som bara visas när det åskar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum