De har nominerats till Brispriset 2024
Varje år delas Brispriset ut till någon eller några som gjort extraordinära insatser för barn. Tillsammans har Bris medlemmar röstat fram årets nominerade – nu presenteras de.

Brispriset har delats ut sedan 1993 för att lyfta dem som gjort något extraordinärt för barns rättigheter. Bland tidigare vinnare finns Astrid Lindgren, Drottning Silvia och Marie-Louise och Tony Hron. Senast att ta emot priset var Lilla Aktuellt för deras outtröttliga arbete att tillgodose barns rätt till information.
Under sommaren har Bris medlemmar fått skicka in sina nomineringar och nästa steg blir nu att utse vinnaren. Bedömningen görs av en jury, bestående av Bris styrelse, där flera kriterier ligger till grund för beslutet. Mottagaren av priset måste dela Bris värdegrund. Den som tilldelas Brispriset ska lyssna på barn och alltid stå på barnets sida. De ska vara modiga, inge hopp och framtidstro. Brispriset kan ges till en individ, ett projekt, en organisation eller en ordinarie verksamhet. Arbetet kan ha pågått i många år eller vara en mer aktuell insats.
De nominerade till Brispriset 2024 är:
- Barnrättsbyrån
- Erikshjälpen, Framtidsverkstaden
- Johanna Joneklav, Nära Cancer
- Kaptensvillan LSS-korttidsboende
- Lex Tintin
- ”Livsviktiga snack i skolan”, Hilda Johsson, Suicide Zero
- Sis-tjejer
- Suzanne Osten
- Tilda och Frida Boisen
Listan över de nominerade är utan inbördes ordning. Vem som slutligen tilldelas Brispriset avslöjas den 15 oktober, på Biblioteket Live i Stockholm.
Nyckelord
Bilder

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Bris uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslag om böter och tvång i socialtjänsten19.3.2025 10:23:25 CET | Pressmeddelande
I november 2024 skickades utredningen ”En lag om insatser inom socialtjänsten till vårdshavare, barn och unga när samtyckte saknas (Ds 2024:30)” ut på remiss. Bris har granskat förslagen om bland annat tvång och vite i socialtjänsten och uppmanar regeringen att inte gå vidare med förslagen.
Bris och Scouterna vill främja psykisk hälsa bland barn och unga12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Bris arbetar för att finnas på platser där barn finns, med målet om att nå fler barn i behov av stöd. Därför samarbetar nu Bris med Scouterna. I ett första steg fokuserar arbetet på psykisk hälsa och handlar om att stärka ledare i samtal med barn och unga.
Barnrapporten 2025: Skadligt innehåll på nätet påverkar barns mående4.3.2025 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Samtalen till Bris ökade med 24 procent under 2024. Allt fler samtal handlar om ätstörningar och gängkriminalitet. Det visar Bris Barnrapport 2025.
Bidragstak riskerar att öka andelen barn i ekonomisk utsatthet28.2.2025 09:18:25 CET | Pressmeddelande
Ny utredningen presenterar två olika förslag om att införa ett bidragstak för ekonomiskt bistånd. Bris ser att förslagen riskerar att öka andelen barn som lever i ekonomisk utsatthet.
Bris välkomnar reformen av betygssystemet19.2.2025 18:35:58 CET | Nyheter
I dag presenterades förslaget på det nya betygssystemet av regeringen. Det innebär bland annat avskaffande av F-betyget och införande av en tiogradig betygsskala. Dessa reformer adresserar flera av de problem som Bris länge har uppmärksammat, däribland den negativa inverkan som nuvarande betygssystem har på barns och ungas psykiska hälsa. I Bris kontakter med barn får vi ofta höra om den stress och ångest som betygshetsen medför. Många elever känner sig definierade av sina betyg, och rädslan för att misslyckas kan leda till allvarliga konsekvenser för deras välmående. Genom att avskaffa F-betyget och införa en mer nyanserad betygsskala skapas möjligheter för en mer rättvis och stödjande bedömning av elevers kunskaper. Bris välkomnar därför utredningen och hoppas att dessa förändringar, tillsammans med resurser och andra åtgärder, ska skapa en mer likvärdig skola i landet. Samt en skola som bidrar till en miljö där barn och unga kan utvecklas utan onödig stress och med bättre förutsättn
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum