Region Örebro län

Uppdatering av Örebro läns kulturplan

Dela

Örebro läns kulturplan har uppdaterats och nu föreslår kulturnämnden att den nya versionen ska gälla från och med årsskiftet.

- Kulturen är en av Region Örebro läns kärnverksamheter och det ger oss ett särskilt ansvar att främja, värna och utveckla den regionalt finansierade kulturen. Vi ska bidra till en mångfald av kulturuttryck och till stärkt konstnärlig kvalitet, säger Frank Tholfsson (C), ordförande i kulturnämnden.

Kulturplanen beskriver Region Örebro läns kultur- och konstnärspolitik. Den styr Region Örebro läns arbete med kulturutveckling genom att redogöra för förutsättningar, utmaningar, mål och prioriteringar. I den uppdaterade versionen kan läsaren hitta ändringar som berör bland annat regional biblioteksverksamhet och dans, men mycket är sig likt från tidigare.

- Vi bygger vidare på det som finns och vi använder våra gemensamma resurser för en hållbar kulturutveckling. Kriget i Ukraina och andra kriser i omvärlden visar vikten av att försvara det vi tidigare har tagit för givet så som demokrati, säkerhet för professionella kulturskapare, kulturinstitutioner och bevarandet av kulturarvet, säger Jonas Sandström (S), vice ordförande i kulturnämnden.

I arbetet med kulturplanen har Region Örebro län samverkat med flera olika aktörer och planen har förankrats genom en remissrunda till bland andra kulturaktörer med uppdrag i kulturplanen och länets kommuner.

- Samverkan med alla olika kulturaktörer och länets kommuner är väldigt viktigt för att fler länsinvånare ska få del av det offentligt finansierade kulturlivet. Likaså behövs samarbete och dialog med civilsamhället kring folkbildning och föreningsliv, säger Malin Silén (KD), ledamot i kulturnämnden.

I kulturplanen ligger ett särskilt fokus på kultur för människor med sämre socioekonomiska livsvillkor samt barn och unga.

- Att nå hela länet är alltid ett mål för vårt arbete. På så sätt kan kulturen bidra till ett mer hållbart län att leva och verka i, säger Frank Tholfsson.

Vid dagens sammanträde föreslog kulturnämnden regionstyrelsen att i sin tur föreslå regionfullmäktige att besluta att den reviderade kulturplanen ska gälla från och med 2025.

Kontakt

Frank Tholfsson, ordförande i kulturnämnden, telefon: 076-531 04 52

Jonas Sandström, vice ordförande i kulturnämnden, telefon: 073-068 35 00

Malin Silén, ledamot i kulturnämnden, telefon: 076-337 97 79

Nyckelord

Kontakter

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Axel Schylström inleder ”En månad för livet” i Hästhagen9.9.2024 09:07:36 CEST | Pressmeddelande

Axel Schylström på scenen, löpare längs Svartån och samtalsjour på infotorget. Den 10 september, på den internationella suicidpreventiva dagen, arrangeras Hoppets dag i Hästhagen, Örebro. Det är starten på initiativet “En månad för livet” som ska öka medvetenheten om psykisk hälsa och suicidprevention i hela Örebro län. Bakom månaden står Johanna Bernström Högblom, länssamordnare för suicidprevention på Region Örebro län tillsammans med länets kommuner, civilsamhället, statliga aktörer och näringslivet tillsammans med sin kollega Maria Belik som är utvecklingsledare för område psykisk hälsa.

Lyckat sommarprojekt i vården - "Kommer att göra mig till en bättre läkare"9.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sommaren 2024 är tredje året som olika avdelningar på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) anställt läkarstudenter från årskurs sex eller högre som medicinsk omvårdnadsresurs - MOR. Arbetsuppgifterna har varierat men haft fokus på omvårdnad och att avlasta undersköterskor och sjuksköterskor. Resultatet har visat sig lyckat och nu stannar fler av sommarjobbarna kvar i höst för att arbeta på timmar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye