Bra med fler undantag, men en angiverilag är fel ändå
Vårt påverkansarbete har lett till att våra medlemmar i Socialtjänsten slipper ange papperslösa. Men vi får se vad som händer med medlemmar som arbetar på statliga myndigheter.
Regeringens särskilda utredare föreslår ett införande av en angiverilag, dvs kravet att offentliganställda ska anmäla om de i sitt arbete kommer i kontakt med s.k papperslösa, och att denna plikt ska gälla för sex statliga myndigheter; Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Utredningen föreslår inte att vård, skola, socialtjänst och bibliotek ska omfattas.
– Vi välkomnar att regeringens särskilda utredare ser de enorma riskerna med ett införande av en angiverilag inom välfärden och föreslår undantag för hela den kommunala och regionala välfärden. Med tanke på det uppdrag utredaren hade är det ett relativt balanserat förslag hon lägger, inleder Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
– Men vi är emot en angiverilag i vilket fall som helst. Vi har sett mer än ett exempel på att regeringen lägger förslag i strid med utredning, remissinstanser och ibland också Lagrådet. Därför är det viktigt att vi fortsätter bevaka den här frågan, säger Heike Erkers.
– Införandet av en utökad angiverilag och särskild sekretessbrytande uppgiftsskyldighet för myndigheter oroar. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket är viktiga delar av våra sociala trygghetssystem. Tilliten till våra offentliga förvaltningar är avgörande för att samhällskontraktet ska fungera. Urholkas den tilliten för papperslösa, är risken överhängande att den urholkas även för andra grupper, fortsätter Heike Erkers.
– En angiverilag, oavsett vilka som omfattas av den, har internationellt visat sig vara ineffektiv. Liknande lagar finns, eller har funnits, i Tyskland, Storbritannien och Nederländerna, och de lagarna har inte varit effektiva i att få papperslösa att lämna landet. Dock har de lett till många negativa effekter för de mest utsatta och att misstron till det offentliga har ökat. En angiverilag är varken effektiv eller proportionell i förhållande till det den syftar till att uppnå, avslutar Heike Erkers.
___________________________________________________
Heike Erkers tillgänglig för kommentarer via kommunikationschef Cecilia Sandahl på 0706873242 och
Akademikerförbundet SSR är Sveriges ledande samhällsvetarförbund med medlemmar som är socionomer, beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare och övriga samhällsvetare. Förbundet organiserar många inom Kriminalvården, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket med flera statliga myndigheter som berörs av detta förlag.
Bifogat är en PM– juridisk analys av bakgrund, närliggande lagstiftning och internationell rätt kopplat till ett förslag om en angiverilag.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia SandahlKommunikationschefAkademikerförbundet SSR
Tel:070 687 32 42cecilia.sandahl@akademssr.seBilder
Dokument
Om oss
Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.
Följ Akademikerförbundet SSR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR
Låga eller inga friskvårdsbidrag i kommunerna27.12.2024 07:15:00 CET | Pressmeddelande
En undersökning av Akademikerförbundet SSR visar stora skillnader i friskvårdsbidrag bland Sveriges kommuner. Endast Kiruna erbjuder maxbeloppet 5000 kronor och friskvårdstimme. 22 kommuner saknar helt friskvårdsbidrag. Facket uppmanar till hälsoinvesteringar för att attrahera och behålla personal. Alla 290 kommuner har svarat.
Vi kräver löneökningar och arbetstidsförkortning20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Löneökningar enligt märket och arbetstidsförkortning genom arbetstidskonton. Det är Akademikerförbundet SSR viktigaste frågor i avtalsrörelsen som påverkar akademiker i välfärden. I dag överlämnar Akademikerförbundet SSR sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Facken inom industrin har yrkat på 4,2% i löneökningar och Akademikerförbundet SSR kommer kräva att hamna på minst samma nivå som industrin för hela medlemskåren.
Orosanmälningar som hämnd mot socialtjänsten16.12.2024 07:26:21 CET | Pressmeddelande
Nya uppgifter från Akademikerförbundet SSR visar att medarbetare i socialtjänsten blir utsatta för falska orosanmälningar som hämnd efter kontakt med socialtjänsten. I en undersökning gjord till landets socialsekreterare visar det sig att minst 2 procent har utsatts och att 12 procent har en kollega som utsatts.
Hög personalomsättning i Skåne9.12.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Skånes kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Svedala har lägst personalomsättning på 18%, medan Bjuv toppar på 29%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
Hög personalomsättning i Västra Götaland9.12.2024 07:44:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Västra Götalands kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Tranemo har lägst personalomsättning på 19%, medan Färelanda toppar på 35%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum