WWF

WWF kräver att fisken i Östersjön fredas

Dela

EU-kommissionen föreslår fortsatta fiskestopp för all torsk i Östersjön och för sill i västra Östersjön. Nästa steg är att fiskeriministrarna ska agera. WWF utgår ifrån att de tar både kommissionens och forskarnas varningar på allvar och beslutar om ett så lågt fiskeuttag som möjligt i Östersjön, och verkar för att få bort fusket med bifångster.

Foto: Germund Sellgren / WWF-Sweden

– Vi kan inte fortsätta att tömma Östersjön på fisk. Kommissionens förslag är i stora drag bra, men det krävs fler åtgärder och försiktigt satta kvoter för att rädda Östersjöns fisk och ekosystem, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Dialogen om EUs fiskebegränsningar för Östersjön inleddes i våras då det Internationella havsforskningsrådet (ICES) presenterade den vetenskapliga bedömningen för de olika fiskbestånden i Östersjön. Bland annat rekommenderade de fortsatt ett fullständigt fiskestopp för såväl torsken, som västra Östersjösillen och laxen. Kommissionens har nu delvis gått på forskarnas linje och föreslår en fortsatt stängning av fisket för dessa arter, samt att minska tillåtna bifångster.

 – Det är väldigt bra att kommissionen föreslår ett fortsatt stopp för att fiska torsk, den västra Östersjösillen och lax. Men för att nå i hamn måste vi även minska bifångsterna. En fisk som fångas som vanlig fångst eller bifångst spelar ingen roll ur artsynpunkt. Det är en fisk som försvinner från ekosystemet vilket som, säger Inger Näslund, fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF och fortsätter:

– Det är viktigt att EUs fiskeministrar nu beslutar om kvoter som ökar sannolikheten för att utfiskade bestånd återhämtar sig, i stället för att de riskerar att försvinna helt.  Det är vad som är nödvändigt om vi ska rädda Östersjön och fisken som lever där, säger Inger Näslund.

För att sill/strömmingsbestånden ska återhämtas menar WWF att kvoterna måste sättas på en lägre nivå jämfört med kommissionens förslag. De återstående fiskemöjligheterna bör under inga omständigheter överskrida det tak som kommissionen föreslår.

WWF anser också att kommissionens förslag om att tillåta ett begränsat laxfiske i kustområden i Bottniska havet innebär risker för beståndet och att fiske efter vildlax helt borde stoppas.

– Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren har tidigare uttryckt att han inom en snar framtid kommer bjuda sina ministerkollegor från Östersjöregionen till Sverige. WWF uppmanar att detta möte leder till en tydlig dialog om fisket i Östersjön och beslut om lågt satta kvoter, i linje med forskarnas råd, säger Inger Näslund.

 

Fisket i Östersjön: WWF anser att Sverige borde:

- Driva på för skydd av viktiga lek- och uppväxtområden för exempelvis torsk och strömming.

- Driva på för att genomföra en utflyttning av den svenska trålgränsen.

- Skärpa kontrollen och stoppa fusket i fisket. Felrapportering av landad fisk gör forskarnas    rekommendationer osäkra.

- Sätta kvoterna i Östersjön till lägsta möjliga nivå, i vissa fall under de råd som ges av Internationella havsforskningsrådet.

Kontakter

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

Living Planet Report 2024: Populationerna av vilda ryggradsdjur har i snitt minskat med 73 procent10.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Bestånden av vilda ryggradsdjur har i snitt gått ned med 73 procent mellan 1970 och 2020, det visar WWFs Living Planet Report 2024. Det svåra läget har drivits fram av förluster av livsmiljöer, överexploateringar och klimatförändringar. Nu närmar sig världen kritiska brytpunkter som kan skada jordens livsuppehållande system och destabilisera våra samhällen. Än går det att vända trenden, men det brådskar.

Påminnelse: PRESSKONFERENS Kris för naturen – WWF presenterar Living Planet Report 20248.10.2024 09:09:34 CEST | Pressinbjudan

WWF presenterar Living Planet Report, som visar på utvecklingen i populationer av vilda ryggradsdjur sedan 1970. Mångfalden av liv på jorden minskar drastiskt och trycket ökar på naturen. Vi har en dubbel kris – den biologiska mångfalden och klimatet. Under presskonferensen analyserar vi årets Living Planet index och ger idéer om uppföljningar och fördjupningar som medier kan gå vidare med.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye