Turistrådet Västsverige

Skapar i krigets skugga – ukrainsk konstnärsgrupp till Island of Light

Dela

Den ukrainska konstnärsgruppen Kurbas Pro deltar i år med sitt verk ”Animalia” vid den internationellt hyllade ljuskonstfestivalen Island of Light, som äger rum på Smögen den 5–8 september. Kurbas Production består av tre män och två kvinnor, men representeras på plats enbart av medlemmen Liudmyla Stetskovych. Männen i gruppen, däribland Liudmylas make Volodymyr, får inte lämna Ukraina så länge kriget mot Ryssland pågår.

— Kurbas Pro kontaktade oss i början av året och uttryckte en stark önskan att delta vid Island of Light. Det är otroligt inspirerande att de trots det pågående kriget inte har slutat skapa. Deras beslutsamhet och kraft att fortsätta trots fruktansvärda omständigheter är fantastisk. Därför ändrade vi våra ursprungliga planer och upplät en av Smögens största och vackraste klipphällar för deras projektion, säger Dulce Ahlberg, konstnärlig ledare, Island of Light.

Kurbas Pro har varit aktiva i Ukraina under många år och arbetar i vanliga fall med sina storskaliga och platsspecifika projektioner i urbana miljöer. ”Animalia” är en fem minuter lång videoprojektion som är tänkt att reflektera över naturens förändringsprocesser.

-Island of Light är välkänt i den internationella ljuskonstvärlden, och vi ville väldigt gärna testa att skapa konst i samklang med naturen. När Dulce presenterade den 800 kvadratmeter stora klipphällen som vår projektion skulle visas på, fick vi inspiration till ”Animalia”, som är tänkt att reflektera över naturens förändringsprocesser, säger Liudmyla Stetskovych.

Liudmyla Stetskovych kommer till Smögen med sina nioåriga tvillingar i början av september för att vara med när verket sätts upp. Hon och barnen stannar i en och en halv vecka och kommer att bo hos en lokal värdfamilj.

-Det känns otroligt fint att inte bara få visa Liudmylas och hennes kollegors verk, utan att också kunna erbjuda henne och hennes barn en välbehövlig paus från krigets fasor med fokus på trygghet och glädje. Deras närvaro och gruppens konst påminner oss om hur stark människan är, och hur viktig konsten är, även i krigets tid, säger Dulce Ahlberg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Datormodulerad bild på Kurbas Pro:s verk Animalia
Datormodulerad bild på Kurbas Pro:s verk Animalia
Ladda ned bild

Länkar

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastsverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.

Följ Turistrådet Västsverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige

Slovensk konstnär och lokala skolbarn skapar magisk ljusinstallation på Smögen5.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

5–8 september förvandlas Smögen under den internationella ljusfestivalen Island of Light. En av festivalens mest spännande höjdpunkter är ljusinstallationen "A walk through the bottom" av den slovenske konstnären Matej Bizovičar. I ett unikt samarbete med 90 skolbarn från Kungshamn och Smögen har Matej skapat en konstupplevelse som förenar kreativitet, hållbarhet och lokal delaktighet.

Pressinbjudan: Årsmöte för Ett enat Bohuslän 8 mars7.3.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

På fredag den 8 mars är det dags för årsmöte inom Ett enat Bohuslän, en samverkan mellan kommuner, turistorganisationer och besöksnäringsföretag. På Ulkeröds Gård i Hedekas träffas kommunstyrelseordföranden, oppositionsråd, kommunchefer och turistchefer från samtliga kommuner i Bohuslän samt representanter för besöksnäringen och Turistrådet Västsverige. Media hälsas välkomna under hela eller delar av mötet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye