Lantbrukarnas Riksförbund

Ökad framtidstro i det gröna näringslivet

Dela

Ett bättre skördeår och stabilare kostnadsläge än förra året fortsätter driva på återhämtningen hos företagen i det gröna näringslivet under tredje kvartalet. Det visar konjunkturmätaren Grönt Näringslivsindex från Lantbrukarnas Riksförbund. ”Det är oerhört glädjande att återhämtningen fortsätter och att framtidstron i det gröna näringslivet nu ligger på den högsta nivån sedan vi började mäta för fyra år sedan.” Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.

Grönt Näringslivsindex - en konjunkturmätare från LRF
Grönt Näringslivsindex - en konjunkturmätare från LRF

I årets tredje mätning av Grönt Näringslivsindex fortsätter synen på konjunkturen uppåt bland företagen i det gröna näringslivet. Totalindex landar på 109 vilket är den högsta nivån sedan mätningarna startade 2020 och för första gången ser alla delbranscher positivt på konjunkturen samtidigt.

Förra året kännetecknades av mycket höga produktionskostnader och en dålig odlingssäsong. I år bidrar en stabilare odlingssäsong till en tydligt ökad optimism hos landets spannmålsodlare där index ökar med hela femton punkter sedan förra mätningen och med hela 40 punkter jämfört med för ett år sedan. Skogsmarknaden är fortfarande god och för femtonde kvartalet i rad landar skogsbruksindexmed sina 117 tydligt på den positiva sidan.

”Att totalindex nu tydligt landar på den positiva sidan är mycket efterlängtat, men nivån behöver också värderas i ljuset av att förra året var ett mycket tufft år för många företag. För att täppa till de ekonomiska hål som skapades då, och för att de ska kunna investera behöver vi hålla den här nivån under en längre tid.” Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.

Skörden inte lika bra som prognoserna pekat på
Mer stabila priser på insatsvaror samt Riksbankens räntesänkning med fallande ränteprognos är framför allt det som påverkar index i positiv riktning. När mätningen gjordes, i mitten av sommaren, påverkade även förhoppningar om en god skörd av såväl spannmål som frukt och grönt index i en positiv riktning.

Sedan undersökningen genomfördes i somras har dock priserna på spannmål sjunkit tillbaka och det finns tydliga indikationer på att skördeutfallet på många håll inte kommer bli lika bra som de första prognoserna pekade på.

”Riksbankens räntebana utvecklas i rätt riktning men deras sänkningar behöver tydligare slå igenom i sänkta marknadsräntor, så att kapitalkostnaderna kan minska på gårdsnivå. Med lägre kapital- och finansieringskostnader skulle fler lantbrukare kunna börja investera igen.” Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.

Uppåt för den svenska kött-och mjölkproduktionen
För första gången på fyra år landar delindexet för de svenska animalieproducenterna tydligt på den positiva sidan. Mest positiva är mjölk-, gris- och nötköttsproducenter vars försäljningspriser utvecklats positivt under det senaste året. Viljan att expandera sin verksamhet har ökat under det senaste året i sektorn.

”Efterfrågan på svenskt kött och svensk mjölk är fortsatt stark och det finns en stark vilja hos företagen att möta efterfrågan genom att producera mer kvalitativa produkter till fler. Nu behövs stabilitet för att investeringsviljan ska kunna resultera i fler nya djurstallar och andra investeringar som långsiktigt höjer kött- och mjölkproduktionen.” Säger Anna Karin Hatt, vd på Lantbrukarnas Riksförbund.

Resultat för de olika delbranscherna tredje kvartalet 2024, jämfört med andra kvartalet (i parentes):

  • Växtodlingsindex 105,1 (89,7): Index stiger med femton punkter och för första gången på två år som delindexet landar på den positiva sidan. Lägre priser på insatsvaror, särskilt på diesel och mineralgödsel, och förhoppning om ett bättre skördeår drar upp index. Det handlar framför allt om en återhämtning till mer normala nivåer jämfört med 2023.

  • Animalieindex 107,4 (100,7): Index stiger med drygt sex punkter och för första gången på fyra år landar delindexet tydligt på den positiva sidan (Q4 2020). Större vallskördar (gräs), lägre insatsvarukostnader och högre avräkningspriser i kombination med en förmodad ökad produktion leder till starkare lönsamhetsförväntningar i branschen.

  • Trädgårdsindex 102,8 (97,6): Index ökar med fem punkter och för första gången på tre år landar delindexet på den positiva sidan (Q3 2021). Trots den kalla våren har det sammantagit varit en bra odlingssäsong, inte minst för odlare av bär och frukt. Kostnaden för insatsvaror är fortsatt höga men mer stabila än tidigare.

  • Förädling och tjänster 108,4 (106,4) Index ökar med två punkter och når den högsta nivån sedan mätningens början. Lönsamheten är fortsatt stark för företagen inom livsmedelsförädling och entreprenad som upplever både lägre och mer stabila insatskostnader. Hästföretagen, särskilt ridskolor, har det fortsatt tufft på grund av höga räntor och privatpersoners ansträngda privatekonomi.
  • Skogsbruksindex 117,0 (115,0): Index ökar med två punkter från en redan hög nivå och för femtonde kvartalet i rad landar skogsbruksindex tydligt på den positiva sidan. Utvecklingen drivs av höga virkespriser och förväntningar om ytterligare prisökningar. Just nu är det främst massaved till papper som efterfrågas, med kraftiga prisökningar under våren. Samtidigt har avverkningskostnaderna ökat, vilket påverkar lönsamheten för skogsbrukarna.

Läs hela rapporten i bilagor.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Anna Karin Hatt, vd Lantbrukarnas Riksförbund
Anna Karin Hatt, vd Lantbrukarnas Riksförbund
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

LRF kommenterar regeringens totalförsvarsproposition: “En god livsmedelsberedskap handlar om att säkra försvarsviljan och ytterst om överlevnad”16.10.2024 10:23:37 CEST | Pressmeddelande

Igår presenterade regeringen den nya totalförsvarspropositionen som stakar ut riktningen och budgeten för Sveriges totalförsvar för de kommande fem åren (2025–2030). Regeringen pekar ut livsmedel som ett av de sex områden som är mest väsentliga att prioritera att öka förmågan inom, för att säkra samhällets funktionalitet under allvarlig kris eller ytterst krig.

Gröna näringslivsdagen – en ny hållbar samhällsarena3.10.2024 06:10:00 CEST | Pressmeddelande

Idag skapas en ny samhällsarena - Gröna näringslivsdagen - för att samla aktörer inom politiken, näringslivet, myndigheter samt branscherna inom lant- och skogsbruket. På Gröna näringslivsdagen kommer LRF och andra representanter för det gröna näringslivet visa upp svenska framgångar, beskriva vilka investeringar som behöver göras samt hur lantbruket kan bidra till ökad hållbarhet. Under dagen kommer nya innovationer och perspektiv lyftas fram, baserat på utvecklingsarbete som sker varje dag på gårdsnivå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye