Ölands klassiska Skördefestost lanseras i hela landet
Skördefestost har länge varit en självklar del under Skördefesten på Öland, där man i slutet på september varje år firar säsongens skörd och grödor inför hösten. För första gången görs osten nu tillgänglig i hela landet när Arla Ko Skördefestost lanseras i begränsad upplaga. Osten har lagrats i 12 månader och är krämig med en rund smak och lätt att skiva eller servera i bitar. Håll utkik i matbutikernas ostkylar från vecka 37.
– Vi är verkligen glada över att presentera denna nyhet och göra det möjligt för fler att ta del av denna historiska ost som hittills bara har varit tillgänglig under Skördefesten på Öland. Vi följer den traditionella tillverkningen precis som tidigare år vilket gör att vi får lite variation i osten, beroende på väder och vind, något som är väldigt spännande att följa. Osten i sig är ungefär som en delikat kombination av lagrad Herrgård och Präst, jag tror det är en blivande favorit för de som inte haft chansen att prova Skördefestost ännu, säger Sara Borg, varumärkesansvarig för Arla Ko.
Arla Ko Skördefestost produceras på mejeriet i Kalmar och tillverkas av 100 procent svensk mjölk som produceras under Skördefesten, huvudsakligen från utvalda öländska gårdar. Osten lagras i 12 månader och har en rund smak med mild sälta, behaglig beska och frisk syrlighet. Osten har en lång eftersmak och är lätt att skiva eller skära upp i bitar – perfekt som ett välsmakande pålägg eller på ostbrickan.
Fakta om Arla Kalmar
- Mejeriet byggdes 1954, har cirka 110 medarbetare och har öppet dygnet runt, året om.
- Varje dag rullar 13 tankbilar med släp in och levererar mjölk från runt 280 Arlagårdar i trakten.
- Cirka 350–400 ton mjölk tas emot per dag för att förvandlas till ostar av olika märke och smak. Till ett kilo ost behövs ungefär tio kilo mjölk.
- 80 procent av mjölken som vägs in kommer från Arlabönder på Öland, resten från övriga Småland.
- Sannolikheten är stor att du har en ost från Kalmar i ditt kylskåp. Här ystas alla Arla Ko svenska ostklassiker: Grevé, Herrgård, Präst. Även Svecia, Gouda, Edamer och Dackeost ingår i den ordinarie produktionen.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Arla gratulerar Årets Kock 202418.10.2024 11:21:44 CEST | Pressmeddelande
Årets Kock 2024 är Michael Andersson. – Stort grattis från hela Arla, säger Arlas Sverigechef Cecilia Kocken.
Sveriges största gräsrotsturnering i e-sport intar Botkyrka10.10.2024 13:21:08 CEST | Pressmeddelande
Svenska E-sportförbundet i samarbete med Arla arrangerar Yalla! Cup Botkyrka tillsammans med Botkyrka kommun – ett event för alla kommunens gamers, e-sportare och den som bara vill prova på e-sport och ha kul.
Arla höjer mjölkpriset till bönderna – igen30.9.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Mjölkpriset till Arlabönderna stiger för sjätte månaden i rad. Ersättningen höjs i morgon med cirka 27 öre per kilo både för konventionell och ekologisk mjölk.
Svinnsmart outlet räddar tusentals ton mat27.9.2024 09:19:22 CEST | Pressmeddelande
Sedan starten 2021 har Arla, tillsammans med butiker, restauranger och konsumenter, räddat cirka 4 500 ton mat från att bli svinn genom den digitala outleten Arla Deals. Det motsvarar ungefär lika mycket mejeriprodukter som 12 000 svenskar konsumerar på ett år.
Arla släpper rapport om mjölkens roll under årets beredskapsvecka23.9.2024 16:17:45 CEST | Pressmeddelande
Beredskapsveckan, som i år har temat ”Sätt i gång!”, ska sprida kunskap för att stärka samhällets motståndskraft. För att bidra till detta syfte presenterar Arla i dag en ny kunskapsrapport om mjölkens roll i det svenska livsmedelssystemet och vad det innebär för landets beredskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum