Två dagar om hållbar scenkonst
Den 7–8 oktober sätter Dramaten fokus på hållbar scenkonst och bjuder på samtal och workshops med ledande scenkonstnärer och forskare. På Målarsalen ges även pjäsen Jérôme Bel. En personlig monolog av den starkt miljöengagerade dansaren och koreografen Jérôme Bel, framförd av skådespelaren David Book.

Jérôme Bel, som länge reste jorden runt som firad dansare, bestämde sig 2019 för att han och hans kompani skulle sluta flyga. Men hur turnerar man då? Den frågan försöker han delvis svara på med pjäsen Jérôme Bel, en personlig monolog som sätts upp på olika teatrar med lokala skådespelare. Jérôme Bel är en fransk dansare och koreograf. Hans verk har visats på bland annat Festival d'Avignon, Tate Modern, London, Centre Pompidou, Paris och MoMA, New York.
Samtal och workshops den 7-8 oktober är en del i det internationella samarbetsprojekt STAGES (Sustainable Theatre Alliance for a Green Evironmental Shift) som syftar till att belysa hållbarhetsfrågor inom teatern. Projektet, som startade i januari 2022 och pågår i fyra år, initierades av regissören Katie Mitchell och Jérôme Bel.
Majoriteten av alla programpunkter ges på engelska. Mer information om medverkande i panelsamtalen finns här.
Program måndag 7 oktober
Performance lecture: Moln av Anna Heymowska, kl.15.00 Lilla scenen
Anna Heymowska är konstnär, scenograf och doktorand vid Stockholms Konstnärliga Högskola. I en gestaltad föreläsning avtäcker hon teaterskapande och scenografi genom idén om molnet.
Jérôme Bel, kl. 19.00 Målarsalen
En monolog med text, video och koreografi av Jérôme Bel, framförd av David Book.
Program tisdag 8 oktober
Panelsamtal: Samverkan mellan akademi och konst, kl. 13.00, Målarsalen
Vilken roll spelar samarbete i strävan efter hållbar utveckling, och hur kan vetenskap och scenkonst hitta sätt att stödja varandra?
Openlab: Hur cirkulär är plast? kl. 14.00, Dramatenbaren
Vetenskap och teater möts för att diskutera plast inom scenkonsten – samt möjliga alternativ.
Scenic talk: 77 meddelanden till framtiden, kl. 14.30, Lilla scenen
Pjäsen 77 meddelanden till framtiden (spelades våren 2024) byggde på 77 unga vuxnas personliga berättelser om klimatkrisen. Skådespelare läser delar av berättelserna och regissören och dramatikern Jacob Hirdwall berättar om insamlandet och arbetet med pjäsen.
Panelsamtal: Frihet inom akademi och konst, kl. 16.00, Lilla scenen
Ett samtal om hur man värnar fri forskning och scenkonst i en allt osäkrare värld.
Openlab: Mellan mask och peruk, kl. 17.00, Dramatenbaren
Ett samtal mellan forskning och scenkonst om riskerna med kosmetika och hur det går att vara hållbar utan att kompromissa med det konstnärliga uttrycket.
Jérôme Bel, kl. 19.00 Målarsalen.
En monolog med text, video och koreografi av Jérôme Bel, framförd av David Book.
Alla program, utom monologen Jérôme Bel, är kostnadsfria men med biljett. Med reservation för eventuella ändringar.
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder



Om oss
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Papporna – Pascalidous intervjuer i händerna på Salzberger1.4.2025 09:28:50 CEST | Pressmeddelande
Alexandra Pascalidous intervjubok Var är papporna? blir pjäs i regi och bearbetning av Alexander Salzberger. En pjäs med högt tempo, smärtsamma historier och tvära kast mellan humor och svärta. Urpremiär för Papporna på Lilla scenen den 17 april.
Dramaten presenterar hösten 202519.3.2025 13:21:31 CET | Pressinbjudan
Onsdagen den 9 april kl. 09.30-10.30 i Dramatenbaren
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till Dramaten12.3.2025 09:04:29 CET | Pressmeddelande
Den 25 mars, på Belarus frihetsdag, presenterar Dramaten.Doc Svetlana Aleksijevitjs bok Tiden Second hand som gestaltad läsning. Därefter sker ett exklusivt samtal mellan författaren och Dmitri Plax. På Lilla scenen.
Juloratoriet i regi av Linus Tunström27.2.2025 09:08:17 CET | Pressmeddelande
Relationen far och son är i fokus när Linus Tunström sätter upp Göran Tunströms minnesrika skildring av en familj i tre generationer. – Jag är nyfiken på vad denna rika familjeberättelse kan locka fram ur mig nu, själv pappa, i en annan tid, i ett helt annat sammanhang, säger Linus Tunström. Premiär på Stora scenen den 22 mars.
Hinkemann – absurd tragedi om krig och kärlek20.2.2025 09:24:12 CET | Pressmeddelande
Dramaten sätter för första gången upp Hinkemann, av den tyska dramatikern Ernst Toller. I händerna på den uppmärksammade regissören Anja Suša blir det en färgstark, samhällskritisk och absurd uppsättning i cirkusmiljö. Premiär på Lilla scenen 13 mars.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum