Akademikerförbundet SSR

Filmer: Otillåten påverkan, kris i offentliga Sverige

Dela

I två nya filmer sätter Akademikerförbundet SSR fokus på den påverkan som många av våra medlemmar i offentlig sektor utsätts för. Det kan handla om att fatta ett beslut, att inte fatta ett beslut eller att skriva underlag i en viss riktning. De som påverkar är medborgare, näringsidkare, politiker, medborgare, klienter eller anhöriga. Det här sättet att påverka kan vara skadligt för tilltron till det allmänna, att rättssäkerheten sätts ur spel.

Otillåten påverkan, film från Akademikerförbundet SSR
Otillåten påverkan, film från Akademikerförbundet SSR
  • Hot i samband med ett barn omhändertas, försök att påverka ett bygglov eller alkoholtillstånd, ett försök att ändra en tjänstemans utredning. Det är tyvärr vardag för många av våra medlemmar. Vi måste prata mer om problemen för att kunna sätta stopp. Därför lanserar vi nu två filmer, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Film 1: Drevet (Se filmerna här)
Handläggaren Lena står inför ett krävande ärende som följs noga av media och politiker. När hennes arbete diskuteras på sociala medier, ökar pressen och kritiken. Kan hon hålla fast vid sina principer och fatta rätt beslut?

Film 2: Rävsaxen (Se filmerna här)
När förvaltningschefen plötsligt avgår, står enhetschefen framför sina medarbetare som uttrycker oro. En politiker visar oväntat intresse för hans enhet och deras beslut, vilket leder till en svår sits för chefen. 

  • Genom filmerna vill vi få en diskussion i landets myndigheter, kommuner och regioner om hur offentliganställda påverkas och var gränserna går. Hot och påtryckningar om att fatta ett visst beslut och risken att bli uthängd äventyrar den oberoende tjänstemannen, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Det är ofta mindre uppenbart och svårt med gränsdragningar, men i flera fall är det uppenbara överträdelser våra medlemmar har att hantera.  I Staffanstorps kommun beslutades att inte ta emot kvotflyktingar, i strid med lagen. Ska tjänstemännen i ett sådant fall följa lagen eller vad arbetsgivaren beslutat? För oss är det självklart att lagstiftning har företräde framför ett kommunstyrelsebeslut som strider mot lagen.

Akademikerförbundet SSR vill synliggöra riskerna med otillåten påverkan och de konsekvenser som uppstår för våra medlemmars arbetsmiljö. Vi vill starta diskussioner lokalt på arbetsplatsen om hur man kan arbeta, identifiera och motverka otillåten påverkan.

Vi erbjuder våra medlemmar, fackligt förtroendevalda, skyddsombud och chefsmedlemmar ett dialogstartsmaterial med film och diskussionsfrågor. Målet är att skapa trygga arbetsplatser för våra offentliganställda där alla vet hur riskbedömningar ska hanteras, hur riskmoment ska följas upp och vilka situationer som kan kräva särskilda insatser för att förhindra otillåten påverkan. Men också skapa trygga anställda som vet vart de kan vända sig för stöd, rapportering och hur ett fortsatt arbete kan se ut.

Filmerna är gjorda av filmproduktionsbolaget Tinker Tailor. Regi: Peter Pontikis, känd från filmen Bullets.
Bland skådespelarna finns: Cecilia Frode,  Jonas Kruse, ARman Tingelholm och Johanna Hedberg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Fotograf: Magnus Länje
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Otillåten påverkan, film från Akademikerförbundet SSR
Otillåten påverkan, film från Akademikerförbundet SSR
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 80 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Ny undersökning: Socialsekreterare kritiska till angiverilag6.8.2024 10:18:26 CEST | Pressmeddelande

En undersökning gjord av Akademikerförbundet SSR som presenteras i TV4 Nyheterna idag visar att socialsekreterare är skarpt kritiska till förslaget om anmälningsplikt eller angiverilag som nu utreds på uppdrag av regeringen. 38 procent skulle överväga att säga upp sig vid införandet av en angiverilag. 6 av 10 socialsekreterare säger att de inte skulle ange papperslösa oavsett påföljd.

Anmälningsplikt - vad innebär det?22.5.2024 06:23:47 CEST | Pressmeddelande

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter. Tid: 29 maj, 8.15-12.00 Plats: Andrakammarsalen, Riksdagen. Sänds även digitalt. Anmälan: sker här

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye