Akademikerförbundet SSR

Hög personalomsättning i Skåne

Dela

En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Skånes kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Svedala har lägst personalomsättning på 18%, medan Bjuv toppar på 29%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.

Markus Furuberg, förhandlingschef
Markus Furuberg, förhandlingschef
  • Hur ska de skånska kommunerna kunna ge bästa möjliga service till medborgarna när personalomsättning är så hög? Det är dags att förbättra arbetsmiljön, löneutvecklingen och möjligheten till kompetensutveckling. Det måste bli mer attraktivt att vara akademiker i kommunen, säger Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR har tittat på personalomsättningen bland akademiker med yrken som kräver fördjupad högskolekompetens och ser att personalomsättningen är över 20 procent varje år i landets kommuner mellan åren 2014 och 2023 och i genomsnitt över 26%. Vi konstaterar att det är extremt hög personalomsättning även vid jämförelser med andra sektorer. Inom statlig sektor är personalomsättningen exempelvis kring 12 procent.

  • Varje år slutar en fjärdedel av akademikerna. Kommunerna måste bli attraktivare som arbetsgivare genom att värdera och belöna kompetens och erfarenhet bättre. Det krävs insatser för att säkra kompetensen så att fler väljer att stanna kvar och utvecklas tillsammans med verksamheten, säger Markus Furuberg, förhandlingschef Akademikerförbundet SSR.


Personalomsättning akademiker i Skånes kommuner 2022-2023:

Skåne län Bjuv 29,3%
Skåne län Svalöv 29,3%
Skåne län Åstorp 28,9%
Skåne län Sjöbo 28,7%
Skåne län Landskrona 28,7%
Skåne län Burlöv 28,1%
Skåne län Lomma 27,2%
Skåne län Tomelilla 25,9%
Skåne län Örkelljunga 25,4%
Skåne län Höör 25,3%
Skåne län Perstorp 24,9%
Skåne län Östra Göinge 24,6%
Skåne län Hässleholm 24,4%
Skåne län Hörby 24,3%
Skåne län Bromölla 23,8%
Skåne län Osby 23,7%
Skåne län Eslöv 23,6%
Skåne län Klippan 23,4%
Skåne län Skurup 22,9%
Skåne län Staffanstorp 22,8%
Skåne län Trelleborg 22,3%
Skåne län Vellinge 22,1%
Skåne län Lund 21,9%
Skåne län Båstad 21,3%
Skåne län Helsingborg 21,2%
Skåne län Malmö 20,9%
Skåne län Ystad 20,6%
Skåne län Simrishamn 20,5%
Skåne län Kävlinge 20,3%
Skåne län Kristianstad 18,9%
Skåne län Höganäs 18,7%
Skåne län Ängelholm 18,5%
Skåne län Svedala 17,9%

Samlad personalomsättning i skånska kommuner sett till utvalda yrkesgrupper:

Yrke

Andel slutat 2023

Skåne län Biståndsbedömare m.fl. 26,2%

Skåne län Kuratorer 20,6%

Skåne län Personal- och HR-specialister 23,6%
Skåne län Planerare och utredare m.fl 26,5%
Skåne län Socialsekreterare 26,2%

Ta del av rapporten i Akademikerförbundet SSR:s pressrum på TT.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 80 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Rapport: För hög personalomsättning i kommunerna9.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Ny rapport visar en ohållbart hög personalomsättning bland kommunala akademiker, vilket påverkar servicen till invånarna. Med över 22 procents omsättning under 2023 krävs åtgärder för att förbättra arbetsmiljö, löneutveckling och kompetensutveckling. Akademikerförbundet SSR presenterar i en rapport kommunernas personalomsättning med siffror från Statistiska centralbyrån med krav på åtgärder. Se lista kommun för kommun.

Bra med fler undantag, men en angiverilag är fel ändå26.11.2024 12:11:07 CET | Pressmeddelande

Vårt påverkansarbete har lett till att våra medlemmar i Socialtjänsten slipper ange papperslösa. Men vi får se vad som händer med medlemmar som arbetar på statliga myndigheter. Regeringens särskilda utredare föreslår ett införande av en angiverilag, dvs kravet att offentliganställda ska anmäla om de i sitt arbete kommer i kontakt med s.k papperslösa, och att denna plikt ska gälla för sex statliga myndigheter; Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Utredningen föreslår inte att vård, skola, socialtjänst och bibliotek ska omfattas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye