Polisförbundet

Välkommen satsning för att göra polisyrket mer attraktivt

Dela

Höjda ersättningar till polisaspiranter och avskrivna studielån för polisstudenter. Det är två mycket välkomna satsningar i regeringens kommande budgetproposition. 

Foto: Stefan Tell
Foto: Stefan Tell

– Polisförbundet har länge kämpat för höjda aspirantersättningar. Det är viktigt för att höja yrkets attraktivitet, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow.

Ersättningen ligger i dag på blygsamma 15 000 kronor i månaden. Hur hög den förväntas bli med regeringens särskilda satsning är ännu inte klart.

– Men villkoren för aspiranterna behöver bli betydligt bättre och det här är ett första välkommet steg mot en mer rimlig ersättning, säger Katharina von Sydow. 

Regeringen meddelade också att man vill satsa på avskrivningar av polisstudenters studielån. Exakt hur det kommer att utformas och hur villkoren för avskrivning kommer att se ut är ännu inte bestämt, förutom att det kommer att krävas ett visst antal år i yrket. 

– Avskrivning av studielån blir ytterligare en viktig pusselbit för att locka fler som har vad som krävs för polisyrket, säger Katharina von Sydow.

När regeringen presenterade sina nyheter i den kommande budgetpropositionen var man tydliga med att satsningarna på rättsväsendet och Polisen fortsätter. Den största delen av de kommande årens miljardtillskott till Polismyndigheten handlar om den fortsatta polistillväxten.

I höständringsbudget får Polismyndigheten ett extra tillskott på 400 miljoner kronor. Även det för att säkra den fortsatta tillväxten.

Kontakter

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye