Politiken bör dra nytta av transportsektorn i det civila försvaret
Regeringens besked om att skjuta till medel för att stärka det civila försvaret av infrastrukturen, välkomnas av Transportföretagen. För att effektivt nyttja resurserna bör politiken och berörda myndigheter dra nytta av den kapacitet och kunskap som finns inom transportsektorn.
2025 kommer 1,1 miljarder kronor skjutas till för att stärka det civila försvaret av infrastrukturen, för att från 2028 uppgå till 1,5 miljarder årligen. Bland annat ska Trafikverket få i uppdrag att stärka skyddet av den statliga transportinfrastrukturen, som pekas ut som ett prioriterat beredskapsområde. Dessutom ska redundansen stärkas för att göra infrastrukturen mindre sårbar.
Transportföretagen välkomnar satsningarna, samtidigt som det är viktigt att politiken och berörda myndigheter i stärkandet av det civila försvaret nyttjar den kunskap och kapacitet som transportbranschen erbjuder.
- Transportsektorn är helt central ur beredskapssynpunkt och det är därför oerhört viktigt att politiken nu både säkerställer finansiering för att skydda kritisk infrastruktur, och ökar robustheten för att minska sårbarheten i systemet. För att effektivt nå bäst resultat behöver politiken och myndigheterna nu dra nytta av de resurser, kunskap och kapacitet som finns och som transportsektorn kan bidra med, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.
- Skredet i Stenungssund förra året var ett smärtsamt exempel på hur sårbart transportsystemet är, inte minst samhällsekonomiskt. I en allt osäkrare omvärld ställs också nya krav på Sveriges civila beredskap. Regeringens besked om att stärka motståndskraften i transportsystemet är därför välkommet, i synnerhet vad gäller att stärka redundansen. Minskar beroendet av enskilda hamnar, flygplatser och vägar, kommer också transportsektorn kunna dra nytta av det, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
Nyckelord
Kontakter
Seth ÖrbrinkPressansvarig, Transportföretagen
Tel:072-3266020seth.orbrink@transportforetagen.seTransportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 100 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
Ökat antal utlandspaket när svenskar e-handlar12.11.2024 10:28:38 CET | Pressmeddelande
Svenskar fortsätter e-handla alltmer från utlandet, visar Paketindex för årets tredje kvartal. Nu efterfrågas bättre möjligheter för kunder att välja hållbara transporter från e-handelns plattformar.
Anna Grönlund ny ordförande i IRU:s passageraravdelning8.11.2024 11:54:29 CET | Pressmeddelande
Branschchefen för Sveriges Bussföretag Anna Grönlund har valts till ny ordförande för International Road Transport Unions passageraravdelning. Nyligen valdes också Sveriges Bussföretags förhandlingschef Linn Sidén till ordförande för den sektoriella sociala dialogen för buss- och kollektivtrafiken inom EU.
Nobina Sörmland och Sörmlandstrafiken vinner Guldbältet - för ökad bältesanvändning7.11.2024 09:09:50 CET | Pressmeddelande
Nobina Sörmland och Sörmlandstrafiken blev vinnare av Guldbältet, priset för bästa kampanj för ökat bältesanvändande i buss.
Ny styrelse vald i Bussbranschens forsknings- och utvecklingsorganisation5.11.2024 11:32:35 CET | Pressmeddelande
Magnus af Petersens blev på tisdagen omvald till ordförande i Svenska Bussbranschens Riksförbund. Två nya ledamöter blev också valda till styrelsen.
Efterlängtad styrmedelsutredning - men mer kan göras redan nu25.10.2024 14:23:42 CEST | Pressmeddelande
Regeringens utredning som innebär en bred översyn av skatter och andra styrmedel, har länge efterfrågats av Transportföretagen. Samtidigt finns det möjliga åtgärder som regeringen bör vidta redan nu.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum