Pressinbjudan: VTI Mobile Research Platform - se och åk med!
Välkomna till pressvisningen av VTI Mobile Research Platform. En av världens mest avancerade mätbilar som kommer att möjliggöra säkrare trafik och mer hållbara transporter i framtiden. Och även kan användas för helt andra uppgifter.
Den nya vägytemätbilen kommer att invigas av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Medverkar gör också VTI:s generaldirektör Tomas Svensson. Medias representanter får efter invigningen möjlighet att åka med i bilen och se hur utrustningen fungerar.
Forskningsplattformen kommer i första hand att användas för att undersöka olika vägytor och kan mäta allt ifrån sprickor på en millimeter till ojämnheter på flera hundra meter. Fordonet kan även mäta ljud och temperatur runt vägytan. Med hjälp av lidarskanner kan även omgivningen runt vägen mätas och beskrivas i 3D-modeller, så kallade digitala tvillingar.
Mätningarna utförs för att göra framtidens infrastruktur och trafik säkrare och mer hållbar. Flera praktiska tillämpningar är kopplade till klimatförändringen och risken för extremväder. Forskningsplattformen kan till exempel användas för att mäta sättningar i vägbanor i samband med häftiga regn. Den kan också användas för att skapa digitala modeller för att visa översvämningsrisker runt en väg.
Det kommer även vara möjligt för andra organisationer att använda sig av bilens potential så användningsområdena begränsas inte till vägar, miljö och trafik. Ett av de första projekten innebär till exempel att bygga upp en detaljerad 3D-modell av en stad, avsedd för simulering, stads- och underhållsplanering.
– Med den här satsningen på modern, högkvalitativ och flexibel mätutrustning säkrar vi att vägtransportsystemet underhålls och utvecklas utifrån bästa möjliga kunskapsunderlag, säger VTI:s GD Tomas Svensson.
Varmt välkomna att se och uppleva forskningsplattformen. Intervjuförfrågningar till statsrådet Andreas Carlson anmäls i förväg till mikael.sonne@vti.se.
Datum: måndag 23 september
Tid: 12.00 (ministern inviger och forskningsplattformen presenteras)
13.00 (visning för media med möjlighet att provåka)
Plats: VTI, Olaus Magnus väg 35, Linköping
Anmälan: senast 20 september till mikael.sonne@vti.se
Frågor:
Thomas Lundberg, forskningsingenjör, 013-204395 (vägytemätbilen)
Mikael Sönne, kommunikatör, 013-204155 (pressvisningen)
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.
Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
Fler barn skadas på elsparkcykel – så kan olyckorna minska19.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet skadade barn på elsparkcykel har ökat kraftigt och utgör nu en fjärdedel av alla skadade personer på elsparkcykel. I en ny rapport från VTI föreslås en rad åtgärder för att minska olycksrisken – bland annat åldersgräns och hjälmkrav oavsett ålder.
Pressinbjudan Transportforum 202512.12.2024 13:09:20 CET | Pressmeddelande
Hur klarar det svenska transportsystemet krig och andra allvarliga kriser? Hur ska Sverige på allvar ställa om till ett hållbart transportsystem? Transportforum 2025 har två tydliga teman: resiliens och cirkularitet. Välkommen att bevaka konferensen!
Visioner om cirkularitet blir verklighet i Helsingborg28.11.2024 15:44:13 CET | Pressmeddelande
Varje år körs stora mängder byggavfall, slaggrus och restasfalt till deponi. Ett forskningsprojekt, lett av RISE, Sveriges Forskningsinstitut, ska göra det möjligt att återvinna och ge materialen nytt liv. Precis i dagarna har en så kallad testbädd byggts i Helsingborg, bestående av 4 stycken 27 meter långa avsnitt där de olika materialens långsiktiga prestanda och miljöpåverkan ska undersökas, den första testbädden i sitt slag.
VTI utreder samhällsekonomin i nya elfärjor20.11.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Kan eldrivna färjor bli samhällsekonomiskt lönsamma som en del av kollektivtrafiken i städer med mycket vatten? Hur skulle resvanor, restider och andra trafikslag påverkas av en sådan båttrafik? De frågorna ska en ny forskningsstudie av VTI börja besvara.
VTI expanderar i norra Sverige och blir part i ACE11.11.2024 09:36:13 CET | Pressmeddelande
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut har deltagit i forskningsprojekt i norra Sverige i många år. I och med den starka expansionen i regionen ökar VTI sitt engagemang och kommer att finnas representerat på Campus Skellefteå. I samband med detta blir VTI också en programpart i Arctic Center of Energy, ACE, och startar ett nytt samarbete med Luleå tekniska universitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum