Akavia

Akavia välkomnar riktlinjer för AI-användning i offentlig förvaltning

Dela

Nyligen fick Myndigheten för digital förvaltning (Digg) och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) i uppdrag av regeringen att bland annat utarbeta riktlinjer för användning av AI inom offentlig förvaltning. Akavia, som tidigt lyfte behovet av sådana riktlinjer, välkomnar arbetet.

Hanna Birath, sakkunnig på Akavia. Foto: Angelica Lönnberg Gavazzeni
Hanna Birath, sakkunnig på Akavia. Foto: Angelica Lönnberg Gavazzeni

Intresset för AI-utvecklingen är stort bland Akavias medlemmar. I en medlemsundersökning från maj 2024 uppger nästan var tredje medlem att de använder AI dagligen eller någon gång i veckan. Trots det bedömer 58 procent av medlemmarna sin AI-kunskap som låg eller ganska låg. Inom statlig och kommunal sektor är siffrorna ännu högre, med 67 respektive 64 procent som anser sig ha låg AI-kunskap.

Digg har också fått i uppdrag att genomföra kompetenshöjande insatser för att främja den offentliga förvaltningens användning av AI.

- Akavia har pekat på kompetensutveckling och tydliga riktlinjer som två viktiga delar i att utveckla användningen av AI inom offentlig förvaltning. Det finns en tydlig efterfrågan på utbildning och stöd från våra medlemmar. Förhoppningsvis kan riktlinjerna bli ett konkret stöd för både medarbetare och chefer, säger Hanna Birath, sakkunnig med ansvar för AI på Akavia.

Till skillnad från tidigare tekniksprång och strukturomvandlingar påverkas personer med akademisk utbildning i tjänstemannayrken i större utsträckning av utvecklingen inom generativ AI, jämfört med tidigare automatiseringsprocesser. Bland Akavias medlemmar inom statlig och kommunal sektor tror 68 respektive 76 procent att deras arbetsuppgifter kommer att påverkas av AI inom tre år.

- Potentialen med ökad AI-användning i offentlig förvaltning är stor. Samtidigt innebär den snabba utvecklingen utmaningar i form av juridiska, etiska och säkerhetsmässiga aspekter som är viktiga att ta hänsyn till och som behöver hanteras på ett sätt som ligger i linje med den statliga värdegrunden, säger Hanna Birath.

Uppdraget ska redovisas i januari 2025. Akavia kommer att följa arbetet och bidra med synpunkter under processen.

Nyckelord

Kontakter

Om Akavia

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Akavia om SNS forskningsrapport: Omställningsstudiestödet är ingen arbetsmarknadspolitisk åtgärd16.9.2024 13:56:36 CEST | Pressmeddelande

I en ny rapport från SNS hävdar två forskare att omställningsstudiestödet slår fel, att det inte når de grupper som har störst behov, och att det är ett slöseri med studiemedel. Enligt Akavia bygger kritiken på en återkommande missuppfattning om syftet med reformen, det har aldrig varit och är inte tänkt att fungera som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Samtidigt behövs fortsatt ökade resurser och högre takt i handläggningen hos CSN för att reformen ska bli framgångsrik.

Akavia om regeringens budgetsatsning: Positivt att skatten på arbete sänks5.9.2024 09:24:06 CEST | Pressmeddelande

Idag bjöd regeringen in till pressträff för att presentera sin budgetsatsning för hushållens ekonomi. I ett ekonomiskt läge med en återgång till lägre inflation och lågkonjunktur är det naturligt med en expansiv budget. Många hushåll har även en tuff ekonomisk situation. Akavia välkomnar att den expansiva budgeten konstrueras på ett sätt som stärker sysselsättning och tillväxt genom att en mindre andel av skatteintäkterna kommer från arbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye