Otillräckligt av Mellerud efter mordförsök i socialtjänsten
Idag har Melleruds kommun haft presskonferens kring åtgärder efter mordförsöket mot en socialsekreterare tidigare i höst. Socialsekreteraren uppmanades att möta en farlig klient ensam. Akademikerförbundet SSR har i möte med kommunen krävt tydliga åtgärder. Arbetsmiljöverket överväger åtalsanmälan av chef i socialtjänsten.
- Vi har inget förtroende för chefer som säger att våra medlemmar ska vara beredda på dödshot bara för att de jobbar i socialtjänsten. Det är direkt oförskämt och oseriöst av arbetsgivaren, säger Anders Lindström biträdande förhandlingschef Akademikerförbundet SSR.
- Våra medlemmar är förbannade på att det inte fungerat som det ska med säkerheten. Vi förväntar oss att Mellerud går till botten med detta fall men också säkerställer att denna typ av säkerhetsrisk aldrig uppstår igen, säger Anders Lindström.
Akademikerförbundet SSR:s medlemmar ser risken för en tystnadskultur i kombination med en allt för slimmad organisation på grund av en tight budget för socialtjänsten. Det i kombination med en hög personalomsättning förvärrar läget för socialtjänsten i Mellerud.
- Ingen ska behöva vara rädd att gå till jobbet, vi vet redan att minst 4 av 10 socialsekreterare blir hotade i jobbet. Vi ser även att de som är de som är nya i yrket som är värst drabbade, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.
Nyckelord
Kontakter
Victor HarjuPresschef Akademikerförbundet SSR
Tel:070 690 44 23victor.harju@akademssr.seOm oss
Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 80 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.
Följ Akademikerförbundet SSR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR
Låga eller inga friskvårdsbidrag i kommunerna27.12.2024 07:15:00 CET | Pressmeddelande
En undersökning av Akademikerförbundet SSR visar stora skillnader i friskvårdsbidrag bland Sveriges kommuner. Endast Kiruna erbjuder maxbeloppet 5000 kronor och friskvårdstimme. 22 kommuner saknar helt friskvårdsbidrag. Facket uppmanar till hälsoinvesteringar för att attrahera och behålla personal. Alla 290 kommuner har svarat.
Vi kräver löneökningar och arbetstidsförkortning20.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Löneökningar enligt märket och arbetstidsförkortning genom arbetstidskonton. Det är Akademikerförbundet SSR viktigaste frågor i avtalsrörelsen som påverkar akademiker i välfärden. I dag överlämnar Akademikerförbundet SSR sina avtalskrav till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Facken inom industrin har yrkat på 4,2% i löneökningar och Akademikerförbundet SSR kommer kräva att hamna på minst samma nivå som industrin för hela medlemskåren.
Orosanmälningar som hämnd mot socialtjänsten16.12.2024 07:26:21 CET | Pressmeddelande
Nya uppgifter från Akademikerförbundet SSR visar att medarbetare i socialtjänsten blir utsatta för falska orosanmälningar som hämnd efter kontakt med socialtjänsten. I en undersökning gjord till landets socialsekreterare visar det sig att minst 2 procent har utsatts och att 12 procent har en kollega som utsatts.
Hög personalomsättning i Skåne9.12.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Skånes kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Svedala har lägst personalomsättning på 18%, medan Bjuv toppar på 29%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
Hög personalomsättning i Västra Götaland9.12.2024 07:44:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Akademikerförbundet SSR avslöjar en ohållbart hög personalomsättning bland akademiker i Västra Götalands kommuner, vilket påverkar servicen för invånarna negativt. Tranemo har lägst personalomsättning på 19%, medan Färelanda toppar på 35%. Åtgärder behövs för att förbättra arbetsmiljö och löner. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyrån.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum