Gröna arbetsgivare

Svenskt jordbruk uppmärksammas i budgetpropositionen

Dela

Flera förslag i den kommande budgetpropositionen värnar lantbruket, bra tycker Gröna arbetsgivare, men samtidigt riskerar andra förslag motarbeta de gröna näringarna. 

Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivari och Joakim Wirén, chefsekonom Gröna arbetsgivare
Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivari och Joakim Wirén, chefsekonom Gröna arbetsgivare

Regeringen har lagt fram förslag om satsningar som ska stärka Sveriges livsmedelsproduktion och konkurrenskraft. Förslaget innebär satsningar inom ramen för Livsmedelsstrategin 2.0 som löper mellan år 2023 och 2027. 100 miljoner ska satsas på investeringsstödet för konkurrenskraft av moderniserade produktionsanläggningar. Regeringen föreslår även den tillfälligt nedsatta skatten på jordbruksdiesel ska gälla även 2025.

  • Det är positivt att flera förslag i budgetpropositionen syftar till att stärka svenskt jordbruk. Det är viktigt att det svenska lantbruket får rätt villkor för att ha en livskraftig position på den globala marknaden. Moderniserade produktionsanläggningar ställer också krav på framtida kompetensbehov, säger Joakim Wirén, chefsekonom Gröna arbetsgivare

Landsbygdsdepartementet har också sjösatt ett uppdrag som ska analysera behovet av och möjligheterna att stärka skyddet av jordbruksmark. Uppdraget ska ske med bakgrund av framtida behov både ur ett exploaterings- och försvarsperspektiv. Samtidigt står flera företag inför ökade kostnader för sin personal när regeringen gör verklighet av ett lönegolv för utländsk arbetskraft.

  • Flera av de satsningar som görs inom lantbruket har ett underliggande fokus på beredskap och civilt försvar. Det är i grunden bra. Samtidigt får vi inte tappa bort att lantbruksföretagen är just företag som inte behöver mer reglering och styrning, utan förenklade och stärkta villkor för att gå stärkta framåt, enligt Joakim Wirén

Regeringen förslag om dyrare utländsk arbetskraft motverkar 

  • Företagen inom de gröna sektorerna är beroende av utländsk arbetskraft. Därför ser Gröna arbetsgivare med oro på införandet och höjningen av lönegolvet för arbetstagare från tredje land. Regeringens positiva besked om satsningar på lantbruket riskerar att motarbetas av regeringens förslag från ett annat departement, säger Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare

Nyckelord

Kontakter

Gröna arbetsgivare är arbetsgivar- och branschorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

Joakim Wirén ny chefsekonom på Gröna arbetsgivare19.8.2024 07:57:00 CEST | Pressmeddelande

De gröna näringarna står inför betydande utmaningar som till exempel klimatförändringar och vår möjlighet att vara självförsörjande. Branscherna är avgörande för produktion av livsmedel och bioråvara, omsorg om vår natur, grönytor och våra djur. För att tydligare kunna visa på vilka förutsättningarna alla dessa arbetsgivare behöver har Gröna arbetsgivare anställt Joakim Wirén till en nyinrättad tjänst som chefsekonom.

Den saknade konsekvensutredningen18.6.2024 07:19:00 CEST | Pressmeddelande

Regeringens utredning om behovsprövad arbetskraftsinvandring innehåller en konsekvensanalys som helt utesluter de gröna näringarna. En seriös analys måste utgå från de kollektivavtalade löner som finns på svensk arbetsmarknad och vilka effekterna blir, även för de gröna näringarna. Därför presenterar Gröna arbetsgivare ”Den saknade konsekvensutredningen” som en bilaga till SOU 2024:15, vilken visar på allvarliga konsekvenser för företagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye